Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 10 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Recept voor de change cake: plantaardige ch**secake met granaatappelpitjes

Een cheesecake in een plantaardig jasje? Ja, het kan echt. In plaats van een cheesecake, maak je deze heerlijke ‘change cake’. Want zuivel zit er natuurlijk niet in. Hoe? Vervang de kaas door een plantaardig alternatief, et voilà: je hebt een heerlijk en feestelijke taart. Wie zegt dat je als vegan lekkernijen moet missen?

Daarnaast is dit recept voor een vegan cheese cake een perfect afsluiting voor de Week Zonder Vlees & Zuivel.

Change cake: plantaardige ch**secake met granaatappelpitjes
Bron: Violife

Recept voor een vegan cheesecake

De meeste taarten en koekje worden gemaakt met zuivel, zoals boter en melk of met eieren. Maar er zijn tegenwoordig zoveel plantaardige  alternatieven, dat je de meest traditionele taarten gemakkelijk vegan kan maken. En die zijn mínstens zo lekker.

Door in dit recept twee pakjes plantaardige kaas van Violife Creamy Original (400 g) te gebruiken in plaats van echte kaas, bespaar je een CO2 uitstoot die gelijkstaat aan 4,5 (!) km autorijden.*

Dit heb je nodig voor de change cake:

Ingrediënten voor 6 cakes (kleintjes dan)

Voor de cakes:

  • 400 g Violife Creamy Original
  • 100 g kokosmelk uit blik
  • 2 g agar-agar
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille-extract

Leer vegan koken à la een sterrenchef (tips van Gordon Ramsay)

voor de bodem:

voor de granaatappelstroop:

  • 300 ml granaatappelsap
  • 3 el maïzena
  • granaatappelpitjes, ter garnering

 Bereidingswijze

  1. Doe de koekjes in een blender en blend tot poedervorm. Voeg Vioblock en het zout toe en blend opnieuw tot het goed gemixt is. Verdeel het mengsel over 6 ingevette taartvormpjes, gebruik de achterkant van een lepel om het aan te drukken op de bodem. Zet in de koelkast.
  2. Los ondertussen in een kleine pan op laag vuur de agar-agar op in de kokosmelk en roer goed door. Als het mengsel begint te koken, haal je de pan van het vuur en zet je de pan opzij.
  3. Meng de rest van de ingrediënten voor de vulling in een grote kom. Zijn de ingrediënten goed gemixt? Giet dan langzaam over de warme kokosmelk. Klop het mengsel vervolgens tot een geheel. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de taartvormpjes met koekjesbodem en zet 4 uur in de koelkast.
  4. Vlak voordat de cakes uit de koelkast mogen, kun je aan de slag met de granaatappelstroop. Meng in een kleine kom 100 milliliter granaatappelsap met de maïzena. Doe de rest van het sap in een kleine pan en breng 5 minuten aan de kook. Giet het mengsel van maïzena en granaatappel erbij en klop nog 5 minuten tot er een siroop begint te ontstaan. Laat de siroop vervolgens afkoelen.
  5. Hebben de cakes lang genoeg in de koelkast gestaan en hebben ze een goede structuur? Haal de cakes dan voorzichtig uit de vorm en serveer op een bord. Giet de granaatappelsiroop erover en garneer met granaatappelpitjes.

Ben je net vegan? 7 belangrijke tips voor beginners

Tip: benieuwd welke impact jij kunt maken door af en toe te switchen naar een plantaardig alternatief? Doe dan nu de CALCULATE YOUR CHANGE test.

Meer vegan lekkers:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Recept voor de change cake: plantaardige ch**secake met granaatappelpitjes
Sluiten