Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 16 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn 9 signalen waaraan je een slechte relatie kunt herkennen

Relaties kunnen een grote impact op je leven hebben. En die is niet altijd positief. Toch heb je dit zelf niet altijd door, want tja liefde maakt blind. Wel zijn er signalen waaraan je kunt herkennen dat je in een slechte relatie bent beland. 

Dit zijn de 9 dingen waaraan je kunt merken dat het misschien tijd wordt om de relatie te beëindigen.

Slechte relatie herkennen

De meeste relaties maken weleens een lastige periode mee. Dit is geen reden om meteen de handdoek in de ring te gooien, want dat kan juist ook tot groei leiden.

Ook lezen: De 3 vereisten van een echt goede relatie aldus deze filosoof

Iets anders is wanneer je structureel ongelukkig van de relatie wordt. Vaak weet je diep van binnen wel hoe het zit, maar vind je het toch moeilijk om er een punt achter te zetten. Je relatie goed analyseren kan dan duidelijkheid brengen.

Dit zijn 9 punten waaraan je een slechte relatie kan herkennen:

1. Je zet jezelf constant op de tweede plaats

In een relatie is het geven en nemen. De ene keer geef jij wat meer en de andere keer je partner. Merk je dat je eigenlijk altijd op de tweede plaatst staat? Dan is dit geen goed teken. In een gezonde gelijkwaardige relatie is het niet de bedoeling dat de wensen en meningen van de één altijd boven die van de ander staan.

2. Je verliest jezelf

Echt slechte relaties kunnen het effect op je hebben dat je jezelf verliest. Wanneer je terugkijkt op je leven, zie je dat je door de relatie een heel ander persoon bent geworden. Je hebt het gevoel dat je niet je echte zelf kan zijn en eigenlijk speel je een rol in de relatie.

3. Je haalt het slechtste in elkaar naar boven

In een gezonde relatie versterk je elkaar en haal je het beste in de ander naar boven. Bij een slechte relatie gebeurt het tegenovergestelde. De ander triggert jou continu om dingen te doen waar je later spijt van krijgt en tijdens ruzies worden de lelijkste dingen naar elkaar geroepen.

4. Je voelt je eenzaam

Ook al ben je met iemand in een relatie, toch voel je je eenzaam. Dit komt doordat er echte intimiteit en connectie mist. Je voelt je vaak ook niet gesteund door de ander.

5. Er is veel jaloezie

In een slechte relatie komt vaak veel jaloezie voor. Deze jaloezie komt vaak voort uit onzekerheid. Hier komt dan ook vaak extreem controlerend gedrag bij kijken. Een ander kenmerk van een slechte relatie.

6. Je voelt je geïsoleerd

Een grote rode vlag is als jouw partner jouw probeert te isoleren (of andersom). Dit kan hij of zij bijvoorbeeld proberen door jouw vrienden en familie tegen je op te zetten. Hierdoor heb je alleen je relatie nog en blijf je emotioneel afhankelijk van de ander.

7. Er bestaat emotionele of fysieke mishandeling

Bij fysieke mishandeling moeten meteen alarmbellen gaan rinkelen, maar emotionele mishandeling is ook niet goed. Dit laatste bestaat bijvoorbeeld uit pathologisch liegen en het kleineren of manipuleren van de ander.

8. Slechte communicatie

Je kunt het niet vaak genoeg horen: communication is key. Slechte communicatie is echt een sluipmoordenaar in je relatie. Doordat je niet weet wat er in het hoofd van de ander omgaat, begin je langzamerhand steeds verder uit elkaar te groeien.

9. Vrienden en familie zijn tegen de relatie

Doordat je zelf in de relatie zit, kan het soms lastig zijn om er op een objectieve manier naar te kijken. Vrienden en familie hebben een betere helikopterview en hebben daarom vaak al snel door dat het niet goed zit. Vandaar dat het belangrijk is om goedbedoeld advies van vrienden en familie serieus te nemen.

Kies voor jezelf

Het is niet onmogelijk om een slechte relatie te fixen, maar het zal heel veel werk kosten. Een relatietherapeut kan hierbij helpen.

De 9 tekenen van een karmische relatie (iets anders dan een soulmate)

In andere gevallen is het beter om voor jezelf te kiezen. Break-ups doen altijd pijn, maar wees vooral lief voor jezelf en bedenk dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is. Eerder kon je al op Bedrock lezen hoe je het beste een break-up kunt verwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️