Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 3 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe reiki je slaap kan bevorderen volgens expert Maartje Voogt

Een op de 5 Nederlanders (van 12 jaar of ouder) ervaart slaap problemen meldt het CBS. Zij hebben moeite met in slaap vallen, om door te slapen of worden erg vroeg wakker. Als jij ook tot die groep hoort, zou reiki weleens uitkomst kunnen bieden.

Maartje Voogt, reiki en energetisch therapeut, legt uit wat reiki is en waarom het je slaap kan bevorderen.

Wat is reiki?

‘’Reiki is een Japans woord en het bestaat uit twee Japanse karakters, 霊 rei en 気 ki. ‘’Rei’’ staat voor het universele en ‘’Ki’’ voor levensenergie, letterlijk dus universele levensenergie.’’ vertelt Maartje.

Reiki is een eeuwenoude geneeswijze uit China die door Mikao Usui in Japan in de negentiende eeuw verder is ontwikkeld naar een eigen Japanse vorm.

In Nederland valt het onder de alternatieve geneeswijze. Er wordt gewerkt met kosmische energie. Het zorgt ervoor dat tekorten aan energie in het lichaam worden opgelost zodat de natuurlijke balans hersteld kan worden. Als er ergens in het lichaam ziekte is of herstel mag plaatsvinden, wordt daar reiki heen gezonden.

‘’Er wordt gewerkt met de cirkel van het leven via vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze elementen horen samen te werken om zowel je lichaam als geest gezond te houden.’’ aldus Maartje.

Hoe werkt een reiki behandeling?

Er wordt dus gewerkt met energie en de vijf elementen, maar hoe gaat dat in z’n werk? Maartje: ‘’Vaak komen mensen bij mij met een fysieke klacht, bijvoorbeeld slapeloosheid, hoofdpijn maar het werkt ook bij een burn-out.

Wij gaan met reiki kijken welke emotie daaraan gekoppeld is. Bijvoorbeeld woede of angst. Dit kan je allemaal opslaan in je lichaam waar je uiteindelijk klachten van kunt krijgen.”

”Dan kan je in principe in vier behandelingen die ene specifieke klacht oplossen. Vaak heeft het te maken met oud zeer, dat gekoppeld wordt aan het ‘nu’. Maar het kan ook een recente gebeurtenis zijn, zoals een ongeluk, waardoor er iets getriggerd wordt.’’

‘’Als mensen bij mij komen, start ik de behandeling altijd met een handoplegging op het hoofd en zo ga ik alle chakra’s langs. Daar kan ik blokkades voelen waar ik dan langer heen mag met de reiki energie. De reiki gaat altijd daar naar waar het nodig is.

Je kan het zien als lichtbolletjes die door het lichaam gaan om het zelfhelend vermogen te stimuleren.”

”Het kan ook voorkomen dat ik bij iemand met hoofdpijn langer blijf hangen bij de lever bijvoorbeeld, of bij het hart. Daar zit bij mensen ook altijd veel oud zeer.’’ legt Maartje uit.

Als je liever niet aangeraakt wil worden, kan dat ook. Reiki werkt ook door je handen een paar centimeter boven het lichaam te houden.

Bij een reiki behandeling mag je gewoon je kleding aanhouden, dit is geen belemmering voor het krijgen van reiki energie. De behandeling is voor iedereen anders maar er kunnen allerlei emoties naar boven komen, boosheid bijvoorbeeld maar ook verdriet of blijheid. Dat is het mooie van werken met energie.

Waarom kan reiki slaap bevorderen?

Als je last hebt van slaapproblemen, kan reiki een mooie manier zijn om je slaap te bevorderen. Maartje: ‘’Bij reiki werken we onder andere met de Chinese orgaanklok. In onze organen zitten namelijk allemaal emoties opgeslagen. Als je op een bepaald tijdstip wakker wordt, heeft dat te maken met een orgaan die iets aan het verwerken is.’’

Met deze 4 oefeningen is jouw energieveld (aura) weer brandschoon

‘’’Mensen die tussen 05.00 uur en 07.00 uur wakker worden bijvoorbeeld, dit tijdstip kan duiden op de dikke darm. Dit is weer te linken aan schuldgevoel en veroordelen. In je slaap is je dikke darm alles aan het verwerken, de perfecte tijd dus voor een grote boodschap.

Kan je echter moeilijk in slapen en lig je vaak tot middernacht wakker? Dan kunnen er emoties zitten bij je galblaas, zoals bitterheid of besluitloosheid.”

”Als mensen dus met slaap problemen komen, vraag ik eerst wat er speelt en kijk ik bij welk orgaan er een disbalans is. Dit koppel ik aan een van de 5 elementen. Door middel van reiki kan ik dan op dat element werken.

Eigenlijk is reiki een soort wiskunde waarbij ik de oplossing zoek voor een complexe som. “Gelukkig weet ons lichaam altijd het juiste antwoord.’’ zegt Maartje lachend.

Wil jij de kracht van reiki ervaren en zo jouw slaap problemen vaarwel zeggen? Maartje Voogt helpt je er graag bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️