Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 23 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit is volgens psychologen de reden waarom we steeds op dezelfde types vallen

Je relatie is voorbij, en ooit (hou hoop!) breekt het moment weer aan dat je een oogje krijgt op iemand anders. Het hoeft natuurlijk niet, maar de kans is aanwezig dat deze persoon lijkt op je ex. Je zegt misschien vaak dat je niet echt een type hebt, maar toch kan het zijn dat er steeds een gelijkenis is tussen je huidige partner en je ex. Hoe zit dat?

Misschien is er een rode draad in uiterlijke kenmerken of juist in karaktertrekken. Hoe kan het toch dat je steeds op dezelfde types valt? Volgens psychologen schuilt daar een reden achter.

Veel gelijkenissen tussen partners

Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen inderdaad regelmatig exen hebben die op elkaar lijken. In het onderzoek vergeleken ze alle eigenschappen van iemands ex en hun huidige partner. Hier waren verrassend veel gelijkenissen in te zien.

Een type

Dit verklaart waarom je een ‘type’ hebt en waarom je relaties in bepaalde zin ‘hetzelfde’ kunnen verlopen. Hoewel er veel factoren zijn die meespelen, is het belangrijkste punt de mate waarin je gehecht bent (ben je veilig of onveilig gehecht?) en hoe je je daardoor gedraagt in een relatie. Dit is dan weer gekoppeld aan jouw ervaringen in je eigen familie toen je opgroeide.

Mate van hechting

De mate waarin je gehecht bent, kan je opbreken in 3 delen: veilig, angstig en vermijdend. Mensen die veilig gehecht zijn, zijn vaak erg comfortabel in een relatie maar ook in hun eentje.

Lees ook: Trek je altijd verkeerde partners aan? Zo doorbreek je het patroon

Mensen die angstig zijn (niet veilig gehecht), zijn vaak het aanhankelijke type. Dan heb je nog mensen die onder vermijding vallen. Zij willen emotionele connecties en kwetsbaarheid vermijden.

Je zoekt de opvulling

Onder welk deel van gehechtheid je ook valt, je zoekt altijd naar de opvulling voor jou. Een voorbeeld: Als jij erg angstig bent, zal je vaak vallen op types die eigenlijk onbereikbaar zijn. Dit komt omdat zij deze bezorgdheid alleen maar aanvullen.

Zoeken naar herkenbaarheid

Het kan ook zijn dat je zoekt naar iets wat jij in het verleden eerder hebt gezien bij je ouders. Dit wordt het repetition syndrome genoemd. Je nieuwe liefde heeft gelijkenissen met de relatie die je tussen je ouders hebt gezien.

Ook interessant: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Bij het repetition syndrome gebeurt het vaak dat je als kind iets vervelend hebt meegemaakt, zoals een scheiding. Je zoekt dezelfde soort partner als je vader of moeder toen was op, om te bewijzen dat jij het beter kan.

Dezelfde persoon komt terug

Om deze reden zoek je dus steeds weer hetzelfde op. Het is overigens niet per se slecht om steeds weer iemand op te zoeken die iets weg heeft van je ex-partner. Je ex heeft namelijk ook verschillende eigenschappen. Als je deze goede eigenschappen (die je relatie sterk hebben gemaakt) weer opzoekt bij je nieuwe partner, is er niks mis.

Het is niet voor niks je ex

Alle relaties eindigen met een reden, en de eigenschappen van je partner kunnen hierop van invloed zijn geweest. Realiseer je dat je ex-parter niet voor niets je partner is geweest. Hij of zij heeft ook een boel mooie eigenschappen, die je misschien ook terugziet in je nieuwe vlam.

Must read: Dit is het beste ingrediënt voor een langdurige liefdesrelatie

Let op hoe je je voelt

Sommige patronen zullen niet weggaan, maar kunnen wel vervagen als er nieuwe patronen ontstaan. Let goed op hoe de ander jou laat voelen. Als je je onzeker, angstig of niet blij voelt in een relatie, dan is dit misschien teken dat je wilt nagaan of je dit écht wilt.

Iemand daten zoals je ex is helemaal oké, als diegene eigenschappen heeft die jij leuk vindt. Maar als jij daar liever afstand van doet, weet dan dat je daarin een keuze hebt!

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Meer over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️