Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 4 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Nienke ontdekt minimalisme: ‘Ik leef in een lege, maar kalme ruimte’

Nienke (19) haalt veel rust en voldoening uit het weggeven van spullen, maar houdt tegelijkertijd ook van nieuwe spullen kopen. Ze deelt haar ervaringen en gedachten met haar zoektocht in het minimalisme: wil zij écht minimalistisch gaan leven?

Nienke (19) is het minimalisme aan het ontdekken. Ze woont nog bij haar ouders, maar haar slaapkamer ziet er strak, leeg en rustig uit. Dat is niet altijd zo geweest, want ooit was ze juist van het andere uiterste: veel spullen en veel kleuren. In dit persoonlijke verhaal deelt ze hoe zij de stap naar het minimalisme maakte en wat dat met haar gedaan heeft.

Nienke vindt rust door spullen weg te geven: wil zij écht volgens het minimalisme gaan leven?

“Of ik altijd zo’n lege slaapkamer gehad heb? Totaal niet. Tot mijn vijftiende had ik heel veel spullen in mijn kamer, van verschillende soorten kastjes tot planten en kaarsen. Ook met veel verschillende kleuren. Ik ben dus heel erg het tegenovergestelde geweest. Nu staan er alleen een bed, kast en tafeltje. En een tv, het enige dat niet wit is.

Inspiratiebron

Rond mijn vijftiende wilde ik meer wit in mijn kamer. Pinterest is mijn inspiratiebron geweest. Ik zag veel rustige, witte kamers voorbijkomen met weinig spullen en dat wilde ik ook graag. Langzaam heb ik dat proberen toe te passen op mijn kamer. Ik had altijd al veel stress. Ik had het idee dat als mijn kamer en omgeving rustig is, ik ook meer rust creëer  in mijn hoofd en dat ik alles beter op een rijtje heb.

Ik denk dat je met minder spullen net zo gelukkig kan zijn als met meer, maar zelf leef ik dat nog niet helemaal na. Ik vind het ook nog leuk om nieuwe spullen en kleding te kopen, maar ik voel dat minimalistisch leven wel bij kan dragen aan meer voldoening en geluk. Dat wekt mijn interesse op.

Interesse in het minimalisme groeit

Nu woon ik nog bij mijn ouders, dus ik kan niet beslissen hoe het hele huis eruit ziet. Vooral mijn moeder houdt van veel hebbedingetjes. Het hele huis staat vol met gekleurde spullen van Pip. Daar verschillen wij heel erg in. Als ik later op mijzelf woon, kan ik alles zelf beslissen. Word ik dan misschien wel minimalistisch? Ik denk dat dat wel zou kunnen. In de toekomst zie ik mijzelf niet veel spullen kopen. Dit is hoe ik echt ben.

Op dit moment noem ik mijn stijl minimalistisch, maar ik vind mijzelf niet minimalistisch op de manier dat ik bijna niks nieuws meer koop. Ik vind het wel belangrijk dat je gewoon zuinig bent met spullen, dus misschien dat ik in de toekomst wel zo ben. Ik vind het nog wel leuk om af en toe een klein detail ergens in te verwerken. In mijn slaapkamer hangen aan de muur nog wel een paar fotolijstjes en ik heb een lichtstrip die van kleur kan veranderen.

Veel spullen weggeven

Om mijn minimalistische stijl te behouden, geef ik veel spullen weg aan andere mensen of aan de kringloopwinkel. Dat pas ik uit het minimalisme toe: als ik iets niet echt nodig heb, geef ik het graag weg aan iemand die er meer plezier aan beleeft. Dat geeft mij een fijn gevoel.

Voor wie wil beginnen met minimalistisch leven, zou ik meegeven om eerst te beginnen om een klein onderdeel van je huis leger te maken en te ervaren hoe dat voelt. Hoe moeilijk het ook is om iets weg te doen of te geven, je zult merken dat het dan ook veel rust geeft.”

Waarom meer creativiteit volgens Esther van der Storm de oplossing voor veel problemen kan zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️