Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 7 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze signalen wijzen erop dat je meer zingeving in je werk zoekt

Of we het nou leuk vinden of niet, we zijn veel uren in de week kwijt aan werk. Die uren besteden de meeste mensen het liefst aan iets waar ze zich nuttig door voelen: werk moet een bepaalde zingeving bieden.

Voel je die zingeving niet, dan ligt een burn-out of juist bore-out op de loer. Verschillende signalen wijzen daarop.

Brood verdienen moeten we allemaal, maar werk moet wel een bepaalde voldoening bieden. Mis je deze voldoening, dan is de kans groot dat je interesse verliest in je taken en niet meer weet waar je het allemaal voor doet. Langdurig uitvallen vanwege mentale problemen is vaak het gevolg. Let je echter op deze signalen, dan voorkom je dat.

Op zoek naar meer zingeving in je werk

Je baan is meer dan alleen werk. Het is de plek waar je een groot deel van je leven doorbrengt en waar je je geld mee verdient. Het moet passen bij je normen en waarden, maar tegelijkertijd moet het reden bieden om ‘s ochtends je bed uit te komen. Wanneer je dit allemaal niet zo ervaart, is de kans groot dat je op zoek bent naar meer zingeving.

Deze signalen waarschuwen je

  • Je komt je bed niet meer met plezier uit. Natuurlijk, we hebben allemaal wel eens dagen waarop we ons liever nog een keer omdraaien, maar dit moet geen vaste kost worden. Als je elke zondagavond opkijkt tegen de komende werkweek, is dat waarschijnlijk een teken dat je baan niet (meer) bij je past.
  • Stress is je tweede naam geworden. Als je zelfs van de kleinste, meest eenvoudige taken stress krijgt, is de kans groot dat je gelukkiger wordt van een andere functie. Binnen hetzelfde bedrijf, of juist binnen een heel andere sector.
  • Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: wie zich verveelt op werk, heeft waarschijnlijk te maken met te weinig zingeving. Dit kan komen doordat het werk je te makkelijk afgaat, maar ook doordat de normen en waarden van het bedrijf niet overeenkomen met de jouwe.
  • Ook als je al je taken vooruit blijft schuiven en je to do list dag na dag onafgemaakt blijkt, kan dit wijzen op de eerste signalen van een burn- of bore-out. Dat ongemotiveerde gevoel komt waarschijnlijk voort uit een gebrek aan zingeving.
  • Misschien wel het duidelijkste signaal van allemaal: als je je regelmatig afvraagt waarom je bepaalde taken eigenlijk uitvoert (en wie er baat bij heeft), haal je zonder twijfel te weinig voldoening uit je werk.

Actie ondernemen

Herken je je in veel van de bovengenoemde signalen, dan is het tijd om actie te ondernemen. Ga goed bij jezelf na waar de signalen vandaan komen: is het omdat je werk niet genoeg uitdaging biedt, of heeft het eerder met de normen en waarden van het bedrijf te maken?

In het eerste geval is een goed gesprek met je leidinggevende verstandig; misschien kun je een extra takenpakket erbij nemen of staat een hogere functie open.

Heeft het gebrek aan zingeving eerder te maken met de soort baan en het soort bedrijf waar je voor werkt, dan lost een nieuwe functie het probleem niet zomaar op.

Ontdek door gesprekken met vrienden en familie wat jij belangrijk vindt in werk (zet je je graag in voor meer duurzaamheid, of voel jij eerder voldoening wanneer je mensen direct helpt?) en start de zoektocht naar een nieuwe carrière. In tijden als deze is veel mogelijk op de arbeidsmarkt: maak er goed gebruik van.

Hoe jij die duurzame baan binnen sleept (met tips van experts)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️