Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 2 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

De psychologische voordelen van intuïtief eten

Inmiddels struikel je bijna over alle diëten. Het keto-dieet, paleo-dieet of bloedgroependieet om er een paar te noemen. Het probleem met diëten is alleen dat ze vaak lastig vol te houden zijn. Ook doet een dieet meestal niet veel goeds voor onze emotionele band met voeding. Intuïtief eten gaat hier tegenin en noemt zichzelf dan ook een anti-dieet. In plaats van een dieet is intuïtief eten een voedselfilosofie die draait om een gezonde relatie met eten.

Naast dat je van intuïtief eten afvalt, kent het ook vele psychologische voordelen die misschien nog wel een stuk belangrijker zijn.

Luister naar je lichaam

Simpelweg houdt intuïtief eten in dat je heel goed naar je lichaam luistert. Heb je honger, dan eet je. Zit je vol, dan stop je ook echt met eten. Intuïtief eten is dus gebaseerd op de gedachte dat jouw lichaam precies weet wat je nodig hebt.

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

Je verbiedt het jezelf dus niet om bepaalde dingen te eten, zoals bij de meeste diëten wel het geval is. In principe mag je alles eten, maar als je écht goed naar je lichaam luistert zal je merken dat het veel meer kan met een appel dan met een koekje. Maar heb je af en toe wel even zin in dat koekje, dan is het ook helemaal oké.

Als je intuïtief eet, stop je dus met eten wanneer je vol zit. Ook eet je niet als je geen honger hebt. Zijn je collega’s bijvoorbeeld al aan het lunchen, maar heb jij nog totaal geen honger? Dan wacht je nog even. Hierdoor eet je niet meer dan wat je nodig hebt en val je logischerwijs af.

Deze vegan koekjes kun je gewoon bij de supermarkt kopen

Psychologische voordelen

Volgens onderzoekers kent intuïtief eten naast fysieke voordelen ook veel psychologische voordelen. Zo zijn intuïtieve eters blijer met hun lichaam en trekken zij zich minder aan van onrealistische idealen van het uiterlijk.

Daarnaast zijn mensen die intuïtief eten meer mindful en hadden zij in metingen lagere waardes van depressie en angst. Intuïtieve eters hebben vaak ook een gezondere relatie met eten en lieten minder verschijnselen zien van emotie-eten. Als je op een intuïtieve manier eet, zal je dus minder snel binge-eten of je verdriet weg eten.

Principes van intuïtief eten

Maar hoe doe je het precies, luisteren naar je lichaam? Eerder kon je op Bedrock al de 10 principes van intuïtief eten lezen. Dit zijn ze:

  1. Check je denkwijze over je eten, je lichaam en je gewicht.
  2. Zorg goed voor je lichaam, eet niet te veel.
  3. Zie eten als brandstof, leg jezelf geen beperkingen op.
  4. Daag je innerlijke criticus uit, stop met denken in goud en fout.
  5. Respecteer jezelf, stop met eten als je vol bent.
  6. Ontdek hoe jij je voldaan kunt voelen na een maaltijd.
  7. Luister naar je gevoelens en zorg voor jezelf, zonder eten hiervoor te gebruiken.
  8. Wees blij in je lijf.
  9. Beweeg, zodat je je energiek en gezond voelt.
  10. Waardeer jezelf en maak gezonde keuzes.

Waarom emoties bepalen wat we eten

Met al die voordelen is intuïtief eten in elk geval het proberen waard!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️