Waarom overdreven blije mensen maar beter een beetje kunnen dimmen

Vrolijkheid is niet altijd alleen maar positief

Overdreven blije mensen zijn niet alleen irritant, er zit ook écht een nadeel aan altijd vrolijk zijn. En dat is een hele opluchting voor de mensen die een iets, eh… donkerder persoonlijkheid hebben.

Pas zat ik in de taxi bij Ali. Hij had een prachtige auto, schoon ook. Hij had snoepjes die ik mocht pakken en een flesje water dat ik mocht opdrinken. Ali was beleefd, aardig en uitermate vrolijk. Waar ik in het begin nog positief verrast was – taxichauffeurs zijn over het algemeen niet de meest opgewekte personen – begon de overdreven vriendelijkheid me al snel te ergeren. Misschien omdat ik voelde dat die vrolijkheid niet oprecht was. Misschien omdat zijn overdreven dienstbaarheid en vriendelijkheid me op mijn eigen gebrek daaraan wezen. Wie zal het zeggen?

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Ik weet niet precies waar mijn hekel aan overdreven opgewekte personen vandaan komt. Wel zat het er al vroeg in. Ik weet nog goed dat ik als kind naar een soort christelijk zomerkamp werd gestuurd. Op de parkeerplaats werd ik verwelkomd door mensen in fluorescerend gele hesjes waar ik al meteen een hekel aan had. Die parmantige manier van lopen, de grote glimlach die permanent op hun gezicht geplakt was en vooral hun veel te vrolijke ‘Goedemiddááááág, wat een práchtige dag vandaag’ veroorzaakten een acute allergische reactie. Het deed me de moed over het verdere verloop van de week heel snel in de schoenen zakken (terecht ook, maar dat is een ander verhaal).

De hamvraag: waarom vind ik blije mensen zo mateloos irritant? Zij kunnen er toch ook niets aan doen dat er bij hun geboorte is uitgeschoten met de gelukshormonen. Ze mogen dan het bloed onder mijn nagels vandaan halen, maar ik kan toch moeilijk iets tégen vrolijkheid en geluk hebben? Ha, wel dus!

Er wordt vaker misbruik gemaakt van mensen die superblij zijn, omdat hun ongebreidelde vreugde overkomt als naïviteit

En wel dankzij een recente studie, gepubliceerd in het journal ‘Organizational Behavior and Human Decision Processes’. Door die studie weet ik namelijk dat er heus nadelen zitten aan het permanent opgewekt en vrolijk zijn. Voornamelijk doordat er vaker misbruik wordt gemaakt van mensen die superblij zijn, omdat hun ongebreidelde vreugde overkomt als naïviteit.

Nu, laten we voorop stellen, dat er ook héél veel onderzoek is dat bewijst hoeveel voordelen er aan gelukkig zijn zitten. Of dan in ieder geval aan het doen alsof je gelukkig bent. Zo geeft het je een voorsprong in het leven en de liefde als je gelukkig overkomt. Happyheads worden namelijk gezien als aantrekkelijker, zelfverzekerd, betrouwbaar en algeheel prettige personen om je mee te omringen.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Maar, en nu komt het dus, er was nog geen onderzoek om te zien of daarin verschil zit tussen héél gelukkige mensen en normaal gelukkige mensen. Om dat verschil te onderzoeken deden wetenschappers van drie verschillende gerenommeerde universiteiten een reeks van zes experimenten.

Hierin ontdekten ze dat mensen automatisch aannamen dat heel blije mensen die positiviteit alleen konden behouden door informatie niet goed te begrijpen of zich af te schermen van negatief nieuws in de wereld. En daardoor hadden mensen eerder de neiging om de heel blije mensen op te lichten, dan proefpersonen die een pessimistischer kijk op de wereld hadden.

Zo was er een experiment waarbij de onderzoekers hun proefpersonen de kans gaven wat geld te verdienen als ze een partijdig advies zouden geven. Denk: een autoverkoper die meer commissie krijgt als hij de auto voor zoveel mogelijk geld verkoopt. Wat bleek? De proefpersonen gaven de heel blije mensen een stuk eenzijdiger advies. In een ander experiment bleek dat proefpersonen liever heel blije mensen kozen als ze met iemand moesten onderhandelen, omdat ze dachten dat ze hen makkelijker konden ompraten.

Ha, wie lacht er nu het laatst?

Meer lezen?

Help! De koffie dreigt op te raken.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.