Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 3 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

Zo krijg je wat je verdient (omdat je het waard bent!)

Iedereen kent wel de slogan van L’Oréal ‘Omdat je het waard bent’. Die wordt al vijftig jaar in commercials gebruikt, maar weet jij eigenlijk wel wat je waard bent en wat je wilt bereiken? En stel dat je dat precies voor ogen hebt, weet je dan ook hoe je daadwerkelijk kunt krijgen wat je verdient?

Het heeft alles te maken met het vergroten van je zelfvertrouwen, durven te onderhandelen en een leven leiden op jouw voorwaarden.

Wat ben ik eigenlijk waard?

Ben je ooit in een situatie beland waarin je het gevoel had dat je niet kreeg wat je verdiende? Of het nu gaat om je carrière, relaties of zelfs je persoonlijke geluk, het is cruciaal om te onthouden dat je het waard bent om te krijgen wat je verdient.

Ondernemer en onderhandelcoach Merel van der Wouden schreef er een boek over: Je bent het waard. De afgelopen jaren heeft ze zich namelijk steeds meer verdiept in de vraag ‘Wat ben ik eigenlijk waard?’ en uiteindelijk heeft ze haar leven compleet omgegooid: van corporate life naar zelfstandig ondernemen.

Sterken in je schoenen staan

Ook kwam ze erachter dat de zoektocht naar wat ze waard was een on-going proces is. De vragen ‘Wie ben ik écht?’ en ‘Wat wil ik écht?’ moet je jezelf continue blijven stellen. Anders kom je steeds weer uit bij de vraag ‘Is dit het?‘.

Daarom heeft ze programma’s ontwikkelt om vrouwen te begeleiden, zodat ze sterker in in schoenen komen te staan, zowel op de werkvloer als in hun privé-leven. Ze helpt ze volledig los te breken van wie ze denken te moeten zijn, zodat ze eindelijk hun droomleven kunnen leiden.

Zowel op het werk als privé

In het boek biedt ze praktische handvatten om succesvol te onderhandelen en laat ze zien hoe je zowel op het werk als in je persoonlijke leven kunt groeien door zelftwijfel te overwinnen.

Een paar dingen die wij uit het boek haalden:

Stap 1: Vergroot je zelfvertrouwen

Het begint allemaal met zelfvertrouwen. Als je niet in jezelf gelooft, zullen anderen dat ook niet doen. Hier zijn enkele stappen om je zelfvertrouwen te vergroten:

  1. Positieve zelfpraat: Begin je dag met positieve affirmaties. Herinner jezelf eraan dat je capabel en waardevol bent. Zeg tegen jezelf: “Ik ben het waard om succesvol te zijn.”
  2. Werk aan zelfzorg: Neem de tijd voor zelfzorgactiviteiten zoals meditatie, yoga of gewoon een wandeling in de natuur. Dit zal je geest en lichaam kalmeren en je zelfvertrouwen versterken.
  3. Leer van mislukkingen: Fouten maken is menselijk. Bekijk elke mislukking als een leermoment en een kans om te groeien. Dit zal je zelfvertrouwen alleen maar versterken.

Stap 2: Leef op jouw voorwaarden

Het leven op jouw voorwaarden betekent dat je de regie neemt over je eigen leven en beslissingen. Hier zijn enkele tips om dit te bereiken:

  1. Identificeer je waarden: Denk na over wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Is het vrijheid, avontuur, liefde of succes? Identificeer je kernwaarden en laat ze je leidraad zijn bij het nemen van beslissingen.
  2. Stel doelen: Zonder duidelijke doelen is het moeilijk om te weten waar je naartoe gaat. Stel haalbare doelen op voor verschillende aspecten van je leven, zoals je carrière, gezondheid en relaties.
  3. Neem verantwoordelijkheid: Accepteer de verantwoordelijkheid voor je keuzes en acties. Dit geeft je de macht om je leven in de gewenste richting te sturen.

Stap 3: Durf te onderhandelen

Onderhandelen is een vaardigheid die je in veel aspecten van het leven van pas komt. Of het nu gaat om salarisonderhandelingen, het oplossen van conflicten in relaties of het streven naar je dromen, hier zijn enkele tips om effectief te onderhandelen:

  1. Weet wat je wilt: Voordat je begint met onderhandelen, is het essentieel om duidelijk te weten wat je wilt bereiken. Stel specifieke doelen en prioriteiten.
  2. Ken je waarde: Begrijp je eigenwaarde en wat je te bieden hebt. Dit zal je helpen om zelfverzekerd te onderhandelen.
  3. Luister actief: Luister naar de andere partij en probeer hun standpunt te begrijpen. Dit opent de deur naar compromissen en oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn.
  4. Wees geduldig: Onderhandelen kan soms wat tijd kosten. Wees geduldig en geef niet te snel toe als je gelooft dat je een eerlijke deal kunt sluiten.

Jouw droomleven leven

Als je eenmaal voor jezelf helder hebt geformuleerd wat jij nodig hebt om tot dat droomleven te komen, is het volgens Merel allemaal niet zo ingewikkeld. Maar er is maar één iemand die jou kan helpen om tot verandering te komen, en dat ben jijzelf.

Merel: “Jij, en niemand anders, bent verantwoordelijk voor jouw leven. Dat leven invullen zoals jij wilt, zal ongetwijfeld met enige regelmaat vragen om onderhandeling. Met jezelf, met je partner, met je omgeving.

Sta daarom af en toe stil bij de vraag: volg ik nog echt mijn pad? Doe ik nog waar ik blij van word? Leef ik mijn droomleven? En wat als het ook anders kan?”

Inspirerende must-read

In Merels boek staat nog veel uitgebreider uitgelegd hoe je kunt leven op jouw voorwaarden, hoe je van die beperkende overtuigingen afkomt en hoe je kunt onderhandelen.

Heel inspirerend en een must-read voor elke vrouw die aan het begin van haar carrière of op een kruispunt in haar leven staat.

Weet wat je waard bent – Zo sta sterker in je schoenen bij een salarisonderhandeling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️