Rosa Bertram
Rosa Bertram Body 24 feb 2022

Word je ‘s nachts wakker? 5 tips om weer in slaap te vallen

Het is heel verleidelijk om tot ‘s avonds laat nog op je telefoon te scrollen, Netflix te kijken en nog 茅茅n aflevering op te zetten. Een goede nachtrust wordt vaak onderschat. Grote kans dat je erna niet meteen in slaap kan vallen omdat je tot zo laat naar een scherm met blauw licht hebt gekeken. Maar n贸g vervelender is misschien wel wanneer je keurig op tijd in bed ligt, in slaapt valt maar ‘s nachts toch wakker wordt en niet meer in slaap valt. What to do?

In 2018 kampten bijna 3 miljoen mensen met slaapproblemen in Nederland. Wel 40 procent daarvan gaf aan dat de gebroken nachten hun dagelijkse bezigheden belemmerden. Een goede nachtrust is dan ook een stuk belangrijker dan we ons realiseren.

Of je hersenen ‘s nachts de kans krijgen nieuwe verbindingen te leggen, heeft invloed op je concentratie, je humeur, je eetlust, je seksdrive聽 en ga zo maar door.聽Volgens slaapexpert Hans Hamburger heeft het invloed op zoveel vlakken, dat je n贸g zo gezond kan leven, maar dat je het zonder een goede nachtrust allemaal teniet doet.

Tips om weer in slaap te vallen

Nu zijn er natuurlijk allerlei manieren om in elk geval het in slaap vallen makkelijker te maken door twee uur van tevoren geen blauw licht meer te zien, je slaapkamer donker te maken, met oordorpjes in te slapen en kamillethee te drinken bijvoorbeeld, maar wat als je ‘s nachts steeds wakker wordt?

1. Onderzoek waarom je ‘s nachts wakker wordt

Misschien weleens van gehoord dat de tijd waarop je wakker wordt een betekenis kan hebben. Het klinkt misschien wat vreemd, maar als het je opvalt dat je elke nacht op hetzelfde tijdstip wakker wordt, kan dat iets zeggen over je lichaam en geest.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is dat niet zomaar iets om te negeren, en is elk tijdstip waarop je ‘s nachts wakker wordt gelinkt aan een orgaan dat op dat moment actief is. Ze zien dit als een soort orgaanklok.

Word je steeds wakker tussen 01:00u en 03:00u, dan聽heeft de lever聽de hoogste activiteit. De emotie die bij dit orgaan hoort is woede of frustratie bijvoorbeeld.

Rond dezelfde tijd wakker ‘s nachts? Dit kan het zeggen over je lichaam en geest

2. Houd het donker

Als je ‘s nachts ineens klaar wakker bent, is het misschien heel verleidelijk om je telefoon erbij te pakken en je social media te checken, mails te lezen of van alles en nog wat te gaan Googlen, maar doe het niet. Zodra je hersenen blauw licht zien, wordt er minder slaaphormoon melatonine aangemaakt en wordt het n贸g moeilijker weer in slaap te vallen.

Daarnaast wil je niet zien hoe laat het is, omdat dat je waarschijnlijk alleen maar meer gaan frustreren.

Wil je opstaan om even naar het toilet te gaan, doe dan niet het felle licht aan. Anders wordt je brein weer actief door het licht, omdat het denkt dat het daglicht is. Neem een klein lichtje mee zodat je wel wat ziet, maar je niet ineens n贸g minder moe wordt.

3. CBD-olie

CBD-olie is misschien wel 茅茅n van de fijnste wondermiddeltjes die ik me op dit moment kan bedenken. De CBD die uit de wietplant wordt gehaald zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en moe wordt of pijn verdwijnt (daarom is het overigens ook een perfecte remedie tegen menstruatiekrampen) z贸nder dat je er een high van krijgt.

In CBD-olie zit namelijk geen THC, de psychoactieve stof in wiet waar je stoned van wordt. Daar hoef je je bij CBD-olie dus geen zorgen om te maken. De olie helpt bij het in slaap vallen en vooral bij het doorslapen. Druppel er niet te veel van, want dat kan ervoor zorgen dat je moe wakker wordt.

Luister ook:聽Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger

Pas er wel mee op dat je de olie niet elke avond gebruikt, je wilt het liefst natuurlijk zelf in slaap vallen. Maar soms als je nachten lang achter elkaar slecht slaapt, kan het je helpen die cirkel te doorbreken en w茅l een goede nacht te maken waardoor je weer in je goede slaapritme komt.

Op zoek naar een flesje CBD-olie? Hier vind je het hele aanbod aan verschillende CBD-olies van Holland & Barret.

4. Wind je niet op

Hoe frustrerend niet slapen ook kan zijn, in bed liggen maken en jezelf gek maken over het feit dat je niet kan slapen, maakt je brein alleen maar n贸g actiever. Als je je echt niet moe voelt, dan kun je beter op staan en bijvoorbeeld iets kalmerend doen als schrijven (op pen en papier) en een boek lezen met een gedimd lichtje, aldus gedragsslaapdokter Shelly Haris op MindBodyGreen.

5. Ga je op de juiste tijd naar bed?

Als je echt moeite hebt met in slaap vallen, of heel licht slaapt, dan kan je je ook nog afvragen of je wel op de juiste tijd voor j贸u gaat slapen. Als je in bed gaat liggen terwijl je nog niet moe bent, dan kan je er misschien goed aan doen om pas in bed te duiken als je je echt moe voelt.

Een avond wandeling, sporten overdag, een warm bad of een boek lezen zijn 谩ltijd een goed idee en zorgen dat je ‘s avonds vanzelf moe wordt.

Sleep tight!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
Word je ‘s nachts wakker? 5 tips om weer in slaap te vallen
Sluiten