Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 2 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

De grote lessen die we kunnen leren van de natuur

Heb je weleens in de natuur gewandeld en voel je je dan helemaal zen en een worden met de natuur? Onderzoek wijst uit dat natuur de kans op stress en ziektes verkleint. Ook brengt een bezoek aan de natuur een vermindering van negatieve emoties zoals vermoeidheid, somberheid en boosheid.

De natuur brengt ons mooie lessen die we kunnen leren.

Elke storm gaat voorbij

Zit je midden in een roerige tijd? De natuur laat zien dat elke storm voorbij gaat, zelfs de meest heftige. Verandering is de enige constante in het leven. Het is zelfs zo, als de storm gaat liggen, valt alles op z’n plek en soms is dat een andere dan voorheen.

Hoe avontuurlijk ben je? Dit zijn de basics van kamperen (in het wild)

Net zoals in het leven, wisselen regen en zon elkaar af. En als het leven zich even van een slechte kant laat zien, kan je daarna het mooie weer waarderen.

Alles verandert

Nergens is dit beter zichtbaar dan in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de wisselende seizoenen. Dit kun je zo gemakkelijk waarnemen, de kleuren van de bladeren die veranderen, de bloemetjes die in de lente weer vol in bloei staan. Als je de tijd neemt, zie je dat daar een constante verandering is, en zo is het ook zo met ons leven.

Je plaats in het grotere geheel

Die ene scheefgroeiende boom staat eigenlijk heel mooi in het volle bos. Als je tijd doorbrengt in de natuur, voel je je ineens onderdeel van het grotere geheel, helemaal perfect zoals je bent. Schrijfster Jane Austen schrijft over haar tuin:

Dit gezichtsmasker kan je maken met bessen uit de Nederlandse natuur

‘’Het is een plek waar harmonie heerst, weg van mensen. Een tuin is niet bezig met kinderachtig gedoe of geroddel. Ze gaat altijd door met wat ze doet, in het ritme van de seizoenen, steeds weer. Of we nu meewerken of niet.” Leuk ook om jezelf te zien zoals de natuur: een work-in-progress, constant in beweging en verandering.

Leef mee met het ritme

Is het je weleens opgevallen dat in de zomer de energie lekker hoog ligt en de natuur volop in bloei staat? Als het rustig aan weer kouder wordt, dan heeft de natuur daar ook een reactie op: alles lijkt ook daar te vertragen.

De 5 fijnste (camping) slaapplekken in de Nederlandse natuur

Sommige dieren houden zelfs een winterslaap! Ook jij kan zo omgaan met de wisselingen van de seizoenen. Als je in de winter wat vermoeider bent, mag je lekker cocoonen in huis en wacht je gewoon weer tot de energie wat hoger wordt in de lente en zomer. Ga lekker mee in je eigen ritme.

Wees dankbaar

Sommige zonsondergangen of sterrenhemel staan in je geheugen gegrift. Wees dankbaar voor al deze mooie cadeautjes van moeder natuur. Het mooie zit hem in de afwisseling van de natuur. Het ene moment een fantastisch zonnige stranddag, wat wordt afgewisseld met een fikse regenbui. Realiseer je dat ze in streken met weinig regenval, staan te springen om een druppel regen.

Zo kun je misschien ook de schoonheid inzien van het regenachtige Nederland, waar de zomers juist extra genieten zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️