Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 17 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Paarden hebben een speciale gave om energie te lezen (zo werkt het)

Heb jij het gevoel dat je huisdier altijd precies weet hoe te reageren als jij in een bepaalde mood bent? Dieren hebben een gave om emoties aan te voelen maar paarden zijn helemaal de waarzeggers van het dierenrijk. Zij kunnen ons gedrag, energie en gevoel spiegelen. Ze gaan direct naar de kern en zijn dan ook de ideale partners in crime om aan jezelf te werken. Vooral als je het hebt over paarden.

Je hebt misschien weleens gehoord dat paarden een sterke energie hebben en kunnen voelen of degene in hun buurt angstig is of juist relaxed. Inmiddels zijn er zelfs heuse paardentherapieën en worden er familie-opstellingen gedaan met paarden. Hoe werkt hun speciale gave eigenlijk?

Paarden zijn intuïtief

Paarden zijn vlucht- en prooidieren. Dat betekent dus dat zij in de natuur degene zijn die gegeten worden. Daardoor zijn paarden heel goed geworden in het lezen van hun omgeving, en de dieren en mensen om hen heen. Ze hebben goede zintuigen ontwikkeld en voelen op afstand wat een roofdier gaat doen.

Als ze merken dat een roofdier op jacht is, maken ze zich snel uit de voeten. Als ze voelen dat een roofdier niet op zoek is naar een lekker hapje, zullen ze doorgaan met grazen.

https://www.bedrock.nl/paarden-hoogsensitief/

Daarnaast zijn paarden als kuddedier afhankelijk van hun kuddegenoten. Ieder kuddedier moet gezond zijn en degene die zwakker is, wordt geholpen. Ze bieden extra bescherming en nemen spanning over, dit laten ze weer van hun afvloeien door te gapen. De oudste merrie is vaak de leider en de sterkste hengst zal de kudde beschermen.

Wat zo bijzonder is aan paarden? Ze maken geen onderscheid tussen mens en dier. Als jij in contact komt met paarden, word je meteen gescand omdat je deel uitmaakt van de kudde. Dit gaat verder dan alleen oogopslag. Ze zien meteen je ademhaling, de spierspanning en kunnen zelfs via geur bepalen hoe het met je gaat. Op basis van deze gegevens, besluiten paarden hoe veilig je bent en of ze je kunnen helpen.

22 tekenen dat je (misschien) hoogsensitief bent

Als een paard zich bij jou veilig voelt, sluit hij aan bij je energie. Als je laag in je energie zit, zal je zien dat een paard zich daar op afstemt. Als je je druk voelt, zal een paard ook hoger in zijn energie zitten. Deze dieren voelen dus feilloos je emoties en energie aan en spiegelen dit. Zelfs als jij zegt dat alles oké gaat, weet een paard wel beter.

Paarden spiegelen

Iets verbloemen bij deze dieren, kan dus niet. Misschien denk jij dat door je gevoel weg te stoppen, het er ook niet meer is. Maar dan kom je bedrogen uit. Je lichaam slaat het namelijk op. Paarden voelen dit meteen aan en reageren hier op. Ze spiegelen automatisch jouw energie omdat je samen met hen de kudde vormt.

Door met paarden te werken, kan je dus nog beter bij je gevoel komen en jezelf leren kennen. Ze prikken zo door je houding heen en gaan af hoe jij je van binnen voelt.

Zo kan jij nog bewuster worden over jezelf. Een random manege inlopen om te kijken hoe dat werkt, heeft geen zin. Manegepaarden zijn gewend om elke dag gespannen mensen op hun rug te hebben waardoor ze hun gevoel meer hebben uitgeschakeld. Wel kan je proberen om een keer een coaching sessie met dit bijzonder gevoelige dier te doen.

Paarden coaching

Zit je dus met een probleem en wil je meer inzichten in jezelf en je eigen handelen? Dan kan je een keer coaching sessie met een paard proberen. Het fijne hieraan is dat je niet eens hoeft te praten maar dat je het contact met het paard z’n werk laat doen. Via een paard wordt een andere ingang genomen, die van je gevoel in plaats van praten.

Onderzoek toont aan: huisdieren maken je écht gelukkig

Door met een coach te werken, worden jouw gevoel en denken met elkaar in verbinding gebracht. Als dit weer aligned is, merkt een paard dit meteen en zal daar ook op reageren. Grote kans dat hij ontspannen bij je komt staan. Dit kan heel confronterend en mooi zijn om mee te maken.

Zo’n sessie kan voor alles ingezet worden. Misschien wil jij werken aan je leiderschapskwaliteiten of weten wat er nou echt in je gevoelsleven afspeelt. Benieuwd? Vind een gecertifieerde paardencoach bij jou in de buurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️