Angélique Heijligers
Angélique Heijligers Welzijn 11 mei 2016
Leestijd: 4 minuten

Gedachten zijn krachten: hoe je door visualisatie beter kunt presteren

Zomaar een Stadswild-training op zondag. We rennen de stad door en stoppen bij een hoge muur. De eerste Stadswilde staat klaar om er overheen te gaan. Ik zie hoe hij met zijn ogen ieder detail van de muur scant. Hij ademt een paar keer diep in en uit. Er verandert iets in zijn blik en ik weet, in gedachten klimt hij nu over die muur. En opeens, alsof hij wordt afgeschoten, klimt hij erover heen. Razendsnel. Zonder twijfel.

Denk jezelf sterk

Dat is het resultaat van de visualisatietechnieken die wij regelmatig bij onze Stadswild-trainingen gebruiken. Want wij geloven niet dat trainen een puur fysieke aangelegenheid is. Wij zien de stad als onze ultieme urban gym en dat betekent een verschuiving in hoe je naar de stad kijkt, een shift in je mindset.

Voor ons is trainen middenin de stad niet alleen een manier om in contact te komen met je body, maar ook met je mind en soul. Jezelf een levendige voorstelling maken van de prestatie past niet alleen bij onze trainingsfilosofie, het is bovendien een door topsporters beproefde techniek. Voor veel topatleten is visualisatie net zo echt als de prestatie zelf.

Lees ook: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Er is ruimschoots onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Onlangs haalde onderzoekers van Ohio University het nieuws met hun onderzoek naar het effect van mentale krachtoefeningen op spierkracht. Ze lieten een groep mensen met hun arm in het gips in gedachten hun armspieren trainen en wat bleek? De mensen die in gedachten hun armspieren bewogen, hadden maar liefst 50% minder krachtverlies dan de mensen die dit niet deden.

Mensen aan de top visualiseren hun succes

Maar wat betekent zo’n uitkomst van een onderzoek? In ieder geval dat niet vluchtig, maar heel geconcentreerd vormgeven aan je gedachten een bizar sterke uitwerking heeft op wat er zich in lichaam afspeelt. Dat is ook de reden waarom niet alleen sporters, maar ook muzikanten, chirurgen en mensen aan de top in het bedrijfsleven visualiseren om hun prestaties te verbeteren.

Mentale krachtoefeningen stimuleren het sympathisch zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat vooral stimulerend en regulerend werkt op activiteit en prestatie.

Graveer je prestatie in je zenuwstelsel

Simpelweg jezelf een voorstelling maken van een bepaalde beweging, zet het zenuwstelsel aan tot dezelfde reactie als wanneer je de beweging fysiek daadwerkelijk maakt. Als je herhaaldelijk in gedachten dezelfde handeling verricht, conditioneer je je zenuwbanen dusdanig dat als je deze handeling in de realiteit verricht als vertrouwd aanvoelt.

Het is alsof het al gegraveerd is in je zenuwstelsel. Vandaar dat die ene Stadswild-deelnemer bij die muur er zonder enige twijfel razendsnel overheen klom.

3 visualisatie-oefeningen voor ‘t dagelijks leven

Gedachten zijn krachten en daarmee kun je je dagelijks leven gunstig beïnvloeden. Verlaag je stress, verhoog je productiviteit of stimuleer zelfs je spiergroei. Met deze drie eenvoudige visualisatie-oefeningen krijg je het voor elkaar.

Verlaag je stress

Het is niet voor niets dat je Amerikanen bij plotselinge stresssituaties hoort roepen ‘Go to your happy place!’ Denken aan een plek die prettig en veilig voelt, werkt inderdaad kalmerend, waardoor fysieke symptomen van stress zoals een verhoogde hartslag of afgifte van stresshormonen afnemen.

Ook interessant: Heb je na werk geen zin om te sporten? Volgens onderzoek is dit te verklaren

Verhoog je productiviteit

Opstaan en direct denken aan wat de dag je gaat brengen, nog voordat je al je mails en whatsapp’s checkt, kan je helpen een productieve dag neer te zetten. Geef daarbij zo concreet mogelijk vorm aan de dag.

Denk niet ‘vandaag wil ik, als het lukt, misschien nog naar de gym om, als ik op tijd ben, mee te doen met de boks-les’, maar denk ‘ik neem mijn sportspullen en bokshandschoenen vandaag mee, want ik ga om 17.35 weg van kantoor en richtinig de gym om bij mijn favoriete boksleraar een les te volgen’.

Verbeter je workout

De juiste mindset kan leiden tot meer spiergroei… Denk nog voordat je daadwerkelijk de gym instapt aan hoe het voelt om daar te zijn. Ga in gedachten je trainingsschema af. Denk bij iedere oefening hoe het ijzer van de gewichten in je handen aanvoelt, hoe de uitvoering van de oefening voelt. Welke spieren span je aan?

Lees ook: De kracht van visualisatie: hoe het je lichaam en geest kan helpen genezen

Bij welke herhaling gaat het zwaar worden en wanneer voel je dat brandende gevoel in je spieren? Ga in gedachten langs iedere oefening en probeer zo gedetailleerd mogelijk een voorstelling te maken van wat je in de gym gaat doen. Als je dan straks in de gym staat, ga je als een malle met meer kracht, uithoudings- en doorzettingsvermogen door je training heen.

Succes!
Angélique

Ps. Wil je ook de stad beleven als urban gym, met andere ogen naar Amsterdam kijken en jouw plaats daarin? Check ons lesrooster en onze speciale Try Out-pass.

Meer lezen over de kracht van visualisatie? Beeld je in dat iets gebeurt, dan gebeurt het ook echt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️