Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 7 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Kintsugi: de betekenis achter het Japanse zelfhulpwoord

De meesten van ons lopen gedurende het leven emotionele verwondingen op, of het nou vroeger of later is. Dit is heel normaal, maar het accepteren en verdergaan kan vaak moeilijk zijn. Toch is er een manier voor: het Japanse Kintsugi.

Japanners zijn heel anders wat betreft het genezingsproces dan wij. Zij geloven niet in het bedekken van hun wonden, ze benadrukken ze juist liever. Dat is afkomstig van Kintsugi. Wat is Kintsugi dan?

Kintsugi

De oude Japanners vonden dat iets wat gebroken is, op een mooiere manier weer gerepareerd kan worden. Dat is wat Kintsugi is: de Japanse kunst uit de 15e eeuw om scherven van aardewerk met goud te lijmen. In plaats van de breuklijnen weg te werken, worden deze met goud geaccentueerd.

Dit was vaak geen simpel karweitje, restaurateurs waren week na week bezig om gebroken voorwerpen te reinigen en te behandelen. Uiteindelijk verbeterden zij het product om te zorgen dat het ging schitteren.

Chōwa: het Japanse geheim voor balans

Kintsugi komt van de Japanse woorden ‘kin’, wat goud betekent, en ‘tsugi’, ofwel verbinding. Letterlijk betekent Kintsugi dus ‘goudverbinding’. Als kunstvorm heet Kintsugi ook wel kintsukuroi: met goud herstellen. Dat is ook waar Kintsugi om draait, genezing en veerkracht, iets wat gebroken is in ere herstellen.

Waar komt Kintsugi vandaan?

Zoals gezegd, is Kintsugi een techniek uit de 15e eeuw. Een Japanse shogun (opperbevelhebber in het leger) stuurde een kostbare theekom naar China voor reparatie, maar kreeg hem terug met alleen een paar lelijke ijzeren krammen erin. Dat is natuurlijk niet het ideale beeld van schoonheid, en Japanse pottenbakkers dachten er net zo over.

Goud was het kostbaarste wat ze konden krijgen en de pottenbakkers benadrukten de barsten in de kom door deze met het goud te repareren. Het effect was een groot succes en bleek zelfs zo mooi dat welgestelde families hun servies soms expres kapotmaakten, zodat zij het ook op de Kintsugi-manier konden laten repareren.

Filosofie

Kintsugi is echter ook, en nu komt het, een metafoor voor je eigen genezing, een manier om te herstellen die geïnspireerd is door de Japanse manier van het repareren van aardewerk.

Hoe blijven Japanners toch zo kalm? 5 dingen die wij kunnen leren

Net als bij het servies, kan jij van de breuken goud maken. Het herinnert je eraan dat je zichtbare óf onzichtbare littekens bewijs zijn dat je moeilijkheden hebt overwonnen. Je herstelt, en je leert je verleden te accepteren, waardoor je sterker wordt dan je was voor de tegenslagen die je hebt moeten meemaken.

Of het nou gaat om fysieke wonden of om emotionele pijn, Kintsugi kan je beschouwen als een nieuw begin, het startpunt van iets dat in ontwikkeling is. Geduld is daarbij onmisbaar, je moet misschien hard werken, maar het resultaat is het waard als de wond langzaamaan in goud verandert.

Door net als bij gebroken voorwerpen jouw littekens te benadrukken, kan je jouw imperfecties leren accepteren als iets wat nou eenmaal gewoon bij jou hoort. Jouw tegenslagen of moeilijke verleden maken jou uniek.

Leren van de Japanners: zo blijf je beleefd en georganiseerd

Meer lezen? In Kintsugi biedt Céline Santini een kennismaking met deze mooie Japanse zelfhulp!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️