Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 2 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

De effecten van een health retreat op je lichaam en geest

Hoe voel je je als je een weekend lang alleen maar gezonde, plantaardige (en lekkere!) maaltijden eet, wandelt in stilte, ontspannende yoga doet, tijd hebt om lekker te neuzen in boeken en nog wat activiteiten à la voorgaande? Dat is een vraag die ik me al een tijd stelde, maar waarop ik geen antwoord kon geven. Mijn weekenden zijn immers 9 van de 10 keer volgepropt met koffies, etentjes, sportlesjes en sjezen van hot naar her.

Waarom ik het zo moeilijk vind om een weekend vol rust voor mezelf in te plannen, weet ik niet precies. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met geen kalmte in m’n kont en fomo – zonder de hashtag. En dat terwijl ik dondersgoed weet dat rust pakken en genoeg ontspannen juist zo goed is voor jezelf.

Retraite weekend vol gezondheid

Het was duidelijk: ik had een duwtje in de goede richting nodig. Dus toen voedingsdeskundige Anne in onze podcast vertelde dat ze een retraite weekend gefocust op voeding en gezondheid organiseerde wist ik het direct: hier moet ik aan meedoen.

Een weekend lang tijd voor mindfulness, gezond en biologisch eten en workshops op het gebied van eten en self-care, dat hield het ‘Retreat Your Health‘ weekend in. En ik nam Rosa met me mee (want zo’n retreat hoef je heus niet per se in je uppie te doen).

Retreat op het Nederlandse platteland

Op een paar uur rijden van de randstad (je hoeft ook heus niet naar verre oorden te vliegen om tot rust te komen!) werden we verwacht in een prachtige boerderij om ons 3 dagen lang onder te dompelen in everything delicious, nice and calm.

En met everything delicious, nice and calm bedoelen we een 3 uur durende spabehandeling, biologische en gezonde maaltijden, yoga, massage, mindfulness, meditatie, food workshops en volop tijd voor jezelf.

Allemaal dingen die hoog op je to do-lijst zouden moeten staan, maar die vaak naar achter worden geschoven (or is it just me?!).

Must read: Waarom elke vrouw ooit een retreat zou moeten volgen

Wat een retraite je brengt

Een weekend-retreat zoals deze is hét ultieme gebaar van zelfliefde. En wel om deze fijne bijkomstigheden:

Je hoeft nergens aan te denken

Waar je normaal gesproken van hot naar her vliegt om afspraken af te gaan, te sporten, boodschappen te halen, te koken en nog zo’n 20 andere dingen van jezelf te moeten doen, hoef je tijdens een retreat even helemaal niks. Alles is van begin tot eind voor je geregeld.

Je hoeft niet na te denken over de activiteiten die je doet op een dag, over wat je gaat eten (en of dat wel of niet gezond en lekker is), over het feit dat je straks naar buiten moet en het regent. Hoe groot of klein de dingen ook zijn waar je je normaal gesproken druk om maakt, tijdens een retreat wordt het allemaal even helemaal uit handen genomen. Just let it flow.

Je doet inzichten op (groots of klein)

Momenten van rust zijn niet alleen fijn om je lichaam en geest op te laden, ze zorgen er ook voor dat je gaat nadenken over het een en ander. Of dat nu klein (ik wil een cursus volgen over voeding) of groot (ik wil alles omgooien in m’n leven) is, maakt niet uit. Een inzicht om jezelf en je leven mooier te maken is in welke vorm dan ook waardevol.

Je ontmoet bijzondere mensen

Vaak is de groep met wie je de retraite ervaart niet al te groot. In ons geval waren we met 9 mensen (13 inclusief het team) en dat zijn stuk voor stuk mensen met een bijzonder verhaal.

Doordat iedereen er zit voor een reden, ga je al gauw de diepte in met z’n allen. De emoties kunnen hoog oplopen, maar dat zorgt er wel voor dat iedereen elkaar een kijkje in zijn of haar hart geeft. En zo ontstaan er mooie en bijzondere gesprekken waar je ook nog ‘s veel van leert.

Je voelt je gezond en energiek

Een weekend lang biologische, gebalanceerde en gezonde maaltijden eten, gecombineerd met veel rust en mindfulness, dat is hét recept om je volledig opgeladen te voelen als het weekend voorbij is.

Geen wonder dat ik helemaal geen zin had om de ‘retraite bubbel’ te verlaten op de laatste dag. Ik voelde me er zo fijn door!

Ook lezen: Wat ik over mezelf leerde tijdens een yoga retreat op Ibiza

Je bent jezelf dankbaar

Tijdens meditaties focus je je af en toe op dankbaarheid. Je gaat vaak de dingen af waar je dankbaar voor bent, zoals je gezonde ontbijt, het mooie weer of die lieve woorden van een vriend.

Ook interessant: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Na een retraite zit je ook vol dankbaarheid, voor al het bovenstaande maar ook vooral voor jezelf. Dankbaar dat je jezelf dit hebt gegund, dankbaar voor de ervaring die je jezelf rijker hebt gemaakt en dankbaar voor wie je bent. Jij mag er zijn, en dat is misschien nog wel één van de fijnste inzichten om mee thuis te komen. Jij bent genoeg.

Zo pak jij ook je broodnodige rust:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️