Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 7 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek laat een aanzienlijke stijging van burn-outklachten onder jonge vrouwen zien

Uit cijfers van kennisinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer jonge vrouwen vaker klachten van een burn-out ervaren. De cijfers zijn zelfs aanzienlijk gestegen sinds 2020.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder vrouwen tussen de 18 en 34 jaar. In 2020 ervaarde 25 procent van de jonge vrouwen burn-outklachten, in het meest recente onderzoek uit 2022 is dat percentage flink gestegen: maar liefst 29 procent van de jonge vrouwen, met name hoogopgeleid, heeft last van burn-outklachten. Dat is dus bijna een op de drie vrouwen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar…

Jonge vrouwen hebben steeds vaker een burn-out

De vrouwen die kampen met klachten werken vooral in de zorg en het onderwijs (waar relatief veel vrouwen werken), maar in vrijwel alle onderzochte sectoren is een lichte stijging te zien in verzuim door psychische klachten.

Uit het onderzoek blijkt zelfs dat er steeds minder medewerkers in de zorg en het onderwijs werken zónder burn-outklachten.

Waar komen die burn-outklachten onder jonge vrouwen vandaan?

In de huidige maatschappij ervaart de jonge groep vrouwen (de Millenials en een deel van Generatie Z) veel prestatiedruk. Ook ervaren deze vrouwen (en mannen) stress over onzekerheden in het leven en sociale druk.

Die onzekerheden in het leven zijn bijvoorbeeld studieschulden, maar ook hoge hypotheeklasten, het vinden van een eigen huis, hoge woonlasten en daardoor een pessimistisch toekomstperspectief.

Verder ervaren jonge vrouwen prestatiedruk vanuit de maatschappij, maar ook alles goed moeten doen, constant bereikbaar zijn, ‘aan staan’ en bij een deel van de generatie ook de combinatie van werk en kinderen. Plus nog een sociaal leven.

Zorgen over het klimaat en de oorlog

De constante stroom van negatief nieuws over het klimaat, stikstof, oorlog en corona werkt ook niet mee.

Ten slotte blijkt de invloed van social media groot te zijn op het zelfbeeld van jonge vrouwen en mannen. Hierdoor ervaren ze stress en de socials leiden bovendien af van het werk dat ze doen.

Stress is op zich niet erg, maar je moet ook herstellen

Psycholoog Thijs Launspach laat aan nu.nl weten: “Mensen hebben het gevoel dat ze perfect moeten zijn. Het is voor een deel van de jongeren moeilijk om je dan kwetsbaar op te stellen.”

De stress die ze krijgen is niet erg en heb je soms nodig om te presteren, zo laat hij weten, maar wanneer je te veel en te lang onder druk staat, gaat het mis. Je moet tussendoor herstellen.

Genoeg bewegen, gezond eten en voldoende slapen is belangrijk. Ook mediteren kan helpen om in je hoofd weer tot rust te komen en erover praten: “Als je kunt praten met mensen die je vertrouwt, helpt dat zeker”, zo vertelt Launspach.

Zó werkt de helende kracht van vriendschap tijdens een burn-out (volgens onderzoek)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️