Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 3 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

Modeontwerpster Rebecca Zoro werkt aan een empowermentprogramma voor Ivoriaanse vrouwen

Opgroeien in de Ivoorkust, is anders dan in onze Westerse samenleving. Modeontwerpster Rebecca Zoro weet daar alles van. Ze groeide als meisje op ergens ver weg van de bewoonde wereld. Op de cacaoplantages. Nu zet ze zich, in samenwerking met AWA by Magnum, in voor de vrouwen daar.

Toen ik met AWA by Magnum naar Ivoorkust vloog om daar kennis te maken met de vrouwen van de cacaoboerengemeenschappen, viel mijn mond soms open van verbazing. Door de inzet van Magnum, en de inside kennis van Rebecca, hebben deze vrouwen opeens een heel ander leven.

Rebecca Zoro

Vrouwen in Afrika waren voor het empowerment programma soms één dag na de bevalling alweer aan het werk. Met de baby in een draagzak. Dankzij diverse initiatieven, waaronder AWA by Magnum, krijgen deze vrouwen een andere toekomst. Magnum wil dat deze vrouwen niet afhankelijk zijn van een man of één bron van inkomsten. Met een kleine investering geven ze vrouwen de kans om een eigen onderneming uit de grond te stampen.

Tijdens een bijzondere reis sprak ik met verschillende vrouwen uit de cacaoboerengemeenschappen over hun leven, het ondernemerschap en de toekomst.

Onafhankelijke vrouwen

Om de community te bereiken, werd er een lange reis afgelegd. In Convoi, want rijden door afgelegen gebieden kan gevaarlijk zijn. Vanaf de hoofdstad Abidjan vertrokken we met meerdere journalisten en projectmanagers naar een cacaoplantage.

Daar gingen we in gesprek met vrouwen van het COOPAAPROMAN cooperative, een initiatief waar vrouwen onder begeleiding van CARE en 100Weeks een VSLA (Village Savings and Loans Association) project neerzetten.

Met funding vanuit Magnum kregen deze vrouwen een kickstart om met een klein vermogen een bedrijf op te zetten. Want cacao wordt maar twee keer per jaar geoogst, dus is er de rest van het jaar geen inkomen.

Een van de Afrikaanse moeders vertelde mij: “Ik stond de dag na de bevalling alweer op het land te werken. Ik moest mijn man helpen.

Naast werken op het land kwam ik de deur niet uit. Ik was onzeker en helemaal afhankelijk van mijn man. Nu kan ik sparen en houd ik mijn financiën en winst bij, ik ben een onafhankelijke vrouw geworden.”

AWA by Magnum wil vrouwen economisch sterker maken

Het doel van het AWA project is dan ook om vrouwen in ontwikkelingslanden te empoweren.

Het doel is om in 2025 5.000 vrouwen in cacaoboerengemeenschappen sociaal en economisch sterker te maken.

AWA by Magnum
Beeld: AWA by Magnum

Dit heeft niet alleen impact op de vrouwen, maar op de hele gemeenschap. Vooral de kinderen, een nieuwe generatie, gaan profiteren van dit initiatief en krijgen meer kansen in de toekomst.

Geld geven volstaat niet

Om vrouwen een kickstart te geven is financiële ondersteuning belangrijk, maar aanvullende training is onmisbaar. Vrouwen in cacaoboerengemeenschappen kunnen vaak niet lezen of schrijven en zijn geheel afhankelijk van mannen.

De 31-jarige Nikiema Korotoum is getrouwd en heeft drie kinderen. Sinds vijf jaar maakt ze deel uit van een  VSLA-groep. Ze vertelt: “Ik ben een kleine ondernemer en verkoop rijst, suiker, olie en zeep. Eerlijk gezegd was ik sceptisch toen ik hoorde dat we geld zouden krijgen.

