Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 19 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Heb je na werk geen zin om te sporten? Volgens onderzoek is dit te verklaren

Vol goede moed schrijf je je ‘s ochtends in voor een sportklasje na werk. Helemaal gemotiveerd begin je je dag, maar na werk is er weinig over van die motivatie. Moe ga je dus toch maar met een zak chips op de bank Netflixen. Herkenbaar? Je kan hier blijkbaar niet zoveel aan doen.

Volgens onderzoek (oké, het was een klein onderzoekje, but still) is er namelijk een reden dat je ‘s avonds geen puf meer hebt om nog te gaan sporten.

Sporten in de avond

Na een lange dag betrappen wij ons er vaak op dat we onze sportles toch maar afzeggen. Je bent kapot, hebt geen zin meer en die motivatie lijkt ook gewoon compleet verdwenen. Geen reden om je schuldig te voelen want volgens onderzoek is het niet helemaal jouw schuld.

Lees ook: Waarom hard sporten slecht is voor je lichaam

Sterker nog, er is dus wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Doctoraatstudent Jeroen Van Cutsem van de VUB heeft 60 mensen onderzocht om erachter te komen hoeveel invloed mentale vermoeidheid heeft op je fysieke gesteldheid.

Het onderzoek

De onderzoeker liet de deelnemers 45 minuten inventief op de computer werken en wat blijkt? Ondanks dat er niks aan je fysieke gesteldheid verandert, voelt fysieke inspanning wel zwaarder als je mentaal vermoeid bent. Ook als je echt een sporter bent, heeft mentale vermoeidheid invloed op je fysieke gesteldheid.

Goed, dit verklaart dus waarom je je goede voornemens aan het einde van de dag zo weer uit het raam gooit. Toch is het niet helemaal een excuus, want mentale vermoeidheid gaan we júíst tegen door fysiek actief te zijn. Het is een beetje een wisselwerking dus.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NMSBL.

Sportmotivatie let’s go!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️