“Hoe ik met remote werken vrijheid voor mezelf creëerde”
Je herkent misschien wel het gevoel dat je jezelf in een situatie begeeft waarvan je ineens denkt: “hoe kom ik hier?” Ik had dat gevoel voor het eerst toen ik een hele leuke baan had bij een bureau in Amsterdam. I had it all: leuke collega’s, prima salaris, doorgroeimogelijkheden, fijn huis, leuke relatie. Bovendien was de baan exact waar ik voor gestudeerd had en was het een functie die ik “altijd” dacht te willen. Toen ik eindelijk precies had waar ik voor gewerkt had, dacht ik: “is dit het nou? Is dit alles?”
Ik besefte me dat waar ik stond een resultaat was van veel keuzes die ik had gemaakte uit automatisme. Keuzes die ik maakte, omdat het nou eenmaal zo hoort. Ik deed goed m’n best op school, ging van de havo braaf naar het HBO. Studeerde lekker breed communicatie, want daar kan je zoveel mee. Ik dacht te weten wat ik wilde, maar liet me leiden door de kaders van het systeem. Ik ging er in mee als een pingpongbal die heen en weer werd geslagen, zonder zelf richting te geven aan de koers.
Mee in het systeem
Zoals bijna elke millenial wilde ik reizen. Die eerste reis was natuurlijk een pure vlucht van het leven wat zo shiny en bright leek voor een buitenstaander, maar waarvan ik paniekaanvallen en hartkloppingen kreeg. “Hoe kon het zo zijn dat ik alles heb wat mijn hartje begeert en ik me niet gelukkig voel? Wat is er mis met mij?”
Het was op reis dat ik er achter kwam dat ik helemaal niet alles heb wat mijn hartje begeerde. Ik had alles wat het hartje van onze maatschappij begeerde. Maar wat wil ik?
Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
Op reis voelde ik voor het eerst hoe echt geluk voelde. Dat gevoel wat heel je lichaam vult met licht en liefde, alsof je bijna uit elkaar klapt, omdat je lichaam zoveel blijdschap bijna niet aan kan. Ik genoot van de spanning, van de onzekerheid, van nieuwe mensen, nieuwe plekken en van de natuur. Al die elementen wilde ik integreren in mijn leven. Ik maakte de belofte dat mijn leven een avontuur zou worden, zoals op reis.
Leven als een avontuur
Maar hoe!? Hoe zou ik de vrijheid en het avontuur in mijn normale dagen kunnen integreren? Een ding wist ik zeker: werken van 9 tot 5 in hetzelfde kantoor, dag in dag uit, is het verste weg van avontuur en vrijheid wat ik kan bedenken. Dus daar stop ik mee.
Ik besloot voor mezelf te beginnen, maar ik was als de dood dat mijn freelance leven te veel zou lijken op mijn loondienst leven. Om die reden verbrandde ik alle schepen achter me, ging op wereldreis en koos er voor om met één klant uit Nederland te vertrekken. De rest van mijn inkomen zou ik lokaal en remote zoeken, zo was het plan.
https://www.bedrock.nl/werk-los-koppelen-vakantie/
Ik was vastbesloten om mijn nieuwe leven, waarin werken en reizen gecombineerd konden worden, te laten slagen. Ook al was er toen nog weinig bekend over digital nomads en remote werken.
Remote werken v.s. vrijheid
Een reden dat de digital nomad trend volgens mij een vroegtijdige dood gestorven is, is omdat veel digital nomads het werken in het buitenland zagen als ultiem doel, maar als remote werken je doel is, dan heb je het behaald op het moment dat je je laptop openklapt naast een zwembad in Bali. En dan wat?!
Wanneer je niet weet wat je daar aan het zwembad in Bali gaat doen, heb je daar niets te zoeken. Remote werken is geen doel op zich. Het is een krachtige tool die je de vrijheid, de balans en het succes kan geven waar je altijd naar op zoek bent geweest.
https://www.bedrock.nl/werken-laptop-in-zon/
Ik kom nu bij het stuk waarin ik je vertel hoe remote werken mij de vrijheid heeft gegeven waar ik altijd naar op zoek was. Als er iets is wat je uit dit artikel moet onthouden, laat het de volgende gouden regel zijn: werk wanneer je het meest productief bent, en stop met werken wanneer je niet productief bent.
Meer output in minder tijd
Wanneer je volgens deze regel gaat leven en werken zal dat je leven veranderen. Ga maar eens na… Wanneer je werkt wanneer je het meest productief bent, kun je meer output leveren in minder tijd. Wanneer je stopt met werken als je niet productief bent, kun je die tijd besteden aan andere activiteiten die jou energie geven; zoals lezen, mediteren, sporten, wandelen of whatever gets you going.
Die energie die je krijgt komt weer ten goede van je productieve uren waarin je nu nog meer kunt doen, omdat je je goed voelt over jezelf en je dagen. Jouw gevoel van geluk vertaald zich naar productiviteit en ik zie het als een opwaartse spiraal van vrijheid, (werk)geluk, balans en productiviteit.
The 4-hour workweek
Het klinkt misschien zo makkelijk: werk wanneer je productief bent, en stop met werken wanneer je dat niet bent. Ik kan je beloven dat deze ene aanpassing je leven kan veranderen. Dat heeft het voor mij gedaan en ook voor de +200 mensen die ik heb gecoacht. Ik heb deze regel overigens niet zelf bedacht. Alle credits gaan naar Tim Ferris, die zelf het meest succesvolle voorbeeld is van het volgen van deze regel. Hij beschrijft deze regel dan ook ook uitvoerig in zijn boek: the 4-hour workweek.
