Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 8 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Happy World Ocean Day! Hoe je de oceaan elke dag weer beschermt

Happy World Ocean Day! Uit onderzoek blijkt dat we van wonen vlakbij bij een blauwe omgeving (bijvoorbeeld de zee) nóg gelukkiger worden dan van wonen naast een groene omgeving (bomen of een park).  Veel vakanties worden steevast geboekt naar het strand en niets werkt zo verstillend voor de geest als surfen. Mensen houden van de oceaan. Sterker nog: we hebben de oceaan hard nodig nodig om een gezonde planeet te behouden. Dus wordt het hoog tijd dat we er goed – of beter nog: véél beter – voor gaan zorgen.

Wereld Oceaan Dag mag op z’n zachts gezegd goed gevierd worden, en eigenlijk natuurlijk het liefste elke dag van het jaar. Wist je namelijk dat de oceaan ons voorziet van de helft (!) van de zuurstof die we inademen? En dat de oceaan een aanzienlijk deel van ons voedsel verzorgt, maar ook medicijnen, werk en cruciale biodiversiteit?

Tel daar de oneindige schoonheid en magie bij op en je hebt een perfecte motivatie om te letten op hoe je met de oceaan en al haar leven daarin en boven omgaat.

Red de oceaan

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar zelfs met de meest simpele gewoontes heb je invloed op de gezondheid van de oceaan. Zó kan jij voortaan iets terug doen voor de oceaan:

1. Single use plastic = no go

Het gebruik van wegwerpplastic wordt in veel landen al verboden en dat is niet zonder reden. De helft van al het plastic dat momenteel in de oceaan rondzwerft (ook wel de plastic soep genoemd) bestaat uit wegwerpplastic.

Plastic vorkjes, tasjes of rietjes die slechts één keer gebruikt worden, vervuilen nu de oceaan. Dát is pas zonde. Dit kan je makkelijk voorkomen door simpelweg het gebruik van wegwerpplastic te vermijden. Hoe?

Woon je aan zee? Dan ben je sneller gelukkig

Zorg voor een eigen drinkfles, neem altijd een eigen tasje mee naar de supermarkt en neem je eigen lunch mee in een tupperware-bakje naar werk. Als je dat een paar keer doet, zit het vanzelf in je routine.

Nog niet overtuigd? Op het Italiaanse eiland Sardinië is in 2019 een potvis aangespoeld met 22 kilo (!) plastic in zijn maag, waaronder plastic borden. Je weet nooit waar jouw afval terecht komt nadat je het hebt gebruikt omdat je niet weet hoe het wordt gesorteerd. Better safe than sorry, dus skip liever al het wegwerpplastic.

Wat er met je vuilniszak restafval gebeurt nadat je ‘m op de stoep zet

2. Geef het goede voorbeeld

Gedrag werkt aanstekelijk; naar vrienden, kinderen, familie en mensen om je heen. Neem jij zelf geheid altijd een leuke hervulbare waterfles mee, zorg jij altijd voor herbruikbaar servies bij een BBQ in het park en ruim jij zelf afval op van het strand, dan draag je daarmee bij aan de normaliteit van goed zorgen voor je omgeving en daarmee de oceaan.

15 manieren om je plastic footprint te verkleinen

In Zweden is het hartstikke normaal om te joggen en afval rapen tegelijkertijd, dat wordt ook wel ‘plocka up’ genoemd. Laten wij daar in Nederland voortaan ook een voorbeeld aan nemen!

3. Koop minder

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus de grootste impact maak je door simpelweg minder te kopen. Ofwel door minder te consumeren, dat ook wel consuminderen wordt genoemd.

Hoe onze hersenen veranderen als we buiten zijn

Veel producten die je online koopt worden in doosjes, nog meer doosjes en nóg meer plastic verpakt. Zonde! Heb je al die aankopen écht nodig en zo ja, kan je ook een product bestellen dat dichterbij huis wordt geproduceerd?

Zo verklein je ook direct je ecologische voetafdruk omdat de CO2-uitstoot van de transportkosten aanzienlijk worden verminderd.

4. Verklein je ecologische voetafdruk

Dat brengt ons meteen op #4. Het verlagen van de ecologische footprint die jij op de wereld hebt, is sowieso dé manier om bij te dragen aan een gezondere planeet, en daarmee ook een gezondere oceaan.

Hoe meer we van het broeikasgas CO2-uitstoten, sneller het proces van de opwarming van de aarde plaatsvindt, hoe groter de impact op het leven op aarde én in de zee. Koraalriffen sterven af, de temperatuur op aarde stijgt en zo ook de zee, dat weer impact heeft op de leefbaarheid voor o.a. zeeschildpadden.

In gesprek met Martine Geijsels over de helende werking van de oceaan

Door een stijgende zeespiegel verdwijnen straks ook langzaam de stranden waar zij normaal hun eitjes leggen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Dring jouw footprint simpelweg terug door bewuster te leven: eet minder vaak vlees en ga liever voor een vakantie dichterbij huis. Best makkelijk toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️