Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Liefde & Seks 30 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe geef je je partner ruimte als hij of zij dat nodig heeft?

Hoe goed jullie het samen ook hebben, in iedere relatie zijn twee individuele personen met verschillende behoeften aan elkaar verbonden. Meestal zit je in een lekkere flow en staan deze verschillen niet in de weg. Toch kan er een moment komen dat je partner opeens ruimte opeist.

Of het nu gaat om gewoon tijd voor zichzelf, het ontdekken van seksualiteit of werken aan persoonlijke groei, een ‘pauze’ in een relatie voelt best beangstigend aan. Als iemand ruimte nodig heeft, wil dit niet meteen zeggen dat deze persoon liever tijd zonder jou doorbrengt. Het gaat erom dat hij of zij tijd alleen wil spenderen.

De liefde is er nog

Iemand ruimte geven klinkt rigoureus en misschien denk je meteen aan de relatiebreuk van Ross en Rachel uit Friends. Het is daar een grote emotionele rollercoaster waarbij het argument ‘we were on a break!‘ naar Jennifer Aniston wordt geslingerd.

Elkaar ruimte geven is iets anders dan het uitmaken. Wil je de relatie diep van binnen beëindigen? Doe dit dan ook en laat het niet op een laag pitje doorsudderen.

Als je partner ruimte nodig heeft, wil dit dus niet zeggen dat er geen liefde meer is. Twijfel je daarover? Vraag dan op de man af of er twijfels zijn over jullie toekomst samen.

Hoeveel ruimte heeft je partner nodig

Als het hoge woord eruit is, wil je natuurlijk weten wat die ‘ruimte’ dan precies inhoudt. Op deze manier kun je je verwachtingen managen en elkaar zo goed mogelijk begrijpen en respecteren. Wil iemand alleen op vakantie? Of echt een maand uit elkaar?

Als je partner ruimte nodig heeft, kan dit op verschillende manieren ingevuld worden. Een break ziet er voor iedereen anders uit. Doe vooral geen aannames, maar gooi het gesprek open. Zo weten jullie beiden waar je aan toe bent.

Transparant zijn over de redenen

Nu we het toch over het een goed gesprek hebben, komen we bij het volgende punt: wat is de reden dat iemand ruimte nodig heeft? Transparantie is belangrijk om je beiden senang te voelen bij het idee dat een van de twee ‘ruimte’ nodig heeft.

Misschien wil je partner ruimte omdat hij of zij ongelukkig is en aan zichzelf wil werken. Of is er een trauma dat iemand in z’n eentje wil verwerken. Soms is afstand voor iemand nodig om een ruzie te boven komen. Of om selfcare te beoefenen. Stilte retreats waarbij je helemaal in je uppie afstand neemt van de maatschappij zijn razend populair.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand behoefte heeft aan seks met andere personen. Dat wil je misschien helemaal niet horen, maar als dát de reden is, dan kun je daarmee maar beter duidelijk over zijn.

Als je partner ruimte nodig heeft, verdien jij de volledige waarheid. Alleen dan zit je niet gespannen te wachten tot de door jullie afgesproken periode weer voorbij is.

Zorg goed voor jezelf en vermijd contact

Als alles uitgesproken is en er zijn geen vragen meer, breekt er een periode aan waarin je weer op jezelf aangewezen bent. Je partner heeft tenslotte ruimte nodig en in dat plaatje is geen plek voor jou.

Maak daarom een plan, ga dingen doen die jij leuk vindt, zoek een nieuwe hobby, wees creatief, leer een taal of maak eindelijk de reis die jouw partner niet zag zitten. Er zijn zoveel manieren om de tijd uit te zitten. Omring jezelf met vrienden en familie, dan vliegt het voorbij.

Het is belangrijk om jouw partner ook echt de ruimte te geven waar hij of zij om vraagt. Natuurlijk hoef je hem of haar niet angstvallig te vermijden, maar dagelijks een update verwachten is geen goed plan.

Blijf je gevoelens delen

Wat ook geen goed plan is, is het opkroppen van gevoelens. Stel het voelt voor jou helemaal niet goed dat de ander ruimte nodig heeft, dan mag je dit uitspreken. Dat moet zelfs! Jouw gevoelens mogen er ook zijn. Het is niet de bedoeling dat de ander leeft in vrijheid en blijheid, terwijl jij jezelf loopt op te vreten.

Natuurlijk wil je elkaar supporten, maar daarvoor hoef je jezelf niet weg te cijferen.

Als de ander ruimte nodig heeft, maar voor jou is dit echt een issue, dan zouden jullie relatietherapie kunnen overwegen. Uiteindelijk kun je elkaar niet veranderen, maar wel beter leren begrijpen en accepteren.

Maak in ieder geval heel duidelijk dat je uiteindelijk bij elkaar wilt blijven, als dat zo is.

8 tekenen dat je onzeker bent in je relatie (volgens een psycholoog)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️