Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 21 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo bouw je die sprookjesachtige relatie op

In onze jongere jaren hadden veel van ons nogal een sprookjesachtig  beeld van de liefde. Op een dag komt jouw prins of prinses op het witte paard uit de lucht vallen, alles verloopt perfect en je leeft nog lang en gelukkig. Door de jaren heen barst deze romantische zeepbel uit elkaar en kom je erachter dat de liefde niet automatisch van een leien dakje verloopt. Nee, een goede relatie opbouwen betekent keihard werken. Maar, dan heb je ook wat.

Een sprookjesachtige relatie opbouwen is niet onmogelijk, máár je moet er wel wat voor doen.

Relatie opbouwen

Een goede relatie opbouwen is een proces en heeft tijd, aandacht en natuurlijk liefde nodig. Elk mens en elke relatie is anders, dus het is ook een kwestie van samen met je partner uitvinden wat voor jullie wel en niet werkt. Toch zijn er een paar pijlers waar je aan kan werken om de kans op een succesvolle relatie aanzienlijk te vergroten.

Weet wat je wil

Een goede relatie begint bij jezelf. Het is belangrijk dat jij in bepaalde mate weet wie je bent, wat je wil in dit leven en wat je van de ander nodig hebt. Dit hoeft natuurlijk niet in details op te gaan zoals iemands oogkleur, maar eerder in de trant van ‘voor mij zijn eerlijkheid en spontaniteit in een relatie een must‘.

Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat jij belangrijk vindt in een relatie, is het waardevol om dit met je (toekomstige) partner te delen. Natuurlijk zullen er verschillen zijn, maar jullie kernwaardes moeten op dezelfde lijn liggen. Dit is de basis vanuit waar je verder kunt bouwen.

Communiceer vanaf het begin

Je het hoort het alle experts op gebied van relaties zeggen: communication is key. Op momenten dat je niet goed met elkaar communiceert, kan de relatie snel verwateren. Je weet immers niet wat de ander bezighoudt en zo kun je uit elkaar gaan groeien.

Goede communicatie bestaat uit zelf eerlijk en open zijn over wat je voelt en denkt, maar óók aandachtig luisteren. Oefen deze skills vanaf het begin van de relatie met elkaar en je zult een hoop misverstanden en onnodig geruzie voorkomen.

Reserveer quality time voor elkaar

Waar je in het begin van de relatie niets liever doet dan elke minuut met elkaar doorbrengen, zal je dit in de verloop van de tijd beter moeten plannen. Grote kans dat jullie allebei druk zijn en daarom is het extra belangrijk om quality time voor elkaar te blijven reserveren.

Let op, want samen in een ruimte zijn is niet per definitie quality time. Bij echte quality time draait het om allebei volledig in het moment zijn en even alleen aandacht hebben voor elkaar. Bijvoorbeeld met een romantisch dinertje waarbij de telefoons van tafel zijn, of een mindfulle sekspartij.

Oefen dankbaarheid

Eén van de geheimen van een goede relatie is dankbaarheid. Uitspreken hoe dankbaar je bent voor elkaar is een echte relatie boost. Je staat weer even stil bij wat je wél hebt en je focust zo op het positieve. Dankbaarheid wordt niet voor niets de sleutel tot geluk genoemd.

In je relatie kun je dankbaarheid uitspreken op speciale gelegenheden, zoals jullie jaarlijkse jubileum of op de verjaardag van de ander. Een andere manier om dankbaarheid te oefenen is dagelijks 3 dingen noemen waar je dankbaar voor bent, waarvan er één over je partner gaat.

Werk beiden aan je persoonlijke groei

Een relatie bestaat nog steeds uit twee individuen. Daarom heeft een relatie ook een grotere kans van slagen als deze twee individuen allebei happy met zichzelf zijn. Zorg dan ook dat je allebei tijd vrijmaakt om aan je eigen persoonlijke ontwikkeling te werken. Je kunt dit doen door podcasts of trainingen te volgen, of door het lezen van boeken over persoonlijke groei.

Wees realistisch

Nee, realisme is inderdaad niet zo romantisch, maar wel essentieel voor een langdurige relatie. Feit is, het zal niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Gooi daarom na een ruzie niet meteen de handdoek in de ring.

Gebruik ruzies juist om elkaar nóg beter te leren kennen. Ontstaat de woede echt uit boosheid, of eerder uit angsten en onzekerheden? Waar komen deze vandaan? Hoe kan dit voorkomen worden?

De 9 tekenen van een karmische relatie (iets anders dan een soulmate)

Je ziet: een goede relatie opbouwen gebeurt niet zomaar. Toch zal hieraan werken met jouw special person niet als een last voelen, maar als het opzetten van iets waardevols waar je allebei heel veel voor terugkrijgt. Zo blijken sprookjes toch maakbaar te zijn.

Bedrock Talks over liefde

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️