Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Verzorging 19 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom rust en ontspanning zo belangrijk is voor ons (en hoe je dat dan vindt)

We hebben het altijd druk. Verplichtingen hier, afspraken daar. We leggen de lat hoog en vergen veel van onszelf. Maar helaas zijn we geen super men and women en bezitten we geen speciale krachten die ons moeiteloos overal doorheen helpen. Wat ons wél door drukke tijden heen kan helpen zijn momenten van rust en ontspanning. Onze dagen zijn van begin tot eind gevuld. Met werk, afspraken, etentjes, sportlessen, familiebezoeken en meer. We hebben amper tijd voor rust en ontspanning, zeggen we. Maar dat is een veelgemaakte fout. De kunst is om hier tijd voor te maken. Het kost misschien wat moeite, maar wie zorgt voor voldoende ontspanning in zijn leven plukt daar de vruchten van.

Hoe doe je dat?

Ontspanning wordt gezien als het tot rust komen van lichaam en geest. Hoe je dat doet, is voor iedereen verschillend. De een vindt het fijn om actief bezig te zijn, bijvoorbeeld door in de tuin te werken of te wandelen in het bos. De ander wordt relaxed door een bad te nemen, aan yoga te doen of te mediteren. Het is gewoon even zoeken naar wat voor jou werkt.

De voordelen

Juist in drukke tijden is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen en af en toe rust te nemen. Je zult merken dat het een positief effect heeft op zowel je lichaam als geest, waardoor je beter in staat bent om alle ballen hoog te houden. Dit zijn de belangrijkste redenen om te ontspannen:

Positief effect op je gezondheid

Door af en toe rust te nemen kan het lichaam herstellen van dagelijkse inspanningen. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling gaat langzamer. Daarnaast werken je afweersysteem en je spijsvertering beter, waardoor je minder snel ziek wordt.

Positief effect op je gedachten

Ook je geest kan herstellen door te ontspannen. Wie regelmatig een pauze inlast, ziet meer kansen en mogelijkheden dan iemand die altijd in de hoogste versnelling zit. Je creatieve vermogen is groter, je gedachten positiever en je bent beter opgewassen tegen de hectiek van alledag.

Beter functioneren

Door te ontspannen functioneer je beter, zowel thuis als op je werk. Soms heb je zoveel aan je hoofd dat je het overzicht verliest. Juist het nemen van rust zorgt ervoor dat je weer met een frisse blik naar iets kunt kijken. Resultaat: minder fouten en nauwkeuriger werk.

Lees ook: Voldoende rust nemen is zó belangrijk (en dit is waarom)

Beter in je vel

Zit je niet helemaal lekker in je vel? Dan is het de hoogste tijd om een time-out in te lassen. Wie ontspannen is, kan meer genieten van een avondje uit of weekendje weg. Logisch dat iedereen altijd zo geniet van een vakantie. Daar ben je namelijk wel ontspannen.

Probeer thuis dit gevoel vast te houden door af en toe een moment voor jezelf in te roosteren. Als jij lekker in je vel zit, ben je ook leuker tegen anderen.

Productiviteit

Het lijkt misschien alsof je je tijd verdoet als je even pauze neemt, maar dat is niet het geval. Integendeel zelfs. Ontspanning zorgt voor een betere focus, waardoor je sneller en effectiever te werk gaat. Iemand die 9 uur werkt en af en toe een pauze inlast kan meer werk verzetten dan iemand die non-stop 12 uur achter zijn computer zit. Door af en toe gas terug te nemen, krijg je meer energie en haal je meer uit je dag.

Een goede nachtrust

Als je moeite hebt met in slaap vallen, dan ben je waarschijnlijk niet ontspannen op het moment dat je naar bed gaat. Vermijd televisie en andere beeldschermen zoals dat van je telefoon. Dit zorgt voor teveel prikkels. Ga liever even naar buiten voor een wandeling of doe ontspanningsoefeningen. Door iets rustigs te doen ontspant je lichaam en val je binnen een mum van tijd in slaap.

Meer tips om te ontspannen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️