Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nutrition 25 feb 2022

Vegan Vrijdag: vegan noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine

Dit recept van zusje Culy is nog ‘ns een recept om blij van te worden! Deze vegan noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine laten namelijk overtuigend zien hoe spannend en bevredigend plantaardige gerechten wel niet kunnen zijn. Want zeg nou zelf: zo’n bordje tovert toch automatisch een big smile op je gezicht?

Het geheim van deze vegan noodles zit ‘m trouwens in de olie van lente-ui. Ken je die nog niet? Het loont echt om die ‘n keer zelf te maken, je weet niet wat je overkomt. Een potje van die olie in je koelkast en je hebt altijd een smaakmaker achter de hand om gauw door wat gekookte noodles te husselen. En krachtige vegan smaakmakers: daar houden wij van.

De musthaves van het keukenkastje van iedere vegan

vegan noodles met scallion oil
Bron: Culy

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram noodles
  • 2 aubergines, liefst de Chinese soort
  • 4 eetlepels maizena
  • 8 eetlepels mirin
  • 4 eetlepels sojasaus
  • Stukje gember, geraspt
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Zout
  • Sesamzaadjes
  • Chili-olie, naar smaak (voor erbij)

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van minder vlees eten

Voor de olie van lente-ui:

  • Stukje gember van ongeveer 7 cm, geschild en in grote stukken gehakt
  • 1 à 2 bosjes lente-ui, in grote stukken
  • 1 flinke theelepel zout
  • 235 ml zonnebloemolie

Vegan noodles met olie van lente-ui

Scallion oil

Maak eerst de olie van lente-ui. Hak daarvoor de stukjes gember helemaal fijn in een keukenmachine. Schep ze eruit en doe ze in een grote, hittebestendige kom.

Hak daarna de lente-ui helemaal fijn in de keukenmachine. Voeg toe aan de gember in de kom en roer er anderhalve theelepel zout doorheen (het mag echt flink op smaak!).

Verhit de olie in een pan tot rookpunt en giet de hete olie daarna voorzichtig op de gember en lente-ui in de kom. Pas op: het kan borrelen. Laat helemaal afkoelen. Giet de olie daarna in een pot en bewaar ‘m tot gebruik in de koelkast. De olie blijft in de koelkast zo’n 2 tot 3 weken goed.

Sticky aubergine

Snijd de aubergines in dikke repen, liefst zoveel mogelijk stukjes mét schil (dat voorkomt dat de aubergine zompig wordt in de wok).

Leg de aubergine op een laagje keukenpapier en bestrooi met ongeveer een theelepel zout om het vocht te onttrekken. Laat 15 minuten liggen en dep de aubergines daarna droog met wat keukenpapier.

Schep twee eetlepels maizena in een kom en haal de stukjes aubergine erdoorheen. Ze moeten met een dun laagje bedekt zijn (niet te dik).

Verhit twee eetlepels olie in een hapjespan of wok op middelhoog vuur. Bak de aubergines in 3 tot 4 minuten bruin aan één kant. Schep ze dan om, voeg eventueel meer van de olie toe en laat nog eens 3 minuten bakken.

Zet het vuur laag en voeg de mirin, sojasaus en gember toe. Laat even pruttelen tot de aubergines een mooi laagje saus hebben. Zet het vuur uit.

Vegan noodles opmaken

Kook ondertussen de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en hussel ze met zoveel van de olie als je lekker vindt (wij gebruikten ongeveer de helft).

Schep de vegan noodles in kommen, schep de gesmoorde aubergine erop en bestrooi tot slot met wat sesamzaadjes. Lekker om te serveren met chili-olie.

vegan noodles met scallion oil
Bron: Culy

De ultieme gids voor de (toekomstige) veganist: all you need to know over plantaardig eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vegan Vrijdag: vegan noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine
Sluiten