Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 11 mei 2016
Leestijd: 4 minuten

Is er leven na de dood? Volgens neurochirurg Eben Alexander wel

Eben Alexander kon als neurochirurg heel goed verklaren waarom mensen een bijna-doodervaring hadden. Simpel: het is een prachtige hallucinatie. Tót hij zelf een zeldzame hersenvliesontsteking kreeg waardoor hij zeven dagen in coma raakte. Toen hij wakker werd had hij hemelse herinneringen… Al eerder schreven we over leven na de dood. Over cardioloog Pim van Lommel die vindt dat: “We zouden moeten overwegen aan te nemen dat de dood slechts een overgang is naar een andere staat van bewustzijn.”

Ook dokter Eben Alexander’s starre opvattingen over leven na de dood verdwenen als sneeuw voor de zon, toen hij zelf een bijna-doodervaring meemaakte. “Als neurochirurg geloofde ik niet in het fenomeen ‘bijna-doodervaring’. Ik groeide op met de wetenschap, ben de zoon van een neurochirurg. Ik volgde het pad van mijn vader, werd ook academisch neurochirurg verbonden aan Harvard en andere universiteiten. Ik begrijp wat er gebeurt met het brein als mensen bijna dood zijn, en ik geloofde altijd in wetenschappelijke weerleggingen van hemelse out-of-body ervaringen.”

En die mening over bijna-doodervaringen wordt gedeeld door velen. “Het betreft namelijk door zuurstofgebrek veroorzaakte hallucinaties, variërend van lichtflitsen tot het ‘zien’ van overleden dierbaren. Door het plotselinge wegvallen van de bloeddruk ontstaat een tekort aan bloed, en dus ook aan zuurstof, in de hersenen. Bepaalde hersengebieden reageren daarop met een korte hyperactiviteit aan impulsen, die zich vervolgens verspreiden over het hele brein, waardoor kortstondige hallucinaties kunnen optreden,” schreef Gard Simons in de Volkskrant.

Fair enough. Maar de ervaring van Alexander schudde alles op waarin hij geloofde. “In het najaar van 2008, na zeven dagen coma, waarbij een deel van mijn brein – de neocortex – inactief was, heb ik iets ervaren dat zo intens was dat het me alle reden heeft gegeven om te geloven in bewustzijn na de dood.” Hij beschreef zijn prachtige verhaal in Newsweek en in het boek Na dit leven.

“Er is geen wetenschappelijke verklaring te vinden voor het feit dat, terwijl mijn lichaam in coma lag, mijn bewustzijn – mijn inner self – springlevend was. Terwijl de neuronen in mijn cortex compleet inactief waren door de bacterie die mijn hersenen had aangevallen, reisde mijn bewustzijn naar een andere, grotere dimensie van het universum. Een dimensie waarover de oude, pre-coma versie van mezelf heel graag had uitgelegd dat het simpelweg onmogelijk was.” En voor wie dan meteen het argument opvoert dat het vast een storing was in de hersenen: “Mijn bijna-doodervaring vond niet plaats door een storing van de cortex, de cortex werkte simpelweg niet meer.”

[source id=”attachment_9422″ align=”center”][/source]

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die dit je reinste onzin vinden. Sceptici vragen zich bijvoorbeeld af waarom er geen EEG-gegevens van Alexander zijn, waarom hij geen inzage bood in zijn medische gegevens. Mensen vinden zijn omschrijving van het hiernamaals nogal cliché, met een hoog tik-van-de-molen-gehalte dat vooral laat zien dat we heel graag willen geloven in een hemel.

Of je het gelooft of niet, Alexander’s beschrijving van het universum komt overeen met hoe belangrijke figuren de wereld zagen: “Ik kwam er achter – wat mij zowel shockeerde als vreugde bracht – dat het universum zoals ik het ervaren heb in mijn coma, hetzelfde is als omschreven wordt door Einstein en Jezus, beiden op totaal verschillende manieren.”

“Ik steeg op, hoger dan de wolken,” vertelt hij. Hij schrijft over glinsterende wezens, lichtgevende sporen, vogels, engelen. “Alles bestond op zich, maar was tegelijk deel van al het andere, zoals een Perzisch tapijt.” Ook was er een vrouw bij hem tijdens zijn trip. Ze was jong, en hij herinnert haar tot in detail. Ze had drie boodschappen voor hem: “You are loved and cherished, dearly, forever.” “You have nothing to fear.” “There is nothing you can do wrong.”

Verschillende stromingen geloven dat het universum een eenheid is. Dat alles en iedereen met elkaar verbonden is en er geen afgescheidenheid bestaat. Dat energieën ervoor zorgen dat dingen lopen zoals ze lopen. Zweverig? Voor Eben Alexander was zijn bijna-doodervaring de meest realistische gebeurtenis van zijn leven: “Ik weet heel goed hoe uitzonderlijk, ronduit ongelofelijk dit allemaal klinkt. Als iemand – zelfs een dokter – mij dit had verteld, zou ik vrij zeker zijn dat het een waanbeeld zou zijn. Maar wat mij overkomen is, was verre van een waan: het was echter dan elke andere gebeurtenis is mijn leven. Inclusief mijn trouwdag en de geboorte van mijn twee zoons.”

Je bewustzijn of intuïtie ontwikkelen? We geven je 11 tips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️