Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 25 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Handig: deze 5 planten helpen tegen insecten in huis

Vliegen en muggen die in huis rondvliegen zijn behoorlijk vervelend. Ze steken, zoemen en landen op ons eten. We zijn muggen liever kwijt dan rijk en deze vijf planten tegen insecten helpen je daar een handje bij. De insecten zullen niet helemaal verdwijnen, maar je schrikt ze in elk geval af – precies wat we willen.

Planten zijn gezond: ze zuiveren de lucht, geven energie en zijn goed voor ons humeur. En dat is allemaal ook nog eens wetenschappelijk bewezen. We zijn niet voor niets dol op planten. Bovendien helpen ze ons af te komen van irritante vliegen en muggen.

Planten tegen insecten die je in huis neer kunt zetten

Dit zijn ze:

1. Baai bladeren (of laurier)

Baai bladeren produceren een subtiele geur die muggen en vliegen haten. Ook motten, kakkerlakken, oorwormen en muizen schrik je ermee af. De kruid is moeilijk verkrijgbaar, maar geen paniek. Mocht je de plant niet kunnen vinden: gedroogde laurierblaadjes werken bijna net zo goed.

2. Lavendel

Lavendel werkt erg goed als je last hebt van vliegen in de tuin. Is er eigenlijk iets waar lavendel niet goed voor is? Lavendel helpt bij hoofdpijn, zorgt voor een betere nachtrust en het wordt zelfs ingezet bij pijn tijdens de bevalling.

Help! Waarom krijgt mijn Monstera ineens bruine vlekken?

Daarnaast is het een prachtige plant die heerlijk ruikt, maar belangrijker nog:  het verlost je van vervelende muggen en vliegen. Wij mensen vinden de plant lekker ruiken, maar vliegen vinden het tien keer niets.

3. Munt

Munt is niet alleen maar lekker in ons eten en drinken. Het helpt ook om muggen, vliegen, mieren en muizen te bestrijden. De plant werkt gedroogd net zo goed als vers tegen kleine ongedierte. De kruid werkt het best als je het maalt en plaats in een ondiepe kom. Of je vult een paar gemalen muntblaadjes in een lege theezakje en plaats het op de gewenste plek. Net zoals lavendel kan je munt ook in de tuin gebruiken.

4. Citroengras

De kans is groot dat je weleens hebt gehoord dat citronella-kaarsen helpen tegen muggen. Maar wist je ook dat citronella een natuurlijke olie is van citroengras? De plant is daarom perfect tegen vervelende vliegen.

Er groeit een paddestoel bij mijn kamerplant! Kan dat kwaad?

Als je de plant in de tuin neerzet, is de kans overigens wel groot dat bijen er op af komen. Bijen houden van de geur van deze plant – maar dat is eigenlijk alleen maar goed, want meer bijen in de tuin is hartstikke belangrijk voor de biodiversiteit. Houd je écht niet van insecten, en dus ook niet van bijen? Zet de plant dan binnen neer.

5. Citroentijm

Citroentijm is net zoals citroengras en goed middeltje tegen vliegen. Je moet wel eerst de bladeren goed tegen elkaar aan wrijven om de geur los te laten komen. Dat klinkt raar, maar anders werkt het niet.

De plant zelf schrikt namelijk geen vliegen af, tenzij je dus het plantje openscheurt. Dit kan bijvoorbeeld ook door een paar stengels open te snijden. Goed om te weten als je op een warme nazomeravond nog buiten wilt zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️