Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 22 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Er groeit een paddestoel bij mijn kamerplant! Kan dat kwaad?

Planten groeien lijkt zo makkelijk, maar dat is het niet altijd. Jammer, want het liefst richten we ons huis in als healthy en vrolijke urban jungle. Soms kunnen zich echter bladproblemen voordoen, of kunnen er paddestoelen bij jouw kamerplant groeien. Beschadigen ze jouw kamerplant eigenlijk, of niet?

Goed nieuws: paddestoelen die bij jouw kamerplant groeien kunnen geen kwaad. We leggen uit hoe het zit.

Waarom er een paddestoel bij je kamerplant groeit

Paddestoelen en schimmels komen voort uit jouw potgrond. Het kan zijn dat er al paddestoel sporen in de potgrond zaten toen je ‘t kocht. Als je jouw kamerplant veel water geeft waardoor de grond vochtig blijft, is het ook mogelijk dat er paddestoelen in groeien.

Help! Waarom krijgt mijn Monstera ineens bruine vlekken?

We zien ons kamerplant vaak als één plant en vergeten dat het eigenlijk een klein ecosysteem is. Schimmels en paddestoelen leven rondom de wortels en helpen jouw kamerplant door organische stoffen om te zetten in voedingsstoffen. Je kamerplant heeft er geen last van, je kan ze dus gewoon laten staan.

Let op: heb je kleine kinderen of huisdieren die er mogelijk aan zouden kunnen komen? Haal de paddestoelen die boven je potgrond groeien dan weg of plaats je kamerplant op een plek waar ze niet bij kunnen komen.

Wat kan ik doen om het te voorkomen?

Als je paddestoelen bij je kamerplant er vies uit vindt zien en van ze af wilt, kun je ze simpelweg uit je potgrond graven. Groeien ze snel terug? Vervang dan de potgrond en let er in de toekomst op dat je de kamerplant niet te veel water geeft.

Van deze ondergewaardeerde stadsplanten wordt zeep gemaakt

Gebruik altijd een plastic binnenpot met drainage gaten aan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat overtollig water kan weglopen. Maar vergeet niet dat schimmels en paddestoelen een natuurlijk proces zijn en dat ze jouw kamerplant helpen. Het is dus niet 100 procent te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️