Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit surffestival is next level duurzaam, mindful en ligt middenin ongerepte natuur

Als we het hebben over bewust leven bij BEDROCK dan gaat dat meestal over duurzaamheid, mindfulness, meer rust, meer natuur en minder haast. Dat zijn vaak niet de typische ingrediënten voor een festival. Het Nederlandse surffestival Surfana tikt echter al deze vinkjes af. Lees maar even mee.

Aankomend weekend wordt drie dagen lang hét Nederlandse zero-waste festival georganiseerd waarbij alles draait om de beste (onontdekte) bandjes, buiten zijn, genieten van de natuur en natuurlijk: surfen tot je een ons weegt.

Een duurzaam festival: hoe werkt dat?

Dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij het festival dat stamt uit de Nederlandse surfcultuur, is eigenlijk niet zo vreemd. Wie surft, houdt van de oceaan. En de oceaan is dé plek die sterker is dan wij. Ze is bovendien magisch, mystiek en bovendien het thuis van vele dieren en planten.

Een gezond ecosysteem bestaat niet zonder een gezonde oceaan. Het is dé reden waarom Surfana duurzaamheid serieus neemt en een zo duurzaam mogelijk festival organiseert. Want die twee kunnen wel degelijk hand in hand gaan. Hoe werkt dat in de praktijk?

Duurzaam in de praktijk op een festival

Wie goed voor de planeet wil zorgen, zal moeten beginnen met zo min mogelijk afval produceren dat uiteindelijk in de natuur terecht kan komen. Ofwel, zo min mogelijk waste.

Herbruikbare producten

Een handige oplossing daarvoor? Een circulair systeem bedenken. Op festivals worden vaak wegwerpbekers en -bestek gebruikt, maar niet in de Kennemerduinen volgend weekend. Nee, er wordt enkel gebruik gemaakt van herbruikbaar bestek.

Wist je dat de gemiddelde Europeaan jaarlijks wel 180 (!) kilo afvalt produceert? Dan kan beter.

Van afval iets nieuws maken

Afval is afval, zou je zeggen. Maar niet als het aan SEAVENTS ligt, die elk jaar weer de composteermachine op Surfana runnen.

Op het festivalterrein kun je hoogstpersoonlijk een kijkje nemen hoe er on the spot afval wordt gerecycled. Best cool om te zien!

Vega(n) eten

Eén van de meest vervuilende industrieën ter wereld is de voedingsindustrie. Dat maakt bewust bezig zijn met wat je eet per uitstek dé manier om je ecologische voetafdruk drastisch te verlagen op een niet al te ingewikkelde manier.

De food court van het festival is dan ook voorzien van allerlei heerlijke vega én vegan opties, zoals de plantaardige vegan kebab gemaakt van knolselderij van Karma Kebab.

Eco-deco

Een festival zou geen festival zijn zonder vrolijke decoratie zodat je je eventjes in een andere, vrolijke wereld waant. Het festival wordt haast volledig (!) opgebouwd van gerecycelde materialen.

Denk aan hout dat een tweede leven krijgt of meubels die normaal voor een surfcamp wordt gebruikt en voor de gelegenheid worden omgetoverd tot een heus festivalattribuut. Handig, toch?

Meten is weten

Je kan natuurlijk nóg zo erg je best doen om duurzame keuzes te maken, maar als je niet exact meet welke impact je als bedrijf hebt, is het lastig om conclusies te trekken en transparant te kunnen zijn naar je bezoeker.

Dat is de reden dat CO2-uitstoot van Surfana nauwkeurig wordt gemeten en bijhouden.

Van het watergebruik tot het verbruik van elektriciteit en van het vervoeren van het eten tot de transport van de artiesten. Meten = weten!

Leren over duurzaamheid & mindfulness

Wie denkt dat je hier alleen maar komt om te headbangen op de nieuwste Indiebandjes, heeft het mis. Drie dagen lang kun je namelijk meedoen aan een arsenaal aan leerzame workshops (ofwel deze clinics).

Van hoe je zero-waste kunt leven tot surftherapie en van wildplukken (een stuk duurzamer dan winkelen in de supermarkt) tot de basics leren van tantra. Je kunt er een zo leerzame en mindful ervaring van maken als je zelf wilt!

Dat maakt het wat ons betreft een ideaal weekend (dat uiteraard kids-friendly is!) waarbij je overdag lekker kunt surfen, yoga doen, een ijsbad nemen en/of je kunt verdiepen in een interessante workshop, terwijl je tegen het einde van de dag geniet van vrolijke bandjes, lekker vega eten en dát te midden van de duinen pal aan zee.

Zien we je daar?

Praktische informatie Surfana Festival

Data: 8, 9, 10 september
Locatie: Camping de Lakens, Bloemendaal aan Zee
Kaartjes: via de website

De gigantische impact van ál die festivals (en hoe we dat kunnen verminderen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️