Redactie
Redactie Psyche 12 dec 2019
Leestijd: 6 minuten

Waarom iedereen een keer op sabbatical zou moeten

Er is niks heerlijker dan op vakantie gaan. Even helemaal eruit, de alledaagse beslommeringen achter je laten en elke dag doen wat je leuk vindt. Alleen verval je na een vakantie vaak alweer snel in hetzelfde drukke ritme en zijn je goede voornemens als sneeuw voor de zon verdwenen. Na een week thuis hoor je jezelf op de vrijdagmiddagborrel alweer zeggen: ik ben toe aan vakantie. Wat je nodig hebt is geen vakantie, maar een sabbatical.  

Tijdens een sabbatical ervaar je namelijk alle positieve effecten van een vakantie, maar ook nog zoveel meer. Op een buitenland-break kun je écht opladen, zaken in perspectief zetten en inzichten opdoen waar je de rest van je leven wat aan hebt.

Reisjournalist Sara van Geloven deelt 4 tips voor een ultieme sabbatical uit haar nieuwe boek Take a break.

Waarom een tijdje op reis gaan een goed idee is

Door voor langere tijd op sabbatical naar het buitenland te gaan – of dat nou een paar maanden is of een heel jaar – kun je je onderdompelen in een andere cultuur. Leren eten als de locals, praten als de locals en het allermooiste: leven als de locals.

In Nederland gaat de prestatiegerichte ratrace altijd maar door: school, studie, werk, pensioen, en oh – dat was ’m dan – maar in het buitenland kun je voor even uit de wedstrijd stappen en ervaren hoe een andere levensstijl eruitziet. Wat levert je dat op?

Lees ook: Denk je eraan alleen op reis te gaan? Deze dingen wil je eerst weten

Door je te verwonderen aan andere culturen, ervaringen te beleven die je thuis niet voor mogelijk had gehouden en mensen van over de hele aardbol te ontmoeten, worden je ogen geopend en leer je niet alleen de wereld beter kennen, maar ook jezelf. 

De perfecte tijd om te gaan bestaat niet

Betekent een lange reis dat je je studie of carrière voor even on hold moet zetten? Ja. Is dat erg? Nee. Want het alternatief is: jarenlang wachten op je pensioen en als het dan eindelijk zover is je met een beetje pech realiseren dat je niet fit genoeg meer bent om al die leuke dingen te doen waar je je leven lang voor hebt gespaard.

De perfecte tijd om te gaan bestaat niet, want je zult altijd iets op pauze moeten zetten. Maar als je een sabbatical neemt wanneer je in de bloei van je leven bent, nu dus, kun je er volop van genieten en de inzichten die je op reis opdoet de rest van je leven nog toepassen.

Kijk verder dan rondreizen

Ben je toch bang voor een gat op je CV of vind je het idee om solo te reizen zonder doel ietwat intimiderend, dan zijn er verschillende invullingen van een sabbatical waarbij je op reis nieuwe vaardigheden op kunt doen.

Een cursus volgen is een ideale manier om meer uit je reis te halen. Een taalcursus Italiaans in Rome, meditatielessen in een ashram in India of surfles aan de Pacifische kust van Costa Rica; je kunt het zo gek niet bedenken, of er wordt ergens op de wereld wel lesgegeven in een vaardigheid die jij zou willen leren.

Vind je vast ook interessant: 6 manieren waarop reizen een positieve invloed heeft op je gezondheid

Ook stage lopen of werken tijdens je reis, bijvoorbeeld op een Working Holiday Visa, is een fijne invulling van een langer verblijf in het buitenland. Mensen die in het buitenland hebben gewerkt, blijken later namelijk creatiever te zijn en meer zelfkennis te hebben.

De reis is de bestemming

Kies je voor werken of leren in het buitenland, pas dan wel op dat je het niet net zo druk zult hebben als thuis. Juist de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om zonder verplichtingen of een bomvolle agenda te reizen en elke dag volledig je eigen plan te kunnen trekken, maakt een sabbatical zo waardevol.

Op een lange reis leef je volledig in het nu en hoe meer maanden je gaat, hoe intenser je dit zult beleven. Het is een compleet andere mindset dan op een vakantie van een paar weken, wanneer je vooral bezig bent met bezienswaardigheden aftikken of bijkomen van het dagelijkse leven.

Op een sabbatical heb je de ruimte om met een afstand naar je leven te kijken en zul je heel sterk aanvoelen of er bepaalde zaken zijn die je thuis anders aan wilt gaan pakken. In een paar maanden tijd kun je tot inzichten komen waar je anders misschien wel je hele leven over zou hebben gedaan. Voeg hier de prachtige plekken die je zult zien en de inspirerende mensen die je zult ontmoeten aan toe en je begrijpt: een sabbatical is het allermooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

En oh ja, hoe overtuig je je baas?

Maar dan nog een klein dingetje. Hoe overtuig je je baas? Je kan natuurlijk besluiten een sabbatical te nemen wanneer je in between jobs bent, maar ook tijdens je werk zou je op een sabbatical kunnen (vaak voor een aantal maanden met garantie op je baan wanneer je terugkomt). Mits je baas het toelaat tenminste. Met deze argumenten houdt niemand je tegen je droomreis te maken:

  • Als Nederlander heb je één van de beste paspoorten ter wereld in handen. Je kunt voor maar liefst 185 landen op aarde heel makkelijk een visum krijgen – of je hebt er zelfs geen nodig.
  • Door te reizen doe je nieuwe vaardigheden op en leer je met tegenslagen om te gaan.
  • Studenten die een buitenland- ervaring hebben gehad, vinden sneller een goede baan én zijn later ook gelukkiger in deze baan.
  • Tijdens het reizen ontmoet je mensen uit de hele wereld en bouw je een internationaal netwerk op waar je de rest van je leven wat aan hebt.
  • Travel en toerisme vormen samen een van de grootste industrieën op deze aardbol. Laat je verrassen door de eindeloze carrièremogelijkheden in de reiswereld.
  • Mensen die een tijd in het buitenland hebben gewoond, zijn beter in het bedenken van creatieve oplossingen.
  • Contact houden met het thuis- front is door online bericht- en belplatforms makkelijker dan ooit.
  • Door te reizen kijk je met nieuwe ogen naar je eigen cultuur en word je dankbaarder voor alles wat wij in Nederland zo vanzelfsprekend vinden.
  • Mensen die een tussenjaar hebben genomen, blijken later succesvoller in het leven.

Kortom: je wordt er een leuker persoon van en een betere werknemer. Dus waar wacht je op?

Droom jij ook van een buitenland-break, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In het boek Take a break (€20; Kosmos Uitgevers) zet reisjournalist Sara van Geloven de beste bestemmingen voor een wereldreis, sabbatical of tussenjaar op een rij, helpt ze je om de ideale invulling van een langere reis te kiezen en geeft ze je met een concreet spaarplan en een regel-voor-je-lange-reis checklist alle handvatten die je nodig hebt om binnen een jaar te vertrekken. Met tips van 17 inspirerende reizigers, zoals ondernemer Charlotte van ’t Wout en blogger TravelTomTom.

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom iedereen een keer op sabbatical zou moeten
Sluiten