Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 3 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

In een sleur terechtgekomen? Zó zorg je voor meer zingeving in je leven

In de waan van de dag – die over het algemeen gevuld wordt met een eindeloze lijst van to-do’s (op je werk en thuis), sportklasjes, etentjes en andere verplichtingen (het huis moet immers ook schoon gemaakt worden en de boodschappen gedaan) – is het haast onontkoombaar om na verloop van tijd níet in een sleur terecht te komen.

En dat is zonde, want een sleur vreet aan onze creativiteit, levenslust én energie. Gelukkig zijn er genoeg manieren om weer meer zingeving te ervaren!

Minder sleur en meer zingeving

Met routines opbouwen is natuurlijk niets mis. Het scheelt immers heel veel tijd om niet steeds opnieuw te hoeven bedenken wat je als eerste gaat doen op een dag of waar de sportschool of supermarkt zit.

Maar wanneer we haast geen ruimte meer overlaten voor spontaniteit en je dag van afspraken aan elkaar hangt, word je al snel een slaaf van je eigen agenda en kan het leven soms ook behoorlijk leeg en energie-zuigend gaan voelen.

Als mens zijn we nu eenmaal vaak op zoek naar zingeving. Waarom zijn we hier eigenlijk? Wat is de reden van ons bestaan? En gebeuren dingen niet altijd met een reden?

Als jij tot die categorie behoort die zich dat soort vragen weleens stelt, dan is het relatief ‘makkelijk’ om voor meer zingeving in je leven te zorgen. Zó doe je dat:

1. Leef authentiek

Een vorm van ultieme betekenis in het leven zal misschien lastig te vinden zijn en is misschien ook wel onrealistisch. De betekenis van het leven verandert immers constant, omdat de wereld en ook wij continu veranderen.

Wat nú betekenisvol voelt, kan in de toekomst misschien niet meer betekenisvol voor je zijn. Uiteindelijk heeft iets pas echt betekenis, als het aansluit bij wie jij bent. Ofwel: wanneer jij authentiek leeft en volgens jouw normen en waarden, wordt het makkelijker om meer zingeving in je leven te ervaren.

Probeer daarom verbinding te maken met jouw waarden, ambities en verlangens. Wat is belangrijk voor jou? Wat maakt jou blij? Wat zorgt voor voldoening? Het gaat dan niet om een einddoel, maar om een leven dat op dagelijkse basis voor betekenis zorgt.

2. Stel existentiële vragen

Jezelf grote vragen stellen als ‘wat is de zin van het leven’ of ‘wat gebeurt er na de dood’ kan aan de andere kant behoorlijk overweldigend zijn, maar kan je tegelijkertijd óók diepgaande inzichten bieden.

Met deze existentiële vragen zitten en ze niet vermijden, kan je zingeving bieden en flink bijdragen aan jouw proces van persoonlijke groei. Kun je dit onderwerp op een filosofische en spirituele manier benaderen?

3. Vind betekenisvolle relaties

Het creëren van betekenisvolle relaties, zowel met vrienden als met liefdespartners, kan voor veel zingeving zorgen in je dagelijks leven. Oprechte, empathische vriendschappen waarbij er compassie is en er gesprekken kunnen plaatsvinden over diepgaande onderwerpen waarbij jullie elkaar uitdagen, steunen en groei wordt gestimuleerd, helpt in een leven vol zingeving.

Vind je het lastig om deze mensen te vinden? Er zijn veel ceremonies en spirituele workshops door het hele land, waar je veel like minded mensen vindt!

4. Zorg zélf voor betekenis

Wil je graag meer zingeving vinden in het leven, maar lukt dat nog niet helemaal? Dan is er goed nieuws. Zingeving is namelijk niet iets wat je zomaar ‘vindt’. Zingeving is iets wat jij zélf creëert.

Met jouw dagelijks acties kun je vanzelf betekenis creëren. In plaats van betekenis te zoeken, kun je jezelf ook afvragen ‘wat vraagt het leven van mij?’. Vervolgens is het aan jou hoe jij daarop reageert.

Het is bijvoorbeeld aan jou hoe jij voor de wereld om je heen en jezelf zorgt. Door goed te zijn voor anderen en de planeet, zal je meer zingeving ervaren!

5. Weet dat zingeving ook werk vereist

Een leven zoeken dat betekenis heeft, zal ook het nodige werk vereisen. Zelfwerk en patronen erkennen en helen bijvoorbeeld.

In plaats van deze moeilijke momenten of thema’s uit de weg te gaan, kun je er ook voor kiezen om deze grote onderwerpen gewoonweg met open armen te ontvangen en er jou ontdekkingstocht in te vinden.

In het accepteren dat het vinden van zingeving niet altijd een makkelijker weg is, geeft al betekenis an sich!

Deze coach deelt 6 tips voor het vinden van zingeving

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️