Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Mieren in huis? 7 x tips om ze te bestrijden op een natuurlijke manier

Wie gezegend is met een tuin kent het dilemma vast: je doet zo ontzettend je best om géén pesticiden te gebruiken, maar wilt ook je planten en moestuin beschermen. Maar hetzelfde geldt voor in huis: het kan er soms krioelen van de insecten zoals mieren. Daarom delen we 7 tips om mieren in je huis of tuin te bestrijden op een geheel natuurlijk manier.

Met het oog op in harmonie leven met de natuur, wil je chemische bestrijdingsmiddelen natuurlijk het liefste voorkomen. Dus: wat doe je als je huis ineens overgenomen lijkt door mieren?

Bestrijden op een natuurlijke manier

Zoals met heel veel dingen geldt ook bij het bestrijden van mieren of andere insecten uit je tuin of huis: voorkomen is beter dan genezen. Wil je geen mieren in huis? Zorg dan dat alle etensrestjes netjes zijn opgeruimd, de vloer is aangeveegd en alle deksels netjes op de potjes met eten zitten.

Opruimen en gaatjes dichten

Hoe minder aantrekkelijk je het voor de mieren maakt om je huis binnen te komen, hoe minder groot de kans is dat ze ‘binnendringen’. Mieren kunnen overigens ook nestjes hebben gemaakt in de aarde van je kamerplanten, dus check deze goed op eventuele nestjes.

Zie je dat de mieren door kiertjes of gaatjes komen bij een deur of raam? Dicht deze dan eventueel met kit, zodat de mieren simpelweg minder makkelijk binnen kunnen komen.

Mieren wegjagen op een natuurlijke manier

Heb je alles gedaan, maar blijven deze (oersterke!) diertjes tóch de weg je huis in vinden? Dan kun je één van deze natuurlijke manieren uitproberen, zodat er geen chemische ingrediënten aan te pas hoeven te komen:

1. Citroensap

Door de geur van citroen kunnen de miertjes hun spoor niet meer goed ruiken en kunnen dan niet meer aan het werk (want dát zijn ze de hele dag aan het doen).

Mix een deel citroen met drie delen water en spray het rond het raam of de deur waar de insecten binnenkomen.

2. Kaneel

Misschien ken je de kaneel-truc wel. Een hap kaneel nemen is onmogelijk omdat je haast stikt in de kaneel, en hetzelfde geldt voor mieren. Je kunt wat kaneel neerleggen bij de gaatjes waar ze binnenkomen.

Je kunt ook kaneel essential oil sprayen bij het raam of de deur.

3. Pepermunt

Zo’n twintig druppels pepermuntolie kan wonderen doen als het gaat om mieren bestrijden op een natuurlijke manier. Je kunt de olie verdunnen met wat water en rond de ramen en deuren sprayen. Voordeel: je huis ruikt direct lekker fris!

4. Heet water en zeep

Met heet water en zeep krijg je niet alleen alle (echt waar!) vlekken uit je kleding, maar het is ook een ideale manier om mieren te bestrijden zonder chemicaliën te gebruiken.

Je kunt mierenheuveltjes rond je huis besprenkelen met het gemixte goedje en je verdelgt de mieren er direct mee. Zielig is het echter wel, want ze gaan erdoor dood.

5. Krijt

Yes, dat lees je goed: je kunt mieren buiten de deur houden door (stoep)krijt op je tegels, muur of raam te gebruiken. Mieren zijn namelijk niet geneigd om een strook met krijt over te steken en kiezen dan liever een andere weg. Het is dan wel een tijdelijke oplossing, maar hij werkt!

6. Koffiedik

Strooi een hoopje koffiedik naast de mierenhoop en de mieren blijven ervan weg. De enige ‘maar’ is dat zodra de koffie uitdroogt en de geur dus verdwijnt, de truc niet meer werkt.

7. Azijn

Mix evenveel azijn met water (1:1) en spray het mengsel direct op het spoor van de mieren, het nest en de diertjes zelf. Niet alleen op het spoor, want dat zou niet genoeg werken. Ze houden daar niet van.

And there you go: zeven geheel natuurlijke manieren om mieren te bestrijden!

Je huis duurzaam koelen in de zomer; hoe doe je dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️