Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen 2 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Floortje Dessings documentaire over dierentoerisme is een must watch

Op vrijwel elke vakantiebestemming zijn er wel plekken waarbij dieren voor toeristische doeleinden worden ingezet. Zwemmen met dolfijnen, olifanten wassen of een tijgerwelpje knuffelen: in haar nieuwste documentaire laat Floortje Dessing zien hoe schadelijk dit dierentoerisme is.

Een beetje reisliefhebber is zonder twijfel jaloers op het leven van Floortje Dessing. Als journalist en presentatrice ziet ze alle prachtige uithoeken van de wereld, maar dat betekent ook dat ze geconfronteerd wordt met de minder mooie kanten van reizen.

Dierentoerisme grijpt haar enorm aan -en dus besloot ze er een indrukwekkende documentaire over te maken.

Floortje Dessing over dierentoerisme

Waar Floortje Dessing ook heen reist, dierentoerisme komt ze bijna overal tegen. Voor haar nieuwste documentaire kiest ze Bali, één van haar favoriete reisbestemmingen, om als voorbeeld te gebruiken. Hoe populairder de bestemming wordt, hoe meer dieren er worden misbruikt voor menselijk toerisme.

Want dat is precies wat dierentoerisme volgens Dessing is: misbruik. In de korte YouTube-documentaire passeren verschillende activiteiten de revue -van zwemmen met dolfijnen en olifanten wassen tot een fotoshoot met bedreigde apen.

Het levert dan misschien leuke plaatjes voor social media op, dat betekent niet dat de situatie ook daadwerkelijk leuk is. Dessing opent haar documentaire, die ze in samenwerking met World Animal Protection maakte, dan ook met een duidelijk statement: “Achter dierentoerisme gaat áltijd dierenleed schuil.”

Shockerende beelden

Dat legt de reispresentatrice niet alleen uit, ze laat ook shockerende beelden als voorbeeld zien. In “Floortje Dessing op Bali” ziet de kijker vermagerde dieren, olifanten die vastzitten aan een touw en orang-oetans die hun leven lang moeten poseren voor foto’s.

Het gaat altijd om dieren die ooit in het wild leefden maar door mensen gevangen zijn om geld te verdienen. Veel van de attracties trekken hordes toeristen, die zo weer een bijzondere ervaring van hun bucket list kunnen afstrepen.

Volgens Dessing moet er meer bekendheid komen over het misbruik achter de attracties. Niet alleen de mensen die dit soort attracties bezoeken zijn verantwoordelijk, ook de aanbieders en de reisorganisaties die samenwerken met dit soort activiteiten, zijn schuldig aan dierenleed.

Daar is ook Sanne Kuijpers, campagnemanager van World Animal Protection, het mee eens. Zij vertelt in de korte documentaire hoezeer toeristen misleid worden.

“Dierenparken doen er alles aan om het dierenleed te verbergen. Want wat je niet ziet, is dat olifanten hardhandig zijn getraind, dolfijnen uit het wild worden gehaald en in kleine tanks zijn gestopt en orang-oetans hun leven lang moeten poseren voor foto’s. Voor een vluchtige ontmoeting met een toerist lijdt een wild dier een leven lang onder opsluiting, mishandeling en uitbuiting,” aldus Kuijpers in de video.

Dessing en haar team komen met een duidelijke conclusie. Overal waar je attracties met wilde dieren ziet, kun je ervan uitgaan dat er in zekere mate sprake is van dierenmisbruik. “Laat wilde dieren wild zijn,” aldus Dessing.

Je bekijkt de online documentaire over dierentoerisme hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️