Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 30 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Wil je een aardiger persoon worden? Dat kán (en wel zo)

Stel je eens voor dat iedereen aardig tegen elkaar was, er geen ruzies, onuitgesproken emoties of clinches op de werkvloer waren. Oké, die utopie is misschien niet haalbaar of echt nodig, maar weten wanneer je je best eens wat aardig kan opstellen tegenover de mensen om je heen kan jezelf én jouw omgeving een heel wat fijner leven bezorgen.

Behalve dat aardig zijn uiteraard erg prettig is voor de mensen om je heen, laat wetenschappelijk onderzoek ook zien dat het bevordelijk is voor je eigen mentale gezondheid. Gelukkig is een aardiger persoon worden, niet zo lastig als het misschien klinkt.

Hoewel de één nu eenmaal met wat meer empathie, compassie en vriendelijkheid is geboren dan de ander, is het een gewoonte die je jezelf kan aanleren.

Zo word je een aardiger persoon

Door deze subtiele veranderingen in je mindset word je gegarandeerd een aardiger persoon:

Handel vanuit vriendelijkheid

Een aardig persoon zijn, betekent simpelweg dat je handelt vanuit vriendelijkheid. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het een positief effect heeft op je brein en mentale welzijn. Op het moment dat je aardig en vriendelijk bent, geven je hersenen namelijk de gelukshormonen serotonine en oxytocine af.

Wees minder kritisch

Wil je een aardiger persoon worden, dan zul je minder streng moeten worden voor de mensen om je heen. Het kan verleidelijk zijn om van anderen te verwachten dat ze dezelfde normen, waarden of geloofsovertuigingen hebben, maar dat is stiekem natuurlijk bést onrealistisch.

Wees minder streng voor de mensen om je heen en je zult vanzelf vriendelijker worden.

Wees eerlijk

Je bent dan misschien minder kritisch naar je omgeving, maar dat betekent niet dat je niet meer eerlijk hoeft te zijn naar de mensen om je heen. Sterker nog: eerlijke mensen worden vaker gezien als aardige mensen.

Door je grenzen aan te geven, zorg je niet alleen goed voor jezelf, maar weten anderen ook meteen wat ze aan je hebben. Het is een teken van eerlijkheid en oprecht zijn.

Wees lief voor jezelf

Aardig zijn voor een ander, begint bij jezelf. Behandel jezelf hoe jij het liefst door een ander behandeld zou willen worden. Neem dingen niet te serieus, wees niet te streng voor jezelf en kijk met compassie naar je flaws, we hebben ze allemaal en dat is oké.

Wees behulpzaam

Doe eens wat meer moeite om een ander te helpen. Het tillen van een boodschappentas van een ouder iemand in de supermarkt of je vriend(in) gewoon even die lift geven, ook al is het een eindje om rijden. Het zijn die kleine en simpele acties die jou een aardiger persoon maken.

Vergeef

Laat het verleden los en probeer een ander te vergeven in plaats van een wrok te houden. Vergeven en vergeten zijn natuurlijk twee verschillende dingen, dus probeer jezelf er toch overheen te zetten als je dat kunt.

Wees dankbaar

Van dankbaarheid is het algemeen bekend dat het je mentale welzijn een boost geeft. Dankbaarheid voor de mooie dingen in je leven en de lieve mensen om je heen. Wanneer je deze dankbaarheid voelt en misschien zelfs opschrijft, word je vanzelf een zachter en aardiger persoon.

Uiteindelijk draait aardig zijn om eerlijk zijn, anderen helpen, kunnen delen en empatisch zijn. Door met de bovenstaande tips te oefenen zul je vanzelf een oprecht aardiger persoon worden!

Altijd maar meer willen, het nooit genoeg vinden. Wat kun je doen? 7 minder bekende tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️