Anyhow. Het klinkt zo makkelijk en het brengt je alleen maar goeds en toch doet niet iedereen het. Waarom? Een vraag die ik mezelf ook lang heb gesteld. Het simpele antwoord; wij hebben de afgelopen 200 jaar geleerd om te werken op basis van tijd en locatie. Deze manier van werken komt nog voort uit de industriële revolutie. We leerden werken binnen gezette tijden op een vaste locatie en daardoor konden we in de fabriek de meeste productie draaien.
Inmiddels is er natuurlijk super veel veranderd, maar de onderliggende perceptie van hoe wij werken stamt nog uit die tijd. Ik ga daar nu niet dieper op in, want is te inhoudelijk voor dit artikel, maar als je dit interessant vindt, check dan mijn podcast op: “De remote revolutie“. Daar leg ik met iets meer woorden uit hoe onze huidige werknorm nog steeds gebaseerd is de industriële revolutie en waarom het daarom moeilijk is om dit zomaar aan te passen.
Zó werkt remote werken ook voor jou
Remote werken heeft mij dus enorm veel gebracht, namelijk: meer vrijheid, meer balans, meer werkgeluk en meer inzicht in mezelf, waardoor ik een pad heb gevonden wat nog beter aansluit op mijn skills en ervaring. Ik denk dat ik durf te zeggen dat ik mijn persoonlijke missie heb gevonden dankzij deze manier van werken.
Ik schrijf dit artikel nu letterlijk vanuit mijn camper in Spanje, omdat ik twee succesvolle bedrijven compleet remote kan aansturen en mijn eigen plan kan trekken, terwijl ik geld verdien.
Afsluitend daarom een paar korte shifts die jij nu, vandaag, kunt maken om ook remote werken te laten werken voor jou:
- Ik ben er al kort hierboven even op in gegaan, maar echt als er een ding is wat je zou moeten proberen om remote werken te laten werken dan is het number #1 rule of remote working club: werk wanneer je productief bent en werk niet wanneer je niet productief bent. Dit gaat je zo super veel brengen!
- Ken jouw ideale ritme. Deze haakt aan op mijn vorige punt: werk wanneer je productief bent en werk niet wanneer je niet productief bent. Dat kun je natuurlijk alleen doen als je weet wanneer je productief bent, en wanneer je dat niet bent.
Hoe kom je daarachter? Het simpele antwoord is: door te testen. En het mooie is, nu we zoveel mogelijk verplicht thuis moeten werken is dit een toptijd om te gaan testen! Test met heel vroeg beginnen, test met lange middagpauzes, test met werken in de avond of misschien zelfs in de nacht. Zelf heb ik heel veel gehad aan de helweek, 7 dagen waarin je een heel ander ritme aanneemt. Je staat om 05.00u op en gaat om 22.00u slapen. Je werkt ook een hele nacht door en je leeft één week lang volgens allerlei regels om zo de beste versie van jezelf te leven. Eén week lang. Best hardcore. Voor mij heeft het heel veel gebracht. Het heeft me zelfs zoveel gebracht dat ik met ons bedrijf Meetings in the Sun ook helweken organiseer. Vorige keer deden er 240 mensen mee, gewoon vanuit huis, allemaal omdat ze wilden weten: wat is mijn ideale ritme? Als je je ideale ritme kent, dan kun je gaan indelen wanneer je het meest productief bent en kun je ook pauze nemen wanneer je niet productief bent. - Wees je bewust van je eigen behoeftes. Ik vind het bijna grappig, want we hebben het over HR. Human Recourse. Besef je dit wel? You are the resource! Jij bent de recourse! Wat heb jij nodig om de best output te kunnen leveren in minimale tijd? Veel mensen ervaren momenteel uitdagingen. Maar ik wil je terug vragen? Wat heb jij nodig? Wat heb jij nodig om die uitdaging voor jezelf te minimaliseren.
- Hoe kan het wel? Verdiep je in online businesses of online verdienmodellen binnen je eigen business
https://www.bedrock.nl/remote-werken-corona/
Extra tip:
Als je remote werken wilt laten werken omdat je veel wilt reizen, vergeet dan niet dat je in eerste instantie een ondernemer bent. Je bent niet op reis. Je bent een ondernemer die door de manier van werken veel van de wereld kan zien. Dat betekent dat alle keuzes die je maakt in dienst moeten staan van jouw bedrijf, je groei en je omzet, niet op basis van je travelbucketlist.
Met een startend bedrijf zul je altijd consessies moeten doen. Of dat nou is in je vriendenkring die je minder gaat zien, je relatie die minder tijd krijgt of de landen die je bezoekt, die je nog niet voor 10 procent zult ontdekken… Het zijn consessies die je maakt om uiteindelijk een florerend bedrijf te hebben.
De vraag is alleen: hoe richt jij het in op een manier die het beste bij jou past? Voor mij was dat al reizend de wereld over en me er bij neerleggend dat ik slechts een heel klein deel van een nieuwe locatie mee zou maken.
And that is the cold hard truth die mij des al niet te min de meest gelukkige ondernemer maakt die ik kan zijn.
Dit gastartikel werd geschreven door Alex Malone, founder van Meetings in the Sun. Zij merkte – toen ze nog van 9 tot 5 werkte – dat haar dagen aan haar voorbij flitsten. Maar waarom? Ze had toch alles? Een goede baan, leuke collega’s, mooie projecten, een goed salaris en zelfs doorgroeimogelijkheden. Wat bleek? Alex pastte niet in het collectieve ritme. Ze nam ontslag, boekte een one-way ticket naar Australië en begon haar eerste bedrijf op haar eigen voorwaarden.