Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 29 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

5 manieren om meer zingeving in je leven te ervaren

Leven met zingeving: het klinkt misschien cliché, maar toch is het de sleutel naar een gelukkig leven vol voldoening. Het zorgt voor een gevoel van controle over je leven (je werkt immers ergens naartoe) en voelt je sneller voldaan. Je lééft ergens voor. Alleen, hoe vind je zingeving in je leven? We delen vijf manieren om meer zingeving in je leven te ervaren.

Het gevoel hebben dat je iets doet wat waarde heeft of iets toevoegt aan de wereld, is de sleutel naar een gelukkig leven, zo schreven we al eerder. Maar wat nou als je niet precies weet wat jou een gevoel van zingeving brengt? Zingeving betekent immers voor iedereen iets anders. Dít is hoe je meer zingeving kunt ervaren in je leven.

Zingeving ervaren is gezond

Een gevoel van zingeving ervaren, bevordert niet alleen je mentale gezondheid, maar ook je fysieke welzijn, zo blijkt uit dit onderzoek uit 2010. Wie een gevoel van doelgerichtheid en controle heeft en het gevoel heeft iets te doen wat waarde heeft, blijkt zelfs langer te leven!

Weer andere onderzoekers ontdekten dat het gevoel van een doel hebben in het leven (ook al is dat doel maar voor even en kan het doel an sich veranderlijk zijn), zorgt voor een minder grote kans op beroertes en hartaanvallen, betere slaap en een lager risico op dementie.

Manieren om meer zingeving te ervaren in je leven

Alle reden om op zoek te gaan naar zingeving in je leven dus. We delen vijf manieren hoe je meer zingeving kunt ervaren in je leven.

Geef je tijd, geld of talent

Wist je dat we als mensen nergens zo blij van worden als van iets geven aan een ander? Verschillende onderzoeken wijzen uit dat iets voor een ander betekenen voor ontzettend veel voldoening zorgt. Je kunt iets aan een ander geven in de vorm van tijd, talent of geld. Dát zorgt voor een gevoel van zingeving. Bovendien help je er een ander mee. Als dat geen win-win is!

Verzamel positieve mensen om je heen

De mensen die je om je heen verzamelt, zeggen iets iets over je. Je wordt immers vanzelf een product van je omgeving. Sommige mensen heb je niet voor het uitkiezen, zoals je familie of collega’s, maar hoe zit het met de vrienden om je heen? De mensen die je wél voor het uitkiezen hebt.

Verzamel je positieve mensen om je heen die graag óók een leven vol zingeving ervaren en met wie je normen en waarden of interesses deelt, dan wordt het vanzelf makkelijker om inspiratie op te doen om dingen te doen die van waarde zijn.

Ontmoet nieuwe mensen

Ons brein houdt van nieuwe input, zoals dingen leren, nieuwe ervaringen op doen en ook van nieuwe mensen ontmoeten dus. Knoop eens wat vaker een praatje aan met iemand die je nog niet kent en vraag naar waar zij mee bezig zijn.

Dat hoeft niet per se werk gerelateerd te zijn, maar kan ook gaan over en passieproject of andere dromen die de ander waarmaakt of zou willen waarmaken. Mensen ontmoeten uit een andere ‘bubbel’, kan voor veel nieuwe inspiratie zorgen.

Op het begin kan dat misschien een beetje ongemakkelijk aanvoelen, maar je zult vanzelf merken dat het verfrissend kan werken om te horen hoe een ander z’n leven zinvol invult.

Ontdek nieuwe hobby’s

Er is uiteindelijk maar één manier om écht te weten of iets voor je is of niet en dat is door gewoonweg nieuwe dingen te proberen. Schrijf je voor een nieuwe sport, doe mee aan een workshop of begin met een nieuwe hobby die altijd al eens wilde uitproberen. Misschien vind je het niets, maar misschien juist wel. Who knows! Je bent sowieso een ervaring rijker, ontmoet misschien wel like minded mensen en in het beste geval leer je iets nieuws waardoor je zingeving ervaart.

Onderzoek wat jou raakt

Iedereen heeft wel iets wat hem of haar echt raakt. Welk onrecht kan jij bijvoorbeeld echt niet tegen? Is het klimaatverandering, armoede of dieren die niet goed worden verzorgd? Schrijf je in voor een project dat zich hiervoor inzet en stop daar je tijd, geld of talent in.

Ontdekken wat jou een gevoel van zingeving geeft, kan even duren dus wees niet te streng of ongeduldig voor jezelf in het proces. Ontdek, speel en je zult merken dat je meer zingeving gaat ervaren!

Mini-Ikigai: leer deze praktische truc voor een leven vol zingeving

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️