Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 16 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Zó kun je afrekenen met je innerlijke criticus

Gelukkig zijn begint bij zelfliefde. Maar van jezelf en je lichaam houden – met al je imperfecties – blijkt nogal moeilijk. Doordat je voortdurend geconfronteerd wordt met beelden van schijnbaar mooiere levens en lichamen, blijf je achter in onzekerheid en vol zelfkritiek. Met kleine en simpele opdrachten kun je afrekenen met deze innerlijke criticus en meer zelfliefde ontwikkelen.

Daar weten Frieda en Sophie alles van. Ze creëerden namelijk het platform Gewichtige Gedachten, waarmee ze vrouwen willen inspireren alles uit het leven te halen. Met zelfliefde als middelpunt.

Gezond, fit en zelfverzekerd

Veel vrouwen zijn ontevreden over hun gewicht of lichaam en richten hun aandacht vooral op waar ze niet tevreden over zijn. Vaak ontstaat er dan een haat-liefde verhouding met voeding, worden er diverse diëten geprobeerd met het jojo-effect of ‘alles of niets’ denken tot gevolg. Dit bracht Sophie zo’n anderhalf jaar geleden op het idee om als afstudeerproject van haar opleiding tot grafisch ontwerper, een werkboek te ontwikkelen voor vrouwen.

Zelfliefde volgens… oud filosoof Aristoteles

Een boek waar de woorden afvallen, calorieën en weegschaal niet in voorkomen, maar waarin gefocust wordt op hetgeen nodig is om jezelf gezond, fit en zelfverzekerd te voelen. Sophie zocht contact met Frieda, die als gewichtsconsulent en coach een eigen praktijk heeft, waar vanuit zij mensen begeleid die worstelen met hun gewicht of eetgedrag.

In het hier en nu

De opdrachten in het boek leren je met positieve aandacht te focussen op een leefstijl die leidt tot meer geluk en gezondheid, positieve emoties en persoonlijke groei. De opdrachten brengen je in het hier en nu. Je wordt je weer bewust van wat je eet en drinkt, van wat dit met je doet en hoe je  lichaam hierop reageert wat kan helpen om meer controle over je keuzes en (eet)gedrag te gaan ervaren.

Wat voor soort opdrachten? We lichten er een paar uit:

Wat zou je doen als alles mogelijk was?

Als je vrij van angst zou zijn en zeker zou weten dat je niet zou falen of dat het niet fout zou gaan, wat zou je dan doen? Dit kan alles zijn: bijvoorbeeld een vriendin van vroeger weer eens bellen, je droombaan najagen of juist een sabbatical nemen. Schrijf 3 activiteiten op.

7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen (want dat heb je nodig)

Een mooi compliment kun je ook aan jezelf geven

Schrijf 3 complimenten op. Iets wat goed ging vandaag, iets over je innerlijk en iets over je lichaam. Begin de zin met ‘Ik…’. Bijvoorbeeld ‘Ik kan goed luisteren’ of ‘Ik heb een zachte huid’.

Plezier maken is een belangrijke vorm van energie

Leuke activiteiten of mensen kunnen je veel energie geven, bijvoorbeeld tuinieren, muziek luisteren of een enthousiaste vriendin die langskomt. Sommige activiteiten of mensen kosten je juist energie.

Goed voor jezelf zorgen betekent dat je probeert hierin de balans te bewaren door voldoende ruimte te maken voor plezier in je leven. Hoe is die balans bij jou? Maak een lijstje van bezigheden, dingen of mensen die jou energie geven en kosten.

Wie kookt met aandacht, geniet meer

Neem vandaag de tijd om met aandacht te koken. Tijdens het koken ben je normaal gesproken misschien in gedachten of afgeleid door je telefoon. Probeer je deze keer volledig te richten op het snijden van de ingrediënten, het bereiden van de maaltijd en de ervaring van jouw zintuigen.

Wat ruik je, wat zie je en wat voel je tijdens het koken? Hoe reageert jouw lichaam hierop? Schrijf op wat jou is opgevallen.

Behandel jij jezelf met compassie? Zo breng je zelfliefde in de praktijk

Vriendelijk zijn heeft niet alleen invloed op anderen, maar ook op jezelf

Glimlachen maakt je vrolijk, aantrekkelijk en werkt aanstekelijk op anderen. Onverwachts iets vriendelijks voor iemand doen, geeft je gegarandeerd een goed gevoel.

Bedenk 2 onverwachte acties van vriendelijkheid die jij vandaag kunt doen. Schrijf deze op en geef na de actie aan hoe blij je je voelde.

Breng eens een uur, ochtend of middag in stilte door

Miniretraite. Zet alle afleidende apparatuur uit, zoals je telefoon, de radio of televisie. Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf hebt. Deze opdracht kun je thuis doen of op een fijne plek in de natuur. Geef aandacht aan je zintuigen. Beschrijf na afloop wat je hebt gehoord, gezien en gevoeld. Wat viel je op?

Zorg beter voor jezelf met deze dagelijkse rituelen voor meer zelfliefde

In het werkboek vind je meer van dit dit soort kleine, leuke opdrachten die je dichterbij jezelf kunnen brengen. Want iedere vrouw is mooi op haar eigen, unieke manier. Vanbinnen en vanbuiten. Ook al voldoe je niet aan een schoonheidsideaal of ben je ontevreden over bepaalde lichaamsvormen, jouw lichaam is een prachtig werkend lijf waarin dagelijks vele bijzondere processen plaatsvinden. Het ademt, het zorgt ervoor dat jij leeft.

En ook jouw innerlijk kent misschien wat scherpe kantjes of hoeken die je liever niet had gehad. Maar als je ontdekt welke kwaliteiten daarachter schuilen, wordt het des te makkelijker om jezelf te gaan accepteren.

Luistertip! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️