Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 15 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Slapen is goed voor je maar niet te veel (of te weinig)

Slapen is belangrijk. Je lichaam en geest komen tot rust en dit zorgt onder andere voor gezonde hersenen. Desalniettemin blijkt te veel of te weinig slapen ongezond te zijn. De grote vraag is dus: wanneer heb je genoeg geslapen?

Nederlanders slapen gemiddeld zeven uur en twaalf minuten. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is onder andere afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, de gezondheid en hoeveel en wat iemand op een dag heeft gedaan.

Genoeg slaap is goed voor je

Tijdens de nachtrust worden de hersenen schoongemaakt door het lichaam. Afvalproducten worden afgevoerd, neurotransmitters worden in balans gebracht en ook herinneringen worden verwerkt tijdens de slaap.

Mensen die slecht slapen zijn vatbaarder voor hart- en vaatziekten, diabetes en infectieziekten. Ook zijn ze kwetsbaarder voor overgewicht en psychische aandoeningen.

Mannen met een goede nachtrust leven vijf jaar langer

Dat slapen goed voor je is, wordt benadrukt in een Amerikaanse studie. Hieruit blijkt dat mannen, door goed te slapen, 4,7 jaar langer leven en vrouwen 2,4 jaar. Volgens dit onderzoek zijn er vijf factoren die voor een goede nachtrust zorgen. Zo zijn elke nacht zeven tot acht uur slapen en minstens vijf nachten in de week makkelijk in slaap vallen essentieel. Ook is het van belang om je minstens vijf keer in de week uitgerust te voelen na het wakker worden.  Daarnaast is het belangrijk om weinig wakker te worden in de nacht en om geen slaapmedicatie te gebruiken.

Te veel slapen is schadelijk

Tussen de zeven en acht uur slaap per nacht is gezond voor volwassenen. En hoewel de slaapbehoefte per persoon verschilt, wordt een langdurige periode met meer dan negen uur slaap per nacht als buitensporig lang gezien voor een volwassene.

Daarnaast blijkt het ook schadelijk te zijn. Zo toont onderzoek aan dat bij mensen die twee uur meer slapen dan zes tot acht uur, de kans op een hartaanval of hartstilstand met 41 procent toeneemt. En ook middagdutjes worden afgeraden, dit wordt namelijk gelinkt aan een hoger risico op ernstige hartaandoeningen en sterfgevallen. Side note: dit is alleen het geval bij mensen die ‘s nachts meer dan zes uur slapen. Een middagdutje kan juist wel goed zijn voor mensen die minder dan zes uur slapen in de nacht.

De onderzoekers adviseren mensen die standaard meer dan negen uur per nacht slapen om een gezondheidscheck bij de huisarts uit te laten voeren.

Luister naar je lichaam

Te weinig slapen is dus slecht voor je, maar te veel slapen ook. Neurowetenschapper en slaapexpert Els van der Helm vindt dat blindstaren op bepaalde slaaptijden niet verstandig is en benadrukt dat het belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren. Voel je je uitgerust als je wakker wordt? Dan heb je genoeg geslapen.

Meer slaap nodig in de winter

Ook het seizoen kan hierbij een rol spelen volgens slaapoefentherapeut Francis Lanen. “In de winter heb je meer behoefte aan slaap dan in de zomer. Tijdens warme en lange zomerdagen ben je vaker en langer actief. In de winter is het eerder donker en begint je lichaam eerder met de aanmaak van melatonine, het hormoon dat een rol speelt bij ons slaap-waakritme, waardoor je eerder slaperig bent en dus meer slaap nodig kan hebben,” benoemt ze.

Wat je moet doen om diep te kunnen slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️