Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 24 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Vetplanten stekken moeilijk? Dacht het niet! Dit is alles wat je moet weten

Vetplanten zijn makkelijk in de verzorging (lees: ze hoeven bijna geen water) en geven je huis toch een kleurrijke uitstraling. Je scoort verplanten namelijk in talloze kleuren en vormen. Maar wat misschien nog wel leuker is, is vetplanten stekken. Hoe je dat doet leren we je in dit artikel.

Het stekken van kamerplanten is een budget friendly manier om aan nieuwe planten te komen. Daarnaast is het ontzettend leuk om een ‘baby’ groot te zien worden. Sterker nog: wij vinden het zelfs verslavend.

Vetplanten zijn makkelijke planten om te stekken, dus ideaal om mee te beginnen. En trouwens, wist je dat het stekken van vetplanten hartstikke goed voor je is?

Vetplanten stekken: alles wat je wilt weten

Allereerst goed om te weten: gebruik voor het stekken van vetplanten altijd een klein potje. Stekjes groeien het beste in een kleiner potje waar ze wat minder de ruimte krijgen. Pas als de stek groter groeit, kan je ‘m voorzichtig verpotten in een iets groter potje.

Daarnaast is het belangrijk om de stekken te laten drogen voordat je ze in de grond steekt of op de grond legt. Dit is nodig omdat de plant met zijn open ‘wonden’ vatbaar is voor verrotting. Daarom moet je de plant eerst de kans geven om een korstje te laten groeien.

Duurzaam wonen: een stappenplan voor een groene woning (en tuin)

Je kunt de verse stek gewoon neerleggen op een stukje keukenpapier. Leg de stek op een lichte plek, maar uit het directe zonlicht en laat ‘m zo’n drie tot zeven dagen liggen voordat je er mee aan de slag gaat.

Jouw vetplant stekje water geven

Vetplanten hebben niet veel water nodig, maar vetplant stekjes mogen toch wel om de 3 dagen een klein beetje water. Dit is om de aanmaak van wortels te bevorderen.

Planten als diervriendelijke manier om katten uit je tuin te houden

Merk je dat de plant langzaam begint te groeien? Dan kan je gaan minderen door de plant een keer per week een scheut water te geven, en in een verder stadion alleen wanneer de grond droog aanvoelt. Dit kan je het beste bepalen op gevoeld, omdat je het wortelstelsel onder de grond natuurlijk niet kunt zien. We raden aan om je stekje goed in de gaten te houden om te zien of hij verandert.

Vetplanten stekken met losse blaadjes

De losse blaadjes van een vetplant als de Echeveria kunnen prima gebruikt worden om nieuwe stekjes te vormen. Het beste snijd je de buitenste blaadjes af van de plant met een scherp mesje. Het is het beste om een klein stukje van de stam mee te nemen – daar groeien nieuwe wortels sneller uit dan vanuit de bladeren van de stek.

Help! Waarom krijgt mijn Monstera ineens bruine vlekken?

Dan nu het makkelijke werk: de blaadjes leg je namelijk gewoon op de losse aarde. Gebruik het liefste zaai- en stekgrond, maar gewone potgrond kan uiteraard ook.

Vetplanten stekken met een steel

Als je een stek van een vetplant met een steel hebt, zoals de Sedum Burrito hierboven, kan je een stengel afknippen om te stekken. Verwijder de onderste blaadjes van de steel, en laat de steel drogen zoals hierboven beschreven staat.

Als de steel helemaal droog is, kan je ‘m voorzichtig in de aarde steken. Geef de stek om de 3 dagen een klein beetje water, en jouw mini vetplantje zal vanzelf wortels aan gaan maken en gaan groeien. Je hebt er een beetje geduld voor nodig, maar onder de grond gebeurt er ontzettend veel. Na een tijdje groeit jouw vetplant langzaam verder. Yay!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️