Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 13 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Zó krijg je weer vertrouwen in het leven als alles tegenzit

Laats was ik een drankje aan het drinken met een vriendin die, net als ik, het nodige heeft meegemaakt. Er lag behoorlijk veel op haar bordje en dat gaat iemand niet in de koude kleren zitten. Met een zieke vader raak je je thuis een beetje kwijt en je krijgt er veel zorgen voor terug. Het vertrouwen in het leven is op zo’n moment wel een beetje kwijt. Hoe krijg je dat weer terug?

Samen filosoferen over het hoe het leven nu eigenlijk in elkaar steekt is heel fijn. We kwamen tot de conclusie dat je het leven moet nemen hoe het komt. Alles is toch al uitgestippeld en bepaald en je kunt dingen niet veranderen. Dus waarom zouden we angstig zijn of altijd leven met een gevoel van stress?

Vertrouwen in het leven

Ze voegde eraan toe: “Het leven is één groot avontuur.” Het feit dat we ons niet hóéven te verzetten tegen het leven, maakt me gelukkig. Het hoeft allemaal niet. We doen het omdat onze gedachten dénken dat ze dit moeten doen, maar je gedachten zijn niet ‘de waarheid’.”

Het wordt tijd dat we ‘zijn’. Dat we genieten, júíst als het leven tegenzit. Mijn vader zei net voordat hij overleed: maak er een mooi leven van. Dat vond ik hele mooie en rake woorden die mij altijd zijn bijgebleven. Doe ik het niet voor mezelf, dan doe ik het voor hem! Je bent maar zo kort op deze wereld en iedereen krijgt te maken met geliefden die overlijden, relaties die overgaan, ziektes of mentale struggles.

Deze dingen overkomen je zonder dat je hierom vraagt. Het is de kunst om zelfs in donkere tijden, licht te leven.

1. Denk aan anderen

De grootste kracht in tijden van wanhoop, is toch wel dat we ons interesseren voor anderen. Liefde is de grootste macht waar we op terug kunnen vallen. Alleen moeten we de liefde wel eerst zien en natuurlijk zelf ook geven! Als jij lief bent voor een ander, krijg je deze liefde terug.

2. Laat je inspireren

Of het nu mensen zijn, verhalen, boeken, podcasts of een wandeling op straat; laat je inspireren. Ga op zoek naar settings waar jij energie van krijgt. Praat met mensen die positief in het leven staan en die niet na één tegenslag bij de pakken neer gaan zitten.

3. Begin je dag met een lach

Je hoeft echt niet met een zijige glimlach uit bed te springen, maar mocht je wakker worden met het idee ‘het leven is echt bijzonder heavy op dit moment’, weet dan dat het weer goed komt. Heb vertrouwen in het leven. Sta positief op en vergeet de donkere gedachten van gisteren. ‘Vraag’ om vertrouwen en ‘krijg’ ook vertrouwen.

Laat je niet meeslepen in de zwaarte van je gedachten, maar zie je dag ook als een blanco blad, een nieuwe kans.

4. Weet wat je waard bent en ga nooit voor minder

Dit geldt voor je baan, voor vriendschappen, voor de liefde maar ook voor uitdagingen die je dagelijks aangaat. Streef naar perfectie zonder alles ‘perfect’ te hoeven doen. Want alleen zo leer je jezelf en ‘het leven’ kennen. Je mag echt kiezen om de beste versie van jezelf te zijn. Ook als dit betekent dat iemand anders jou daardoor minder leuk vindt.

5. Alles stroomt en niets is voor altijd

In welke situatie je ook zit, het is tijdelijk. Ook dit zal weer veranderen. Het verhaal van je leven overkomt je… weet dat iedere dag anders is. Gevuld met heftige dingen, maar ook met gelukzalige momenten.

6. Je krijgt niet wat je aankan

Als je op het punt staat om te breken en iemand komt aanzetten met: “Je krijgt wat je aankan”, dan is dat verschrikkelijk om te horen. Het is Gods wil, je krijgt wat je aankan… het maakt allemaal niks uit als je het gevoel hebt dat je het even niet meer aankan. Niemand verdient het om ziek te worden, vroeg te overlijden of om intens verdrietig te zijn. Dus laat deze uitspraak vooral lekker links liggen.

4 grote veroorzakers van emotionele ontstekingen waar we niet genoeg over praten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️