Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 3 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Waarom je vanaf nu naakt wilt slapen (volgens de wetenschap)

Het is algemeen bekend dat er een aantal trucjes zijn om je nachtrust te verbeteren. Je kunt voor het slapengaan een lekker kopje kamillethee zetten, je schermtijd een paar uur voor het slapen beperken (lees: twee uur voordat je naar bed gaat niet meer naar schermen kijken) en de ramen openzetten zodat het de juiste temperatuur in huis is. Maar wist je dat ook dat naakt slapen kan bijdragen aan de kwaliteit van jouw slaap?

Spoiler: naakt slapen kan een stuk meer voor je slaapkwaliteit doen dan je denkt.

Naakt slapen verbetert je slaap

Naakt slapen blijkt heel wat voordelen te hebben, zo menen experts. Eén daarvan is dat slapen zonder je kleren aan te hebben, je slaap namelijk kan verbeteren. Waarom? Best simpel eigenlijk. Door naak te slapen, kan je lichaam de temperatuur een stuk effectiever reguleren. En wanneer je lichaamstemperatuur op peil is, kan je makkelijker in slaap vallen en bovendien in een diepere slaap terecht komen.

De Amerikaanse slaapcoach Chelsey Borson vertelt aan verywellmind: “Door het verminderen van kledinglagen kan ons lichaam een koelere temperatuur bereiken, wat optimaal is voor slaap. Een koelere slaapomgeving verlaagt het risico op slapeloosheid en bevordert diepere slaapcycli.”

Naakt slapen verbetert je huid

Maar dat is niet alles. Naakt slapen geeft je huid namelijk de kans om ‘s nachts te ‘ademen’, waardoor het risico op huidaandoeningen, zoals schimmelinfecties die goed gedijen in vochtige, bedekte omgevingen, wordt verminderd. Dermatologen suggereren dan ook dat het gaan slapen zonder kleding ook puistjes en acne kan voorkomen, die vaak verergeren door strakke kleding die vuil en zweet tegen je huid vasthoudt. Dus, uit die kleren ‘s nachts!

Naakt slapen vermindert stress en angst

Naakt slapen blijkt ook de nodige psychologische voordelen hebben. Hoe zit dat? Slapen zonder kleren aan te hebben, kan een gevoel van vrijheid geven, waardoor je je comfortabeler en ontspannen voelt en stress en angst kan verminderen. Sommige studies suggereren zelfs dat die fysieke vrijheid de aanmaak van groeihormonen kan stimuleren en het cortisol, het stresshormoon, juist kan verlagen.

Regulatie van je lichaamstemperatuur

Als je zonder kleren aan slaapt, is je lichaamstemperatuur logischerwijs wat koeler gedurende de nacht. Dat verbetert niet alleen de slaapkwaliteit, maar heeft óók op de lange termijn verschillende gezondheidsvoordelen. Zo wijst onderzoek uit dat koelere slaapomstandigheden kunnen helpen bij een betere metabolische gezondheid en een verminderd risico op bepaalde chronische ziekten.

En de nadelen van naakt slapen?

Hoewel er veel positieve reacties op naakt slapen zijn, kleven er ook enkele nadelen aan naakt slapen.

Niet comfortabel

Of je naakt slapen lekker vindt, is in eerste instantie natuurlijk persoonlijk. Sommige mensen vinden naakt slapen gewoonweg niet comfortabel. En dat is oké! Sommigen geven liever de voorkeur aan warmte en bescherming tijdens hun slaap, het gevoel van kwetsbaarheid kan voor hen een goede nachtrust juist in de weg zitten.

Hygiëne

Bij naakt slapen komen zweet en dode huidcellen natuurlijk wel een stuk directer in contact met je lakens, wat betekent dat je je beddengoed vaker moet wassen.

Sociale en culturele factoren

Niet iedereen is even free minded om naakt het bed in te hoppen. Culturele normen en persoonlijke opvoeding hebben invloed op hoe comfortabel je bent bij naakt slapen. In sommige culturen is slapen zonder kleding bijvoorbeeld écht niet gebruikelijk. En wie in gedeelde ruimtes woont of een gezin heeft, vindt het misschien niet praktisch of passend om naakt te slapen.

Temperatuurgevoeligheid

Hoewel bloot je bed induiken kan helpen bij het afkoelen, kan het in een kouder klimaat of in de winter te koud zijn voor sommigen.

Tips voor naakt slapen

Ben je van nature geen naaktslaper maar zou je het wél willen proberen? We delen een paar praktische tips om het naakt slapen makkelijker en aangenamer te maken:

  1. Bouw het langzaam af: draag elke nacht steeds wat minder kleding totdat je je comfortabel voelt zonder kleren.
  2. Gebruik kwalitatief beddengoed: investeer in zachte, ademende materialen zoals katoen, zijde of bamboe. Het liefst van duurzaam gemaakte materialen, zoals onze favoriet van Yumeko.
  3. Zorg voor een schone slaapomgeving: was je lakens vaker en overweeg om voor het slapen gaan te douchen.
  4. Privacy: zorg ervoor dat je slaapkamer privé en veilig is, vooral als je met anderen samenwoont.
  5. Zorg voor een goede temperatuur: pas zo nodig de temperatuur van je slaapkamer aan zodat het comfortabel is om naakt te slapen.
  6. Veiligheid: houd je badjas of makkelijk aan te trekken kleding in de buurt voor noodgevallen.

Hoewel naakt slapen misschien niet voor iedereen is weggelegd, suggereert onderzoek wel degelijk dat het veel voordelen kan hebben voor je fysieke én mentale gezondheid. Uiteindelijk is het vooral belangrijk om een manier te vinden die het beste voor jou slaapt!

20x groenten die je gewoon kunt groeien van restjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️