Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psyche 8 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Valéry loopt een pelgrimstocht: ‘Dertien dagen in de brandende zon’

Het lopen van een pelgrimstocht stond al een tijdje op mijn lijstje. Deze zomer heb ik toevallig wat extra tijd over en besloot een mooie route uit te zoeken. Het werd de Rota Vicentina in Portugal.

Eerlijk is eerlijk: hartje zomer is wellicht niet de beste tijd om de zanderige lange tocht langs de kust van Portugal te lopen, maar eigenwijs (en tikkeltje impulsief) als ik ben, dacht dat ik dit klusje gemakkelijk kon klaren.

Gemakkelijk was het niet; leerzaam was het zeker.

Rota Vicentina

Met een kleine backpack gevuld met wat schone onderbroeken, sokken en toiletspulletjes stapte ik in het vliegtuig.

Eenmaal in Lissabon pakte ik de bus naar Sines waar ik een nachtje in een guesthouse doorbracht. De dag erna begon mijn tocht aan de 241 kilometer Rota Vicentina.

Ik liep ongeveer 20 kilometer per dag en sliep in guesthouses, airbnbs of op campings. Halverwege nam ik één dag rust om bij te komen op het strand in Arrifana.

Daarbij boekte ik de meeste slaapplekken de avond ervoor. De mooie lessen die ik leerde (plus handige praktische tips) lees je hier.

Je kunt meer dan je denkt

De Rota Vicentina loopt van Sines tot Lagos: een mooie route langs de kust van Portugal. Het enige nadeel is het vele zand waar ik niet op was voorbereid.

Het afleggen van ruim twintig kilometer per dag lijkt misschien niet zo boeiend, maar door zanderige duinen onder de hete zon kan dat behoorlijk uitdagend zijn.

Ik heb meerdere malen gedacht om op te geven. Toch wist ik mezelf telkens te herpakken. Ook wanneer ik er enorm door heen zat, wist ik mezelf te pushen. Eerlijk gezegd moest ik wel. Wat waren mijn opties? Ik liep in mijn uppie langs de klifs. Geen auto’s, taxi’s of Ubers konden mij redden.

Iedere avond kwam ik (weliswaar uitgeput) maar verbaasd over mijn eigen kunnen aan in het volgende dorpje. Ik kwam erachter dat ik véél meer kon dan ik dacht.

Achterom kijken heeft geen zin

We weten allemaal hoe het werkt. Het geluk zit hem in het ‘hier en nu’, of zoals onze wijze vriend Eckart Tolle dit benoemt in zijn bestseller The Power Of Now.

Dit is wellicht gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ben maar eens helemaal in het hier en nu, zonder te mijmeren over het verleden of te piekeren over de toekomst.

Tijdens deze tocht ben ik enorm in het hier en nu geweest, daar kon geen yogales tegenop. Het had namelijk helemaal geen zin om achterom te kijken.

Het enige wat telde was het pad voor me, en de bordjes met route aanwijzingen langs de kant van de weg.

Praktische tips

Voor iedereen die deze tocht ook wil lopen, kunnen deze praktische tips wellicht helpen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

  • Tas: Travel light! Mijn tas was vier kilo, en dat was zwaar zat. Je zult namelijk genoeg wasserettes onderweg tegenkomen waar jij je kleding kunt wassen.
  • Schoenen: die mooie zware wandelschoenen wil jij thuis laten. Lichte sportschoenen voldoen prima en zelfs goede sandalen zullen prettiger lopen in de zanderige duinen.
  • Zwemkleding: Je zult langs allerlei mooie stranden komen waar je even pauze kan nemen. Een frisse duik op een afgelegen strand is dan geen overbodige luxe.
  • Vermijd de hete zomer: Zelfs als je (net als ik) een zonaanbidder bent, wil je de hete Portugese zomers vermijden. Ook als je vroeg vertrekt, wordt het behoorlijk heet, en je zult zien dat er weinig beschutting is. Daarbij zijn de slaapplekken veel duurder in het hoogseizoen, wat je na tien nachten écht wel gaat voelen.
  • Van Zuid naar Noord: loop je dan tóch in de zomer, dan kun je er voor kiezen om (een gedeelte) van zuid naar noord te lopen. Op die manier heb je de brandende zon in je rug, in plaats van op je gezicht. Scheelt weer.
  • Geld: zorg dat je genoeg cash geld bij je hebt. Wie Portugal een beetje kent, zal weten dat het betalen met credit- of debitcard niet gebruikelijk is.
  • Geniet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️