Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 14 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Z贸 werkt de helende kracht van vriendschap tijdens een burn-out (volgens onderzoek)

Tijdens een burn-out heb je vaak zo weinig energie dat zelfs met vrienden afspreken al een hele opgave wordt. Toch is het echt de moeite waard om niet in de isolatiemodus te gaan, maar jezelf proberen er toe te zetten om met vrienden iets te gaan doen (of om ze bij jou thuis uit te nodigen). Dat echte vrienden helende krachten hebben wisten we natuurlijk stiekem al lang, maar nu is er ook bewijs uit wetenschappelijke hoek.

Heeft een vriendin van je een burn-out of zit je er zelf middenin? Blijf dan contact houden, hoe moeilijk en hoeveel moeite dat ook kost. Vriendschap heeft een helende kracht en zeker in tijden van burn-out blijkt nu ook uit onderzoek.

Volgens experts is contact opnemen met anderen een van de meest effectieve manieren om de symptomen van stress en burn-out te verminderen. Uit onderzoek van Smith, Siegel en Robinson (2023) blijkt dat sociaal zijn het tegengif is tegen van de natuur tegen stress. 鈥Face-to-face praten met een goede luisteraar is een van de snelste manieren om je zenuwstelsel te kalmeren en te verlichten鈥, aldus de onderzoekers.

Klankbord en afleiding

Hoe fijn is het om je hart te luchten bij je vrienden en al je zorgen te uiten over of je ooit wel weer aan het werk kan, normaal kan functioneren of ooit weer kan daten? Vrienden kunnen helpen door te luisteren, een klankbord te zijn of door afleiding te bieden bij deze malende gedachten.

Het bieden van afleiding is een belangrijk onderdeel om de ernstige symptomen van een burn-out tegen te gaan. Symptomen zoals minder plezier ervaren, onthechting en isolement kun je voorkomen door laagdrempelige dingen samen te doen zoals wandelen, koffie drinken of een niet te intensieve yoga-les.

Hoeveel vrienden heb je nodig?

Het hebben van echte, diepgaande vriendschappen kan de stress tijdens moeilijke periodes in je leven aanzienlijk verminderen, maar je hebt niet superveel vrienden nodig om dit effect te bereiken. Uit onderzoek blijkt dat het juist effectiever is om een handvol echte vrienden te hebben, dan een heleboel oppervlakkige vriendschappen.

En goed om te bedenken: niet elke vriend hoeft je per se op elk vlak in je leven te steunen. De ene vriend zorgt misschien voor mental support tijdens je burn-out terwijl een andere vriendin weer meer voor afleiding zorgt door met je naar de film te gaan.

Sommige vriendschappen op een lager pitje

Het hebben van een burn-out zorgt soms ook voor een helderder zicht op wie nou je echte vrienden zijn en wie niet. Merk je dat als je met bepaalde mensen afspreekt daarna nog leger voelt, negatiever of dat de persoon alleen maar over zichzelf praat? Tijd om het contact (tijdelijk) op een lager pitje te zetten, zeker in deze periode van je leven. Dit zijn niet de personen die je nu de steun kunnen geven die je nodig hebt.

Digitaal vs face-to-face

Hoewel je dus tijdens een burn-out erachter komt dat sommige vriendschappen niet langer stand houden, zijn er ook weer mogelijkheden om nieuwe vrienden te maken. Zeker in de digitale wereld waar we tegenwoordig in leven. Via de vriendschapsmodus van apps als Bumble is het mogelijk om zelfs naar nieuwe vrienden te swipen die dichtbij jou in de buurt wonen.

Sommige onderzoeken suggereren dat face-to-face afspraken het meest gunstig zijn bij het verminderen van stress, maar digitale contacten kunnen ook heel nuttig zijn (APA, 2022). Door social media is het makkelijker om met gelijkgestemden in aanraking te komen. Het maken en onderhouden van nieuwe vriendschappen kan niet alleen je gemoedstoestand verbeteren, maar ook je veerkracht versterken tegen toekomstige stress.

Hoe kom je vanuit een burn-out weer in balans?

Samengevat blijkt dus uit meerdere onderzoeken dat het belangrijk is om erop te vertrouwen op de kracht van je vrienden om je te helpen door je zwakste en meest stressvolle tijden heen te komen. Er komen weer andere periodes in jullie levens waar de rollen misschien omgekeerd zijn.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sociale wederkerigheid (relaties waarin je allebei je best doet om elkaar te helpen) wordt geassocieerd met meer tevredenheid met het leven, een beter humeur en lagere sterftecijfers.

Dus welke vriend of vriendin ga jij vandaag nog appen om deze week een afspraak mee te maken? Niet twijfelen, maar stuur dat appje!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