Joanne Wienen
Joanne Wienen Psychologie 26 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom overdreven blije mensen maar beter een beetje kunnen dimmen

Overdreven blije mensen zijn niet alleen irritant, er zit ook écht een nadeel aan altijd vrolijk zijn. En dat is een hele opluchting voor de mensen die een iets, eh… donkerder persoonlijkheid hebben.

Ik zat in de taxi bij Ali. Hij had een prachtige auto, schoon ook. Hij had snoepjes die ik mocht pakken en een flesje water dat ik mocht opdrinken. Ali was beleefd, aardig en uitermate vrolijk. Waar ik in het begin nog positief verrast was – taxichauffeurs zijn over het algemeen niet de meest opgewekte personen – begon de overdreven vriendelijkheid me al snel te ergeren.

Misschien omdat ik voelde dat die vrolijkheid niet oprecht was. Misschien omdat zijn overdreven dienstbaarheid en vriendelijkheid me op mijn eigen gebrek daaraan wezen. Wie zal het zeggen?

Hekel aan opgewekte personen

Ik weet niet precies waar mijn hekel aan overdreven opgewekte personen vandaan komt. Wel zat het er al vroeg in. Ik weet nog goed dat ik als kind naar een soort christelijk zomerkamp werd gestuurd. Op de parkeerplaats werd ik verwelkomd door mensen in fluorescerend gele hesjes waar ik al meteen een hekel aan had.

Die parmantige manier van lopen, de grote glimlach die permanent op hun gezicht geplakt was en vooral hun veel te vrolijke ‘Goedemiddááááág, wat een práchtige dag vandaag’ veroorzaakten een acute allergische reactie. Het deed me de moed over het verdere verloop van de week heel snel in de schoenen zakken (terecht ook, maar dat is een ander verhaal).

Ook lezen: Hoe optimisme dé manier is om de wereld een betere plek te maken

Waarom vind ik dat?

De hamvraag: waarom vind ik blije mensen zo mateloos irritant? Zij kunnen er toch ook niets aan doen dat er bij hun geboorte is uitgeschoten met de gelukshormonen. Ze mogen dan het bloed onder mijn nagels vandaan halen, maar ik kan toch moeilijk iets tégen vrolijkheid en geluk hebben? Ha, wel dus!

En wel dankzij deze studie, gepubliceerd in het journal ‘Organizational Behavior and Human Decision Processes’. Door die studie weet ik namelijk dat er heus nadelen zitten aan het permanent opgewekt en vrolijk zijn. Voornamelijk doordat er vaker misbruik wordt gemaakt van mensen die superblij zijn, omdat hun ongebreidelde vreugde overkomt als naïviteit.

Lees ook: Op welke manier lach jij? Dit zegt het over je

Voordelen aan gelukkig zijn

Nu, laten we voorop stellen, dat er ook héél veel onderzoek is dat bewijst hoeveel voordelen er aan gelukkig zijn zitten. Of dan in ieder geval aan het doen alsof je gelukkig bent. Zo geeft het je een voorsprong in het leven en de liefde als je gelukkig overkomt. Happyheads worden namelijk gezien als aantrekkelijker, zelfverzekerd, betrouwbaar en algeheel prettige personen om je mee te omringen.

Maar, en nu komt het dus, er was nog geen onderzoek om te zien of daarin verschil zit tussen héél gelukkige mensen en normaal gelukkige mensen. Om dat verschil te onderzoeken deden wetenschappers van drie verschillende gerenommeerde universiteiten een reeks van 6 experimenten.

Ook lezen: Waarom pessimisme ook een goede eigenschap kan zijn

Hierin ontdekten ze dat mensen automatisch aannamen dat heel blije mensen die positiviteit alleen konden behouden door informatie niet goed te begrijpen of zich af te schermen van negatief nieuws in de wereld. En daardoor hadden mensen eerder de neiging om de heel blije mensen op te lichten, dan proefpersonen die een pessimistischer kijk op de wereld hadden.

Zo was er een experiment waarbij de onderzoekers hun proefpersonen de kans gaven wat geld te verdienen als ze een partijdig advies zouden geven. Denk: een autoverkoper die meer commissie krijgt als hij de auto voor zoveel mogelijk geld verkoopt. Wat bleek? De proefpersonen gaven de heel blije mensen een stuk eenzijdiger advies. In een ander experiment bleek dat proefpersonen liever heel blije mensen kozen als ze met iemand moesten onderhandelen, omdat ze dachten dat ze hen makkelijker konden ompraten.

Ha, wie lacht er nu het laatst?

Meer psychologie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️