Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 22 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Om je kleintje de nacht door te helpen: dit zijn 3 tips tegen groeipijn

Je kind wordt ‘s nachts huilend wakker met onverklaarbare pijn in de onder- of bovenbenen. Hoeveel kusjes je er ook op geeft, de pijn blijft aanhouden. Typisch gevalletje groeipijn. Maar wat is groeipijn eigenlijk en kun je er iets tegen doen om de pijn voor je kind te verlichten?

Groeipijn. De meesten van ons zijn er wel bekend mee, maar niet iedereen heeft er last van gehad. Heb jij herinneringen uit je jeugd aan groeipijn?

Wat is groeipijn?

Zelf werd ik vroeger regelmatig wakker met een brandend gevoel in mijn benen; in de buurt van mijn scheenbenen en knieën. Vaak was het na een slokje water en kusje van mama wel weer over, maar fijn was anders.

Groeipijn kun je het beste omschrijven als een zeurende, aanhoudende pijn in je benen, armen, schouders of lies. Vaak komt de pijn ‘s avonds tijdens het naar bed gaan en je kunt er ‘s nachts wakker van worden. Ook kun je je erg moe voelen tijdens groeipijn en last hebben van hoofdpijn en buikpijn.

Hoewel de term groeipijn veel wordt gebruikt om de pijn in botten of spieren aan te duiden bij kinderen, is het niet wetenschappelijk bewezen dat groeipijn ook daadwerkelijk iets te maken heeft met het groeien van botten.

Wetenschappelijk verklaard

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift NewScientist blijkt uit een reviewstudie naar 147 onderzoeken over groeipijn, dat groeipijnen geen verband hebben met groei. Er werd hierbij gekeken naar acht kenmerken van pijn: het type, de locatie, de duur, het tijdstip, de ernst, de beginleeftijd, de relatie met activiteiten en lichamelijk onderzoek.

De onderzoekers vonden tegenstrijdigheden op meerdere gebieden. Zo beweerde 14 procent van de onderzoeken dat groeipijnen aanhoudend zijn, terwijl 5 procent verklaarde dat dit niet het geval is en dat het maar van korte duur is.

Slechts zeven studies zeiden dat ‘groeipijn’ te wijten is of zou kunnen zijn aan groei. Oftewel: de wetenschap is er duidelijk nog niet over uit wat de oorzaak is van het fenomeen ‘groeipijn’ en of het medisch gezien bestaat.

Meisjes hebben vaker groeipijn

Of het nou wel of niet wetenschappelijk verklaard kan worden, feit is dat veel kinderen last hebben van deze onverklaarbare pijnen. Het komt voor bij kinderen tussen de 2 en 13 jaar, meestal hebben ze er ‘s nachts het meest last van en het vaakst in de benen, stelt huisarts Kimberley de Wit op Ouders van nu. Volgens haar hebben kinderen tussen de 4 en 8 jaar er het meeste mee te maken en hebben meisjes er iets vaker last van dan jongens.

Wat te doen tegen groeipijn?

Wat kunnen we er tegen doen als je kind huilend wakker wordt ‘s avonds en aangeeft pijn te hebben in de benen? Wrijf of masseer over de pijnlijke plek raadt de Wit aan. En vaak helpt het ook al als je kind even troost, knuffelt, laat uithuilen en naar hem of haar luistert.

Hoe inheemse stammen kinderen met zelfvertrouwen opvoeden

Is de pijn nog niet weg? Je kunt je kind ook in een warm bad zetten of een kruik maken. Door de warmte wordt de pijn vaak minder. Nog steeds last van de pijn? Je kunt een kinderparacetamol geven, maar weet dat de meeste ‘groeipijnen’ vaak na 15 minuten meer over zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️