Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 31 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

De nadelen van een wegwerp mondkapje voor het milieu (ga liever voor een herbruikbare)

Mondkapjes zijn misschien wel hét meest verkochte item van deze tijd. Niet zo gek in tijden van een epidemie en de overheid je verplicht om ze op bepaalde plekken te dragen. Het geeft een veilig gevoel (of dat ook echt terecht is even daar gelaten), maar we creëren daarmee ook een groot nieuw probleem: nóg meer wegwerp afval. Maar dat is niet alles.

Bij elke kiosk, supermarkt of winkel op de hoek zijn ze te koop: mondkapjes. Maar dan alleen de mondkapjes die je slechts één keer kan gebruiken. En, dan kan je ze ook nog eens alleen per 10, of als je mazzel hebt per 5, kopen. En na één keer gebruiken, gooi je ze weer weg. Daarna werken ze namelijk niet meer.

Wegwerp mondkapjes versus duurzaamheid

De impact van mondkapjes op het milieu is misschien niet waar je als eerste bij stil staat. Maar ga eens na: door de wereldwijde mondkapjesplicht loopt het aantal mondkapjes ontzettend op. Hélemaal als miljoenen mensen dagelijks nieuwe wegwerp mondkapjes gebruiken.

De mondkapjes zijn bedoeld om te voorkomen dat je, wanneer je corona hebt maar er nog weinig van merkt, het virus niet verspreidt. Deze wegwerp mondkapjes zijn niet de medische, want die zijn enkel bedoeld voor in de zorg.

Ook lezen: Must see video: hoe corona de wereld (hopelijk) voor goed verandert

Heb je zelf een mondkapje, dan wil je in elk geval dat het kapje goed afsluit. Dat geldt voor een wegwerp mondkapje én voor een herbruikbare.

Impact op het milieu

Alleen zit in die twee een cruciaal verschil. Een wegwerp mondkapje zorgt voor een gigantische vervuiling van het milieu laten verschillende onderzoeken zien. In het onderzoek van Echochain werd onderzoek gedaan de impact van alleen al medische mondkapjes op het milieu. Wat blijkt?

Medisch mondkapje

Het onderzoek vond plaats in Duitsland. Daar werken 800.000 mensen in de zorg die elke maand 17 miljoen (!) medische mondkapjes gebruiken. Per maand. Deze mondkapjes alleen al zorgen voor 850.000 ton aan CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan 370.000 biefstukken, schrijft Duurzaambedrijfsleven.

Nu heeft de zorg natuurlijke geen andere optie dan medische mondkapjes dragen. Maar de rest wel.

Wegwerp mondkapje

De impact van wegwerp mondkapjes blijkt volgens een studie van het University College London 10 keer zo groot als die van een katoenen mondkapje.

Ook interessant: Jong, single en eenzaam door corona

Dat ligt onder andere aan de CO2-uitstoot, veroorzaakt tijdens het transport van de mondkapjes. Deze komen vaak van ver, bijvoorbeeld uit China. Reken maar uit: dat is een hele hoop CO2-uitstoot als je elke dag een nieuw mondkapje draagt.

Herbruikbaar mondkapje

Ook bij het productieproces van herbruikbare mondkapjes komt natuurlijk vervuiling kijken. Deze moeten immers even goed gemaakt en vervoerd worden. Maar wél een stuk minder vaak. Nadeel van de herbruikbare mondkapjes is dat je ‘m moet wassen om hem nog een keer te kunnen gebruiken, en wel op 60 graden.

Toch blijkt uit onderzoek dat dat een veel minder grote impact heeft op het milieu dan CO2-uitstoot die komt kijken bij het maken van het grootschalige aantal aan wegwerp mondkapjes. Ervan uitgaande dat de mondkapjes uit China komen dan. Worden ze in Europa geproduceerd (wat niet het geval is), dan wordt de uitstoot logischerwijs een stuk minder.

The Guardian rekende uit dat wassen op 60 graden voor bijna twee keer zoveel CO2 zorgt dan wassen op 40 graden. Maar zelfs dan, wanneer mensen hun mondkapje op 60 graden wassen, apart van hun gewone was, is de uitstoot van een wegwerp mondkapje groter dan die van een herbruikbare.

Ook lezen: Bescherm je mentale gezondheid extra tijdens corona (met deze tips)

COVID-afval

Maar, wegwerp mondkapjes hebben nog een grotere negatieve impact op het milieu dan alleen de grote CO2-uitstoot. Wegwerp mondkapjes zorgen namelijk ook voor een gigantische berg aan afval.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk zorgen wegwerp mondkapjes naar schatting voor 66.000 ton (!) afval per jaar. Dat is één kilo per jaar per persoon meer dan gewoonlijk. De BBC rekende uit dat er wereldwijd maandelijks 129 biljoen (!) wegwerp mondkapjes (is dat überhaupt een getal?) worden gebruikt.

Dat is slecht nieuws, want de mondkapjes worden gemaakt van een kunststof materiaal dat pas na 450 jaar verteerd wordt. De oprichter van de Franse natuurbeschermingsorganisatie Operatie Schone Zee, Joffrey Peltier, noemt dit ook wel ‘COVID-afval’. We hebben er dus nóg een probleem bij.

Ga voor duurzame mondkapjes

De oplossing? Als je veilig de straat op wilt, maar niet wilt bijdragen aan een (nog) grotere CO2-uitstoot en vervuilde planeet met rondslingerende mondkapjes, ga dan voor een duurzaam alternatief.

Maak er bijvoorbeeld zelf één of ga voor een duurzaam mondkapje, zoals één van deze 7 duurzame varianten. Zo steun je ook meteen duurzame modemerken die zich inzetten voor een beter milieu in plaats van een grote supermarktketen waar je ze alleen 10 per kan kopen.

Let wel: zorg dat je je mondkapje na gebruik wast op 60 graden.

Alle beetjes helpen!

Meer duurzaamheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De nadelen van een wegwerp mondkapje voor het milieu (ga liever voor een herbruikbare)
Sluiten