Er was ons immers al vaak iets beloofd, door andere organisaties. Ook kon ik niet lezen of schrijven. Het AWA programma van Magnum is enorm behulpzaam geweest en heeft mijn onderneming laten groeien. Ze kwamen na wat ze zeiden en we kregen al snel een telefoon, financiële steun, maar vooral een community waardoor we zoveel mochten leren.”

Wanneer je slechts financiële steun zou geven, zonder een vorm van begeleiding, dan krijgen de vrouwen geen kans om iets op te bouwen.

Om écht impact te maken heeft Magnum daarom de handen ineen geslagen met CARE en 100Weeks, waarbij het VSLA project (Village Savings and Loans Association) centraal staat.

VSLA

VSLA is een krachtige community. Een wekelijkse bijeenkomst om te leren, krachten te bundelen en gezamenlijk te sparen. Het biedt sociale zekerheid waardoor vrouwen de kans krijgen om te investeren in zichzelf of in een kleine onderneming. Dit maakt ze onafhankelijk.

Deze onafhankelijkheid verandert de hele dynamiek in de relatie tussen man en vrouw.

Van verlegen vrouw tot succesvol onderneemster

De 43-jarige Sawadogo Abiba deelt: “Ik mocht van mijn man het huis niet uit. Toen ik hoorde over het VSLA project en de steun van AWA by Magnum, werd ik nieuwsgierig. Ik ben stiekem de deur uitgegaan.

Pas later, toen ik een telefoon kreeg en de eerste investering een feit was, durfde ik te vertellen waar ik mee bezig was. Anders dan verwacht kreeg ik respect van mijn man. Iets wat ik voorheen nooit kreeg.

Ik was een schichtige, verlegen vrouw en durfde niet met anderen te communiceren, laat staan tegen mijn man in te gaan. Nu praten we over problemen en helpt hij mij zelfs bij mijn onderneming.”

De vrouwen die ik sprak, hebben een ander leven gekregen. Ze kunnen lezen, schrijven en met elkaar sparen voor onvoorziene omstandigheden zoals vrije tijd na een zwangerschap, maar het belangrijkste wat ik eigenlijk van iedereen hoor: de relaties tussen man en vrouw zijn veranderd.

De vrouwen krijgen meer respect en hebben eigen rechten. Dat is zo belangrijk om een solide toekomst te creëren.

Potten bakken

Met het geld van Magnum, hebben de vrouwen keuzevrijheid om een vak te kiezen waar hun passie ligt. Zo zijn er vrouwen die potten gingen bakken, bakker werden of zelfs kippen gingen houden. Stuk voor stuk succesvolle bedrijfjes.

AWA by magnum

Het gemeengoed is: de vrouwen zijn in staat om door AWA by Magnum in eigen levensonderhoud te voorzien. Sterker nog: de hele familie profiteert van deze ondernemingen.

Natuurlijk is er nog genoeg te wensen. Want ik kan alleen naar de positieve dingen vragen, het is voor mij nog interessanter om te horen waar deze vrouwen nog behoefte aan hebben.

Een betere toekomst door AWA by Magnum

Veel genoemd was een betere logistiek. De plek waar de vrouwen leven is vaak erg afgelegen en slechts een enkeling heeft een scooter. Auto’s zie je zelden en openbaar vervoer is er niet. Wie weet is dit een volgende stap! Er is een mooi begin gemaakt en omdat de vrouwen een onderneming hebben, willen ze nu de wereld in om zichzelf te laten zien!

Kansen voor de kinderen

Opvallend was dat geen enkele vrouw zou willen dat de kinderen in de community zouden blijven. Ze willen juist dat ze gaan studeren en een eigen leven opbouwen. Wat dat dan ook mag zijn. Met het geld dat ze sparen, wordt dit toekomstbeeld opeens stuken realistischer.

Wij houden AWA by Magnum in de gaten, want hier gaan grootse dingen gebeuren.

Leren van de Zuid-Afrikanen: over gastvrijheid en een lach van oor tot oor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️