Anouk Schaap
Anouk Schaap Psyche 27 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Self-care is… alleen op reis gaan (en wat jou dit oplevert)

Het is een veelgebruikte term, self-care. Het ziet er voor iedereen anders uit en bestaat uit heel veel verschillende componenten. Self-care betekent dat jij goed voor jezelf zorgt, jezelf voldoende oplaadt en keuzes maakt die jou diep van binnen blij maken. Om te weten hoe dat er in detail voor jou uitziet, moet je jezelf goed kennen. En de ultieme manier om jezelf goed te leren kennen? Yup, dat is door alleen op reis te gaan.

Dit is hoe jij jezelf door een solo-trip leert kennen:

1. Out of your comfort zone

Tijd alleen doorbrengen kan al een uitdaging voor je zijn. En tijd alleen doorbrengen op een onbekende plek kan je volledig uit je comfort-zone halen. Het is niet makkelijk en zeker niet comfortabel en daardoor des te leerzamer.

Je kunt niet terugvallen op oude routines en de mensen om je heen waardoor je wordt gedwongen anders na te denken en creatief te worden in je oplossingen!

2. Overgeleverd aan je interne vriend

Je spendeert het meeste van je leven door met jezelf. Maar, alleen op reis betekent dat je nóg meer tijd alleen doorbrengt en dus veel luistert naar deze interne stem.

Luister ook: Bedrock Talks: over (het níét zoetsappige) zelfliefde met selflove-expert Nadja van Osch

Waarschijnlijk heb je (net als iedereen) een behoorlijk kritische innerlijke stem die het je niet makkelijk maakt. De tijd alleen kun je goed gebruiken om naar die innerlijke stem te luisteren zonder te oordelen en de kritische stem om te zetten naar je nieuwe beste (reis)vriend.

3.    Alleen keuzes maken

Alleen reizen hoeft niet te betekenen dat je je hele reis alleen doorbrengt (grote kans van niet namelijk). Je maakt echter wel meer keuzes zelf: je hebt geen reisbuddy om mee te overleggen dus je moet voor jezelf nagaan wat voor jou belangrijk is, wat jij wilt en welke keuzes jou dichterbij jouw geluk brengen. Een mooie oefening om erachter te komen wie jij bent en wat jou gelukkig maakt.

4.    Meer naar je eigen gevoel luisteren

Door alleen te reizen word je haast gedwongen om meer naar je eigen gevoel te luisteren. Er is niet altijd iemand om mee te overleggen of een afweging te maken. Naar je gevoel luisteren is veel belangrijker dan wat jouw gedachten je vertellen. Die gedachten zijn gevormd door ervaringen uit het verleden of verwachtingen van de toekomst. Jouw gevoel (en daarnaar luisteren) brengt je volledig in het nu. Ver weg van alles en iedereen is een uitstekende manier om dit te oefenen.

5.    Moeilijke tijden alleen doorbrengen

Vrienden en familie die je bijstaan in moeilijke tijden zijn belangrijk en fijn. Op reis heb je die echter niet altijd, soms door het tijdverschil of omdat je geen internetverbinding hebt. Als je ziek wordt, verdwaald bent of je je verdrietig voelt sta je er ineens helemaal alleen voor.

Niet perse leuk maar wél extreem leerzaam. Je leert op jezelf vertrouwen en weet dat er altijd iemand is die jou kan redden, en dat ben jijzelf!

Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap. Zij richtte begin van dit jaar Take Care of Your Selfie op: het self-care platform om jou te informeren, inspireren en activeren om goed voor jezelf te zorgen. Als jij goed voor jezelf zorgt wordt alles om je heen beter. Als jij verandert, verandert alles om je heen. 

Meer self-care?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️