Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Maatschappij 3 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe de Pride wereldwijd wordt gevierd

Hoewel Pride Amsterdam 9 dagen duurt (van 30 juli t/m 7 augustus 2022), beleeft deze op zaterdag 6 augustus toch wel het hoogtepunt. Tijdens de bekende Canal Parade vaart er een bonte stoet van zo’n 80 boten door de Amsterdamse grachten, met daarop alleen maar mensen die vieren dat je mag houden van wie je wilt.

Maar natuurlijk is Amsterdam niet de enige stad waar Pride plaatsvindt. Van Berlijn tot Kaapstad en van Tokyo tot São Paulo: zo wordt Pride gevierd over de hele wereld.

Pride around the world

Pride begon in 1970 in New York en inmiddels zijn er in de hele wereld Pride-walks en -events. De meeste daarvan vinden plaats in juni, omdat dat officieel Pride Month is.

Canada

In 2020 werd Canada uitgeroepen tot de meest homovriendelijke stad ter wereld en dat is niet zonder reden. Montreal, Toronto, Vancouver en Ottawa hebben een grote LHBTI+community en daar wordt Pride dan ook uitbundig gevierd.

Een van de grootste Pride-evenementen is de Gay Pride van Toronto. Deze Gay Pride beperkt zich niet tot een week, maar vindt heel de maand juni plaats. Inwoners en bezoekers kunnen er genieten van straatfestivals, tentoonstellingen, optredens en natuurlijk een optocht.

Verenigde Staten

Wellicht is Amerika niet het meest homovriendelijke land ter wereld, maar er zijn een aantal steden waar Pride uitbundig gevierd wordt. Naast New York wordt er ook in San Francisco al sinds 1970 een Pride evenement gehouden. De wijken Casto en Soma zijn het centrum van dit festijn.

News: de pride vlag is veranderd naar een meer inclusieve variant

De hele maand juni worden er optredens, feesten en andere culturele activiteiten georganiseerd, met aan het eind van de maand een Pride Parade. Mocht je deze willen bezoeken, kun je hem prima combineren met de Pride van Los Angeles – die vindt tevens jaarlijks in juni plaats.

Groot-Brittannië

Naast de Pride Parade van Londen (die op 2 juli heeft plaatsgevonden) trekt de Pride van Brighton ook jaarlijks tienduizenden bezoekers. Al sinds 1991 komen er zowel Britten als toeristen af op dit Pride event, want deze zomer start op vrijdag 5 augustus en duurt tot 7 augustus.

Het populaire event staat erom bekend dat er een bijzonder vriendelijke sfeer hangt. Met alle kleurrijke outfits, grote feesten en optredens van supersterren Kylie Minogue, Jessie J en Grace Jones is het een van de meest spectaculaire weekenden in Brighton van het hele jaar.

Zweden

Het grootste Pride-festival van Scandinavië vind je in Stockholm deze zomer van maandag 1 augustus tot zondag 7 augustus. De vieringen in de Zweedse hoofdstad duren maar liefst een week en vullen het centrum met feesten, workshops, seminars, concerten en nog veel meer.

Dít is de betekenis achter LGBTQ+

De parade zelf vindt plaats op de laatste dag en trekt jaarlijks 600.000 bezoekers. Het event is extra bijzonder, omdat zij het keurmerk ‘Sustainable Event’ heeft gekregen van de organisatie ‘Keep Sweden Tidy’.

Australië

Sydney staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, dus ook hier wordt Pride groots gevierd. Maar gezien de zomer van Australië in onze wintertijd valt, is de Pridedown under ook in de winter. In 2023 zal de Sydney WorldPride worden gehouden van 17 februari tot 5 maart.

Met meer dan 300 events door de stad is dit 17-daagse festijn één van de grootste Pride events ter wereld. Ze verwachten meer dan een miljoen bezoekers! Het meest indrukwekkende onderdeel van de Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras is de parade langs Oxford Street, waarna de dag afsluit met een spectaculair feest en meerdere popconcerten.

Duitsland

Berlin Gay Pride, ook wel Berlin CSD genoemd, is een van Europa’s grootste gay prides, met homofeesten en evenementen die overal in de creatieve hoofdstad worden georganiseerd. Dit jaar vond de Berlin Pride plaats op zaterdag 23 juli en trok het maar liefst 600.000 bezoekers.

La Vie d’Adèle op CineMember: een iconische LGBTQIA+ film

Het evenement begon met een bijeenkomst en een confettiregen in Mitte. Daarop volgde een parade met bijna 100 voertuigen met als motto ‘Verenigd in liefde. Tegen haat, oorlog en discriminatie‘.

Zuid-Afrika

Net als de Pride van Australië vindt de Cape Town Gay Pride in de winter plaats. Zo staat in 2023 de Pride gepland op zaterdag 4 maart. Kaapstad heeft een eigen stijl, met de warme winterzon, ongerepte stranden en op de achtergrond de bergen van de Suikerbroodberg, wat het geheel een magisch tintje geeft.

The Pride werkt samen met Cape Town Carnival, die een deel van hun kostuums uitleent om de parade op de dag van het evenement extra fabuleus te maken.

Naast de parade bevat het festival verschillende events als de Mr and Miss Cape Town Pride Pageant en de jaarlijkse Pink Party, maar ook dragshows, boekpresentaties, sportevenementen, filmshows, kunsttentoonstellingen en verschillende poolparty’s.

Japan

In Japan vindt jaarlijks in april de Tokyo Rainbow Week plaats om de trots van LGBT te vieren met een groot aantal evenementen. Sinds 1994 is dit evenement uitgegroeid tot een van de grootste van Azië.

Welke seksualiteiten zijn er allemaal? We zetten ze op een rij (welke ben jij?)

Er is een Rainbow Parade (op 24 april 2023, rond het gebied van Harajuku/Shibuya) maar er zijn ook talloze events in het Yoyogi Park (denk aan optredens, workshops, lezingen en dragshows) en ook Ni-chome, Tokyo’s gayborhood, staat vol met buitenbars, karaokepubs en gezellige clubs voor iedereen in het spectrum.

Brazilië

De São Paulo Gay Pride wordt beschouwd als dé grootste en beste gay pride-parade ter wereld. Op de Grand Prix Formula One Brazil na is de Pride het grootste evenement van de stad. Deze vindt altijd plaats op de zondag na de jaarlijkse feestdag Corpus Christi.

Recept: een roze regenboogcocktail voor Pride deze maand

Hoewel dit officieel een 5-daags evenement is, met de parade langs Avenida Paulista als hoogtepunt, begint het feest 3 weken eerder met allerlei debatten, toneelstukken, muziekconcerten, dansvoorstellingen, culturele beurzen, straatmarkten en nog veel meer. De leukste buurten tijden Pride zijn Frei Caneca, Largo do Arouche en Pinheiros.

Happy Pride!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️