De Nieuwe Yogaschool
De Nieuwe Yogaschool Betere wereld 4 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Detoxen van je telefoon: dit zijn de voordelen en zo doe je het

Kun je je nog een leven voorstellen zonder je smartphone? We staan continu in verbinding met elkaar en de wereld om ons heen. Onze smartphones hebben een wereld geopend naar nieuwe mogelijkheden. De vraag is alleen of dat wel zo goed is voor ons welzijn. Daarom delen we de voordelen van detoxen van je telefoon.

Merk je dat je het moeilijk vind om je mobiel weg te leggen of dat je meer tijd doorbrengt met scrollen dan je lief hebt? Dan is een mini-digitale detox misschien precies wat je nodig hebt.

Dit zijn de negatieve effecten van je smartphone

Smartphones hebben de manier waarop we met elkaar communiceren enorm veranderd en hebben ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Er zit echter ook een schaduwkant aan.

Er zijn namelijk nogal wat redenen om af en toe bewust wat afstand van je telefoon te nemen. Om er een paar te noemen:

FOMO: de ‘Fear Of Missing Out’. Iets wat nog niet bestond vóór de komst van social media. Het is de angst die we ervaren wanneer we denken leuke of waardevolle ervaringen te missen. Posts op social media geven ons de indruk dat we continu iets ‘missen’. Dat maakt ons er niet gelukkiger op.
Informatie overload: een continue stroom van nieuws, communicatie en meldingen kan ons zenuwstelsel overprikkelen. Dat kan onder andere leiden tot meer stress, angstgevoelens en moeite om te concentreren.

Verslaafd aan social media: 70 procent van de Nederlandse jongeren is verslaafd aan hun smartphone. Social media is zo ontworpen dat het je aandacht vasthoudt. Het zorgt ervoor dat je brein steeds kleine beetjes dopamine – een ‘feelgood hormoon’ – aanmaakt, wat ons feitelijk in dopamine junkies verandert. We raken verslaafd en kunnen steeds minder lang zonder onze telefoon.

Tech Neck: wist je dat er zoiets bestaat als een tech neck? Als we meerdere uren per dag omlaag kijken naar onze telefoon ontstaat er grote druk op onze nek, waardoor ons hoofd uiteindelijk meer naar voren gaat staan.

Slaapproblemen: niet alleen kan het moeilijk zijn om je telefoon weg te leggen voor het slapen gaan. Het blauwe licht van je telefoon brengt je natuurlijke ritmes van waken en slapen in de war, waardoor je moeite kunt hebben om in slaap te vallen.
Moeite om je echt te verbinden: met jezelf, maar ook met de mensen om je heen. Door onszelf continu af te leiden, houden we op met voelen en onderdrukken we de verbinding met onszelf. Daarnaast zit overmatig gebruik van je telefoon quality time met je geliefden in de weg, wat je relaties negatief kan beïnvloeden.

En zo zijn er nog meer nadelen te noemen.

Detoxen van je telefoon: dit zijn de voordelen

Gelukkig kunnen we wat doen aan onze afhankelijkheid van onze telefoon. Door af en toe onze telefoon een poosje bewust weg te leggen bijvoorbeeld. Als je regelmatig een mini-digital detox in je week inplant, zul je onder andere de volgende voordelen ervaren:

-Verbeterde slaap
-Minder stress (en minder FOMO)
-Meer quality time voor jezelf
-Een positief effect op je mentale gezondheid
-Verbeterde houding
-Verbeterde relaties
-Verbeterde concentratie

Zo detox je bewust van je telefoon

Kies momenten in de week voor een mini-digital-detox. Een moment om bewust je telefoon weg te leggen en écht in verbinding te komen te staan met anderen en bovenal met jezelf.

Digitale detox voor verbinding met anderen

Je kunt onthechten van je telefoon door hem op bepaalde momenten bewust opzij te leggen in verbinding met anderen. Laat je telefoon bijvoorbeeld in je tas als je met een vriend of vriendin hebt afgesproken.

Voel je de impuls opkomen om je telefoon te checken? Observeer die impuls, zonder er meteen op te handelen. Je zult misschien merken hoe vaak je neiging hebt om naar je telefoon te grijpen. Door je er bewust van te zijn zonder eraan toe te geven, zul je merken dat die impuls steeds zachter wordt en kun je bewust ‘afkicken’.

Digitale detox voor verbinding met jezelf

Een prachtige manier om echt bewust verbinding te maken met jezelf en af te kicken van je telefoon is tijdens een selfpractice: yoga-, ademwerk of meditatie bijvoorbeeld.

Mede door onze smartphones is onze aandacht het grootste gedeelte van de tijd naar buiten gericht. Als je jezelf altijd afleidt – bijvoorbeeld met scrollen op Instagram – ben je je niet bewust van wat jijzelf en je lichaam eigenlijk nodig hebben.

Tijdens een yoga-, adem-, of meditatieles richt jij je aandacht weer naar binnen om te kunnen voelen wat je nodig hebt. Bovendien zijn yoga, ademwerk en meditatie prachtige manieren om (digitale) stress los te laten en je lichaam fysiek en mentaal te laten herstellen.

Volg een les bij een yogastudio en maak van je practice een mini-digital detox door je telefoon in een kluis of zelfs thuis te laten. Zo creëer je écht quality time voor jezelf. Lukt het je, ook na de practice, om niet meteen naar je telefoon te grijpen? Hoe meer je oefent met bewust onthechten van je telefoon, hoe makkelijker het zal worden.

Dit is een gastartikel van De Nieuwe Yogaschool. Ontdek zelf wat bewust onthechten van je smartphone en verbinden met jezelf voor impact heeft. Bij De Nieuwe Yogaschool vind je wekelijks meer dan 50 lessen per week om te verbinden met jezelf. Telefoons zijn in de studio’s niet toegestaan om jou en de anderen de rust te bieden om echt met jezelf te verbinden. Zonder afleidingen van buitenaf. Bekijk het lesrooster hier voor quality time met jezelf.

Empathische uitputting voorkomen als iemand in jouw omgeving problemen heeft met de mentale gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️