Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Planeet 26 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Kamerplanten stekken voor beginners: de Monstera Deliciosa stekken

Kamerplanten stekken is populair in Nederland. Daar staan we helemaal achter: kamerplanten stekken is immers hartstikke leuk! Daarom vertellen we je in onze nieuwe rubriek maar al te graag over het stekken van jouw favoriete kamerplanten. Vandaag gaan we de populaire Monstera stekken.

Groeit jouw Monstera Deliciosa zijn pot uit, en blijven er maar nieuwe bladeren komen? Goed nieuws: je kunt je plant een beetje in toom houden door de plant te stekken. Zo krijgt jouw kamerplant wat meer ruimte, en heb jij een nieuwe jonge plant. Gratis en voor niets.

Pssst, wist je eigenlijk al dat het stekken van kamerplanten hartstikke goed voor je is? Dit is waarom (en een paar tips).

Alles wat je wilt weten over de Monstera stekken

Bij het stekken van een Monstera kan je het beste een wat ouder blad gebruiken. De oudere bladeren hebben een stevigere stengel en groeien waarschijnlijk ook uit tot stevigere planten. Je hebt een grotere kans dat jouw stek het zonder kleerscheuren overleeft.

Worden de bladeren van je plant bruin? 6 bladproblemen bij kamerplanten

Om een Monstera te stekken, heb je een tak met een luchtwortel nodig. Dat zijn die bruingele, lange slierten onderaan de takken van Monstera’s. Hieronder zie je er een op de foto. Knip de stengel met een steriele schaar af (of gebruik een steriel mesje), net onder de luchtwortel. Gebruik altijd schoon materiaal om ziektes door bacteriën te voorkomen.

Monstera stekken op water

Een Monstera kan je prima stekken op water. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de afgeknipte stek in een glazen fles of potje te zetten. Vervang het water elke week om de stek van genoeg voedingsstoffen te voorzien. Na een aantal weken zullen de wortels vanzelf gaan groeien.

Krijgt je plant een geel blad? 6 vragen om de oorzaak te achterhalen

Let op: naar verloop van tijd worden de wortels erg vol en sterk. Daarom is het niet handig om de stekjes te lang in een smalle fles te laten staan. De kans is groot dat je volgroeide wortels daar helemaal niet meer uit krijgt… Dat noemen we overigens hydroponie. Ook ontzetten leuk, maar niet de bedoeling van vandaag.

Monstera stekken in de grond

Hoef je de wortels van de Monstera niet per se te zien groeien? Dan kan je de stek met luchtwortel ook direct in de aarde zetten. Het beste gebruik je zaai- en stekgrond, maar gewone potgrond kan ook prima. Druk de grond niet hard aan, zodat de grond luchtig blijft. Het beste geef je de stek eens per week een scheutje water.

Vetplanten stekken moeilijk? Dacht het niet! Dit is alles wat je moet weten

Dip de wortels in een beetje stekpoeder voordat je ze in de grond zet voor een extra boost. Stekpoeder stimuleert het aanmaken van wortels, zodat jouw plantje zonder zorgen verder kan groeien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️