Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 4 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Let’s get naked! Een pleidooi om vaker naakt te zijn (dít zijn de voordelen)

Op veel thema’s hangt er anno 2024 nog steeds een taboe, zoals op seks, laat ook de onlangs verschenen film Poor Things zien. Best interessant want iedereen houdt ervan en heeft zijn leven eraan te danken, maar tóch wordt dat niet maatschappelijk geaccepteerd. Zo ook naakt zijn: we seksualiseren het terwijl het juist ontzettend veel voordelen kent.

Hoogtijd voor een pleidooi om vaker naakt te zijn!

Let’s get naked!

Als de gordijnen dicht zijn of als je in een huisje in de natuur bent, zal menigeen zich ongetwijfeld véél sneller ontdoen van zijn of haar kleding, want waarom zou je je eigenlijk onnodig lang hullen in een knellende BH of strakke spijkerbroek?

Als we even niet omringt zijn door anderen en maatschappelijke oordelen, kunnen we de mening van een ander makkelijker loslaten en doen wat we het liefste doen. Inderdaad, in ons nakie rondlopen!

De voordelen van naakt zijn

Het gevoel van zonder knelled bikinitopje op het strand liggen en in de zee dippen, is toch bevrijdender dan wat dan ook?

Hoog tijd om vaker naakt te zijn, want het heeft heel wat mentale én fysieke voordelen, zo blijkt.

1. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen

Taboes beginnen vaak bij onszelf. Als we onszelf schamen voor ons lichaam, houden we het taboe in stand. Als jij naakt bent, zorg je vanzelf voor meer zelfvertrouwen. Je wordt zo steeds comfortabeler met je eigen lichaam. Zo own jij je naakte lichaam en daarmee je zelfbeeld nóg beter.

2. Je huid kan beter ademen

Als je huid even niet wordt bedekt met lagen kleding, krijgt het de kans om te ontspannen, maar ook om te ademen. Wanneer je huid ‘vrij’ is, zal het minder snel gaan zweten, maar je hebt daardoor ook minder snel last van puistjes of andere huidirritaties. Zuurstof en frisse lucht zijn bovendien goed voor het herstel van de huid als je wondjes of krassen hebt.

2. Het vergroot de connectie met je lichaam

Hoe vaker je naakt rondloopt, hoe comfortabeler je je gaat voelen met je eigen lichaam. Met al je ronddingen, haartjes en putjes in je billen en benen van dien. Want tja, die zitten er nu eenmaal óók. Vaker naakt rondlopen vergroot de connectie die je hebt met je lichaam.

3. Naakt zijn werkt rustgevend

Het is niet voor niets dat we thuis zo snel mogelijk onze schoenen uittrekken en het liefst direct in comfortabele kleding schieten zodra we terugkomen van een lang werkdag. Naakt zijn en daarmee dus niet gehuld zijn in (te strakke) kleding werkt rustgevend en kalmerend.

Ons naakte lichaam is immers precies zoals we het hebben gekregen van de natuur. Door jezelf uit te kleden pel je letterlijk zorgen en de dag van je af, het zorgt voor meer rust aan je hoofd en voor je lichaam.

4. Naakt slapen bevordert de nachtrust

Het is je waarschijnlijk al weleens opgevallen dat slapen met een dikke trui, broek en sokken aan niet bepaald prettig is. Het geeft een verstikkend gevoel, want juist als we slapen hoort je lichaamstemperatuur te dalen.

De warmte die dan ‘s nachts van je lichaam komt, kan door kleding te dragen moeilijk vrijkomen. Het is één van de redenen dat je ‘s nachts bezweet wakker kunt worden of ‘s ochtend wakker wordt zonder kleren. Naakt slapen is beter voor je nachtrust!

5. Bloed kan beter circuleren

Door de hele dag kleding te dragen (helemaal kleding die strak op de huid zit zoals strings, spijkerbroeken, BH’s en strakke topjes of jurkjes), wordt het proces in je lichaam om bloed goed te kunnen circuleren, sneller belemmerd. Dat is echter erg belangrijk om zuurstof, koolstof en verbrandingsstoffen door het lichaam te kunnen sturen.

6. Verminderde kans op vaginale infecties

Een onderbroek van synthetische materialen kan ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van vaginale schimmelinfecties, omdat bacteriën en schimmels houden van een warme omgeving.

Katoen ondergoed zorgt ervoor dat het beter kunt luchten, maar vaker naakt lopen is natuurlijk nóg beter.

Dus, waar wacht je nog op? Uit die kleren!

Orgasmes zijn overrated: dit is waarom je niet (altijd) wilt klaarkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️