Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 25 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

3 vuistregels voor een gezonde lifestyle (zónder dat het je beperkt)

We hebben een drukke baan, veel sociale afspraken, hobby’s die onze ontwikkeling en groei stimuleren en als het even kan willen we ook nog sporten en gezond eten. We willen allemaal gezond leven in de veeleisende wereld waarin we tegenwoordig leven. Hoe kun je nou gezond leven, zonder dat je nog een to-do op je afvinklijst erbij krijgt? Deze 3 tips voor een gezond leven zijn laagdrempelig, makkelijk vol te houden en effectief.

Hoe vaak heb jij je al voorgenomen om meer op je eten te letten en meer te bewegen zonder succes? Met deze 3 tips om gezond te leven gaat het lukken.

80/20 regel

Misschien heb je er al eens van gehoord: eet 80 procent van de tijd gezond en geniet 20 procent van je tijd van dat frietje, een reep chocola of glas wijn. Zo blijft je basis eetpatroon gezond, maar sta je jezelf wel toe om af en toe te cheaten zonder schuldgevoel. Wanneer je jezelf alles ontzegt tijdens een bepaald dieet is de kans groot, dat je daar zo naar gaat verlangen en het dieet uiteindelijk niet volhoudt.

Hoe werkt dat in de praktijk? Spreek met jezelf af dat je doordeweeks gezond eet en in het weekend mag je de teugels een beetje laten vieren met wat meer ongezond eten of alcohol.

Zo heb je geen rug- en nekpijn aan het einde van je thuiswerkdag

Of je zorgt dat je de hele dag gezond eet en voor gezonde tussendoortjes kiest, maar in de avond mag je van jezelf met stukje chocola of bakje chips op de bank genieten van je favoriete serie. De 80/20 regel kun je niet alleen gebruiken voor eten, maar ook voor werk of time management.

Eet intuïtief

Je lichaam weet vaak heel goed wat je nodig hebt, het is alleen zaak om er naar te leren luisteren. Intuïtief eten houdt in dat je eet als je honger hebt en als je vol zit dat je dan stopt. Vaak zit onze mind het eten in de weg, we ‘mogen’ bepaalde dingen niet van onszelf eten of moeten juist nu eten, omdat we ergens hebben gelezen dat het slim is om meerdere eetmomenten per dag te hebben.

Intuïtief eten gaat er vanuit dat je lichaam het beste kan aangeven wat je nodig hebt. Hierdoor eet je niet meer dan je nodig hebt en val je geleidelijk in kleine stapjes af.

Andere voordelen zijn dat intuïtieve eters blijer zijn met hun lichaam, ze eten meer mindful en het is beter vol te houden dan een dieet met allerlei restricties. Het wordt daarom ook meer gezien als een voedselfilosofie dan een dieet.

Beweeg meer

In Nederland zitten we gemiddeld 7 uur per dag en voor mensen met een kantoorbaan is dit nog hoger. Tijd dus om hier verandering in te brengen! En wel met reminders voor jezelf: op je telefoon, op je beeldscherm of op de wc. Herinner jezelf eraan dat je regelmatig even een stukje door huis of kantoor loopt.

Het beste is om ieder uur even 5 minuten te bewegen. Dit kan zo simpel zijn als een koffie halen voor je collega, even een verdieping omhoog en omlaag lopen (niemand hoeft te weten dat jij nergens naartoe gaat) of thuis even de vaatwasser in te ruimen.

Dipje? Een mindful sportieve break tijdens werk verbetert écht je mentale staat

Wil je die vervelende middagdip voorkomen na de lunch? Maak er ook een gewoonte van om elke dag na je lunch even een klein rondje buiten te lopen. Met 15 minuten merk je al verschil!

Een rondje lopen zorgt ervoor dat je bloedsuiker stabiel blijft en houd je hormonen in balans. Het helpt je metabolisme en spijsvertering op gang en zo voorkom je die mega after lunch dip waardoor je niet meer vooruit te branden bent.

Gezond leven hoeft dus helemaal niet saai te zijn, je moet alleen weten waar je op moet letten en wat voor jou werkt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️