Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 2 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wabi sabi is een Japanse levenskunst die helpt om onrust te voorkomen

Wabi sabi is een eeuwenoude Japanse levenskunst waarbij je leert om schoonheid in imperfectie te zien, simpelheid te waarderen en de vergankelijkheid van het leven te accepteren. Handige skills die, als je ze goed onder de knie hebt, veel meer rust geven in het leven.

Want we willen allemaal zoveel. We streven naar perfectie, proberen uit het leven te halen wat er in zit en ervaren daarom altijd een sluimerende onrust. Het unheimisch gevoel dat het nooit goed genoeg is.

En het is dit gevoel, de knaldrang en de wereld om ons heen, die de kans op stress of zelfs een burn-out laten toenemen.

Betekenis Wabi Sabi

Wabi betekent vertaald uit het Japans eenvoud, nederigheid en alleen in de natuur leven, weg van alle prikkels. Sabi staat voor vergankelijkheid. Wabi Sabi leert ons om de schoonheid van vergankelijkheid te zien.

In Japan is het zo ingeburgerd in de cultuur, het hele leven is daar wabi sabi. Mensen omarmen de natuurlijke cyclus van groei, verval en vergankelijkheid. Ze zien schoonheid in eenvoud.

Door wabi sabi leven Japanners lichter, het is een manier van leven waarbij mindfulness, simpelheid en in het nu leven voorop staan. Het omarmen van imperfecties en accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn, creëert rust.

Een mooi voorbeeld is de Japanse theeceremonie. Waar theeceremonies in veel culturen een aangelegenheid was voor de rijken, met duur servies en veel poehah, bracht het Zenboeddhisme dit terug naar een simpele en meditatieve bezigheid waarbij de focus weer naar de thee ging. Zonder overbodige randzaken. Het was de handeling van het theezetten die belangrijk werd, waardoor de focus terugkwam.

Wabi Sabi in de praktijk

In de praktijk is wabi sabi niet alleen als theeceremonie terug te vinden. Veel Japanse kunstvormen, zoals kalligrafie, Japanse architectuur of Sumi-e, waarbij je met Oost Indische Inkt met verschillende technieken invulling geeft aan blanco pagina’s, stammen af van wabi sabi.

Wabi sabi moedigt het gebruik van natuurlijke materialen, subtiele texturen en onregelmatige vormen aan. Alles en iedereen is uniek.

Niet alleen op esthetisch vlak, ook emotioneel gezien is er veel te herleiden naar wabi sabi. Sterker nog: we zouden allemaal wel wat meer wabi sabi kunnen gebruiken.

Meer rust in het leven

Je kunt je voorstellen dat je meer rust ervaart als je gebreken en onvolkomenheden leert accepteren. Als je schoonheid ziet in het vergankelijke en onvolledige. Het maakt de druk om te voldoen aan een perfect plaatje minder groot.

In de praktijk betekent het dat je niet op alle sociale uitnodigingen in hoeft te gaan omdat je bang bent om iets te missen, dat je minder tijd op je telefoon spendeert en misschien zelfs niet dagelijks het nieuws kijkt als je daar geen behoefte aan hebt.

Leren loslaten

We krijgen dagelijks zoveel prikkels binnen, informatie waar ons brein iets mee wil. Terwijl we juist behoefte hebben aan een leeg hoofd. Rust.

Want als je hoofd niet vol zit, komt er ruimte voor nieuwe ideeën, die vanuit jezelf komen. Simpeler leven zorgt voor minder onrust en meer ruimte voor je authentieke zelf. Best een kunst, maar niet ondenkbaar!

wabi sabi
Koop hier een boek over Wabi Sabi op Bol.com

Wabi sabi leert je om niet bezig te zijn met wat geweest is, of wat gaat komen. Het leert je om het moment te omarmen, om zonder angst of zorgen naar de toekomst te kijken. Een mooie filosofie!

Kintsugi: de betekenis achter het Japanse zelfhulpwoord

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️